Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bieszczadzka-prawie jak bieszczady

Recommended Posts

AA robi się niebezpiecznie...ładnie :D dobrze ze wy z drugiej strony miasta :D

Drzwi nadal nie wybrane. Musimy się z Ł. dogadać jakie mają być, żeby dalej szukać. On nadal obstaje przy przeszkleniach, ja upieram się przy pełnych (w ramach ustępstwa zgodziłam się na łazienkowe z bulajem-nie wiem czy nie nazbyt pochopnie, bo w simplach nie widzę takiej opcji).

Co do jednego przynajmniej jesteśmy zgodni- nie chcemy wydać na 1 szt więcej niż 1000zł :)

Do BRW to ja nawet jeszcze nie dotarłam.

Tutli- dzięki za foty-ładne te wiciokrzewy. Muszę sprawdzić czy nie przeszkadza im, ze po południu będą w cieniu, w końcu to str. północna.

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm, brzmi ciekawie :)

Ha! sprawdziłam. Super są pełne. Ale te z przeszkleniami zalatują trochę PRLem :(

Dodatkowo, moja mama robi krecią robotę i marudzi nam,że białe drzwi szybko zżółkną. Jak to jest z teraz z tymi okleinami/farbami. Boję się, ze w tych tanich drzwiach, faktycznie może się za 7 lat przytrafić żółknięcie...

Alleluja i do przodu, czyli tynki zrobione. Jeszcze nie widziałam i nie macałam i nie naświetlałam. Przy dobrej pogodzie i porządnym wietrzeniu za 2-3 tyg możemy układać wełnę :) Potem to już z górki.

Do BelPolu i tak się wybieramy, bo ponoć mają i dobre ceny na podłogi. Sprawdzimy więc i drzwi. Dzięki.

Z dobrych wieści -szamba zamówione, mają być po 20 maja. 2x 6 tys. litrów.

Ze złych- mamy wodę, ale hydrofor nadal nie podłączony.

Jutro malowanie domku i dalsze dłubanie. Może Ł. położy płytki pod schodami... Ach, zapadła decyzja w sprawie obsadzenia domku. Od frontu posadzimy hortensję pnącą. Mam już zdobyczne sadzonki:) Niby gubi liście na zimę, ale bardzo wcześnie puszcza nowe, no i bardzo mi się podoba.

Do Bel-Polu nie dotarliśmy... w ogóle jakoś tak późno dotarliśmy na budowę. Wyczyściliśmy szopkę papierem ściernym i dawaj farbą. Miała być grafitowa, w kolorze dachu wyszła prawie czarna :sick: Nie chciało nam się wracać do miasta i wymieniać farby na jaśniejszą, mam nadzieję, że hortensja szybko urośnie i niewiele będzie widać :)

Tynki zrobione! Na szczęście ten etap już za nami. Szału nie ma, tzn mam wrażenie, że poprzednia ekipa lepiej położyła gipsówki, ale może zmienię zdanie jak wyschną. Oczywiście jak tylko wspomniałam o ładnej pogodzie, wietrzeniu tynków i kładzeniu wełny za 2 tyg- pogoda postanowiła się ze..ać :mad:

Nic to, wełnę trzeba kupić tylko jaką???

Parapety nie kupione.Nie wiem gdzie kupić białe parapety! O co chodzi? firma, którą znalazłam w necie, w realu nie istnieje, za to zwiedziliśmy sobie Ksawerów ;) Ludzie, gdzie się kupuje białe parapety z konglomeratu jakiegoś?

Poszalałam papierem ściernym w gościnnym i w salonie i znalazłam kilka dziurek do zagipsowania. Poprawialiście wszystkie takie ubytki czy przewrażliwiona jestem?

Mam już wykonawcę na drzwi przesuwne w kuchni, ale sza na razie.

A teraz w miasto na babską popijawkę :D

Na dowód, że się nie leniliśmy zdjęcia ;)

S7000303.JPG

domek w docelowym miejscu, ale jeszcze nie pomalowany;

tadaam:

S7000306.JPG

no i mała próbka tynków. Tu ściana w klatce schodowej. Ze względu na to, że mocno obniżyliśmy sufit, wyszło dość monumentalnie:

S7000308.JPG

W tym tygodniu zamawiamy gres. Będzie V&B Zoom grey 60x60 wszędzie tam gdzie płytki. Jak już dotrze, podejmiemy ostateczną decyzję w sprawie paneli.

Trzeba też zamówić wełnę i resztę akcesoriów potrzebnych do jej rozłozenia. Zrobimy to samodzielnie. Zaoszczędzimy nieco i przyśpieszymy prace, Mareczek będzie mógł się w tym czasie zajmować łazienką i kuchnią.

• 2 weeks później...

Changes, changes, changes ! czyli w wolnym tłumaczeniu: mamy szambo i zoomy!!! (ha, mogłabym tłumaczyć tytuły filmów ;) )

Kurier przywiózł wczoraj nasze Zoomy, udało się wstawić dwie palety bezposrednio do garażu inaczej nie wiem kto by je nosił. Osobiście zatachałam dwie płytki do salonu, żeby przymierzyć do paneli i powiem wam, że ciężkie cholerstwo jak skurczybyk. Pan Mreczek płytki już sobie pomacał, powiedział, że szału nie ma z ich równością, ale widział gorsze :) i spokojnie da się je ułożyć z fugą 1,5 mm. Nie za mało na podłogówkę?

Z panelami komponują się świetnie, więc klamka zapadła, będzie QS dąb satynowany czy jakoś tak.

Ekipa od szamba też godna polecenia. Mieli być o 7, a o 7:02 telefon, że są już na światłach i może mogłabym po nich wyjechać ,zeby nie błądzili :)

Z dobrych rzeczy zamówiłam drzwi przesuwane do kuchni, prowadnica tylko na górze, montaż owej w pn, żeby Mareczek mogł zrobić sufit w kuchni. Dzisiaj Mareczek kończy hall i wchodzi do łazienki!!! Na pierwszy ogień ścianka między prysznicem a wc.

Ze złych wieści, nie mogłam wczoraj wrzucić zdjęć na picasę, nie wiem co się stało :( więc fotek brak. No i drugi zonk: kolejna wycena kuchni: 17 tys, ale bez blatu i lacobela na ścianie. Pierwsza firma może zejść z ceną do 21 tys. Mało. Jedziemy w weekend macać Ikeę.

Mam jeszcze dwóch stolarzy ostatnie szansy, z jednym jestem umówiona na sb na budowie, na drugiego muszę wyciągnąć namiary od Sylwii :D Sylwia gdzie ty wygrzebujesz tych wykonawców ??? Załóż firmę kojarzącą takich wykonawców z inwestorami!

W weekend styraliśmy się nieziemsko..

Pomalowaliśmy przykrycie szamba i kominki dysperbitem i wykonaliśmy 75mb drenażu, przerzuciliśmy 5 ton żwiru (drugie tyle kopara) i 5 ton otoczaka. Odciski na łapie mam do dzisiaj, ale niewykluczone, że to od wyrywania chwastów, bo łapaty były wyjątkowo poręczne :D

Mareczek tym czasem działał w domu...

2012-05-30%252012.55.36.jpg

2012-05-30%252012.55.22.jpg

2012-05-30%252012.54.46.jpg

płyta do zdjęcia i ponownego zamontowania, bo Mareczek nie zauważył, że nie ma śrub montażowych zamocowanych do geberitów. Okazało się to dzisiaj przy omawianiu montażu kibelka...

2012-05-30%252012.54.08.jpg

obniżony sufit w kuchni czeka na wysoką zabudowę. Teraz pewnie i reszta sufitu jest zamontowana, bo wykonawcy drzwi przesuwanych zamontowali dzisiaj prowadnicę. Jutro Mareczek zaczyna układanie gresu w kuchni :D

Zoomy w kuchni leżą i czekają, aż ich Pani przyjedzie i pogłaszcze...jeszcze chwilka moje malutkie ;)

Jakoś tak się przejęłam tym gresem, że zapomniałam, że przecież kupiłam wc i przycisk do dolnej łazienki.

http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/23/56/30/12/2356301285

lineablue cubik

Mam nadzieję, że dobiorę do tego jakąś umywalkę. Niestety nic z lineablue mi nie pasuje albo jeśli mi pasuje to mąż zgłasza veto. Chyba pojeżdzimy sobie teraz z naszym cubikiem po sklepach z ceramiką, żeby dobrać umywalkę 80 w podobnym odcieniu.

Przycisk też nothing special, geberit bolero chrom. Miał być prosty w formie i tani. Bardziej podobały mi się przyciski koła, ale nie pasują do geberitu :( Odpływ liniowy zakupiłam już wcześniej na allegro z kwasówki, jakiś no name za 400zł. Wygląda porządnie, ma wszystko co trzeba, łącznie z rynną do wklejenia płytki.

Hejas,

w kuchni zoomy już położone, czekają na fugę :D

S7000379.JPG?gl=PL

S7000382.JPG?gl=PL

I początek dolnej łazienki:

S7000381.JPG?gl=PL

Zoomy mają kompletnie inne kolory w ramach jednej paczki i nie wiem czy to kwestia II gat, ale nie sądzę, bo oglądaliśmy je w I i wyglądały podobnie. Ale nam to zupełnie nie przeszkadza :D Są śliczne, chociaż Mareczek mówił, że odpadów jest mnóstwo, tzn dużo jest płytek uszkodzonych. Płytki mają duże róznice w kolorze, jedne wpadają lekko w greige, inne są ciemniejsze itp. Ale w całości nadaje to taki trochę industrialny charakter pomieszczeniu oto chodziło!

Pochwalę się jeszcze naszą cieżką pracą na poddaszu:

S7000370.JPG?gl=PL

wszystko ładnie osznurkowane...

i kołderka z wełny:

S7000374.JPG?gl=PL

na to pójdzie jeszcze druga warstwa, ale to już po przykręceniu stelaży.

Podjęliśmy też decyzję, że podłogę na stryszku robimy tylko nad łazienką dzieci i częściowo na pokojem Hanki, w sumie ok 20m2. I tak za dużo. No i niestety w właz na strych musi się znajdować zaraz na wprost schodów, bo tylko tam tak na prawdę się zmieści. Trochę głupio, bo mam wrażenie, że będzie to widoczne jak się będzie wchodziło po schodach...

Z dobrych wieści, w wykuszach nie trzeba robić osobnego sufitu po skosie, "zmieści" się tam sufit głowny :)

• 4 weeks później...

No i weź tu, forumowiczu, wyjedź na urlop, to Ci forum zmienią :D

Ja "odpoczywałam" a inni zasuwali na budowach! Spirea, Sylwia :eek: długo zbierałam szczękę z podłogi.

U nas też się troszkę pozmieniało. Na początek upragnione g-k na poddaszu :)

zabudowa%2520pi%25C4%2599tro5.JPG?gl=PL

to nasza sypialnia

zabudowa%2520pi%25C4%2599tro.JPG?gl=PL

a to pokój Hanki. Widać skrawek komina, już go częściowo machnęłam rozwodnionym gipsem połączonym z unigruntem. Skosiki wyglądają dość dziwnie, bo jest ich malutko, tylko troszkę po obu stronach wykusza. W wykuszu udało się zrobić sufit na równi z całością sufitu- zero skosu.

zabudowa%2520pi%25C4%2599tro3.JPG?gl=PL

klatka schodowa. Magiczna konstrukcja zostanie, dopóki nie pomalujemy tam sufitu, co pewnie nastąpi w najbliższy weekend.

schody%2520strych.jpg?gl=PL

schody jeszcze nie docięte, zrobimy to, jak już będą panele. Szału nie ma z wyłazem, ale innego miejsca na niego nie było. Ewentualnie w sypialni z zejsciem na łóżko ;)

kuchnia%2520drzwi.JPG?gl=PL

drzwi do kuchni zamontowane, ścianka je maskująca od wew. kuchni też

kuchnia%2520drzwi2.JPG?gl=PL

a tak wygląda przekrój ścianki:

luchnia%2520drzwi1.JPG?gl=PL

no i last but not least:

łazienka

%25C5%2582azienka%2520kafle1.jpg?gl=PL

%25C5%2582azienka%2520kafle.jpg?gl=PL

%25C5%2582azienka.JPG?gl=PL

ściankę prysznicową przy wc chyba pomaluję na szaro, jakoś tak biały mi nie pasuje...co robić? Na ścianie po prawej będzie bardzo kolorowa fototapeta z naszymi zdjęciami. Umywalka i szafka białe, taki też wc. Jakie dać kolory na ściany? NAd geberitem będzie jeszcze lustro do wys. ścianki prysznicowej.

• 4 weeks później...

Góra pomalowana. Zdjęcia gniją na komórce i czekają na lepsze czasy.

Właściwie wszystkie otwory pod drzwi są do poprawek. Dobrze, ze wiemy to teraz, zanim zamontowaliśmy panele. Byłby zonk. I tak jest, ale niewielki. Na górze drzwi będą przylgowe, więc właściwie tylko musimy nieco obniżyć otwory za pomocą g-k i zagipsować od frontu, bo opaska mogłaby tego nie zamaskować. Na dole trzeba też kuć i poszerzać otwory :/

Mamy już odbiór kominiarski. Możemy się więc starać o to, aby w rurkach popłynął gaz. Kominiarz baardzo ludzki. Dał co chcieliśmy, nie czepiał się, drogo nie wziął. Czego chcieć więcej?

Kuchnia zamówiona- montaż 23 sierpnia. Będą panele 3d :)

Sprzęt AGD do kuchni. W większości liczę na Baśkę i jej włoską kompanię ;) Wybieram okap, i płytę.

Płyta: w zasadzie wahamy się między Teką IR 641 a Nutid HIN4T z Ikei.

Bateria: nadal mam nadzieję, że w sierpniu będzie już dostępna bateria z czarnymi wstawkami z Ikei. Kupowanie czegos tymczasowego nie wchodzi w grę. Dla mnie to wyrzucone pieniądze. Ta z Ikei została wycofana ze względu na jakąś wadę i skierowana do ponownego wytworzenia. Ponoc w sierpniu lub we wrześniu ma już być w sprzedaży.

Panele góra: montaż 8.08. Stanęło na Eggerze Modrzew Alpejski piasek + białe listwy.

Drzwi. Mamy ich sporo, więc każda złotówka się liczy. Na dzień dzisiejszy nr jeden to DRE Top 10 białe, na dół bezfelcowe, na górę przylgowe. Wszędzie pełne. Montażysta pytał czy chcemy podcięcia firmowe czy oni mają przyciąć na całości. POdcięcia ze względu na reku musza mieć wszystkie drzwi. Co będzie lepiej wyglądało? Naiwnie myślałam ,że podcięcia firmowe są lepsze, bo skrzydło jest jakoś zabezpieczone od spodu, tzn oklejone/pomalowane/ cokolwiek. Niestety kupujemy drzwi za 800zł, a nie 1200-1800.

Pstryczki elektryczki są już na budowie. Kupiliśmy VIKO Karre- są takie jakich szukaliśmy- proste, kanciaste, białe :) i co najważniejsze przystępne cenowo.

Oczywiście cały koszt podniosło mocno to ,że właściwie w każdym pokoju mamy gniazdo tv i komputerowe, a to koszt 35-40 zł/szt ! Żeby nie wiem jak wi-fi hulało po domu ja będę się podłączać kablem. Gniazdka muszą się zwrócić! :D

Tapeta do sypialni nie wybrana. Szukam gazecianej, ale nie mogę znaleźć nic fajowego. Najlepsze byłyby stare "Przekroje" z lat 70. Wiem gdzie kupić, tzn wiem, jeśli nadal istnieje przejscie między Dw. Zachodnim w W-wie a Dw. PKS :) Ale jak to przykleić, zabezpieczyć???

Druga opcja

http://www.firma-psc.pl/images/djcatalog/eco-wood-on-wall.jpg

cenowo nie do przyjęcia! Zamienników jakoś nie widzę.

Zostaje jeszcze 3 droga- biała tapeta z jakąś ciekawą fakturą, efektem 3D.

• 2 weeks później...

Co ja będę gadać :D

2012-08-08%252015.15.11.jpg

2012-08-08%252015.15.33.jpg

2012-08-08%252015.16.06.jpg

2012-08-08%252015.12.37.jpg

Są śliczne :) Nie za jasne, nie za ciemne, dla nas ideał.

Nawet okna dzisiaj na górze umyłam.

Kupiłam też dzisiaj w Ikei lampę, o taką:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/haggas-lampa-wiszaca__0138763_PE298589_S4.JPG

Zawiśnie w sypialni. Podobała mi się, a dzisiaj znalazłam ją jeszcze 40% tańszą :)

Piekarnik wybrany.

Będzie Amica. Tani i ma wszystkie funkcje, o które nam chodziło, czyli przede wszystkim rożen, termoobieg, prowadnice teleskopowe i sondę.

Marka sprawdzona w rodzinie. Moja mama ma podobny model tylko wolnostojący. Kuchnia ma już ponad 7 lat i działa bez zarzutu.

Wygląda tak:

http://image.ceneo.pl/data/products/8647437/f-amica-ebi8862.jpg

Dzisiaj odkryliśmy wyższość sklepu stacjonarnego nad internetowym. Upatrzyliśmy sobie pewną zmywarkę Boscha. Wydawała nam się idealna. Regulowana wys. górnego kosza, bardzo funkcjonalny układ koszy, tylko jeden mały szczegół nam umknął...zmywara ma plastikowe dno :( Ponoć te produkowane w Pl tak mają. No, ta tak miała. Szukam teraz identycznej tyle, że z metalowym dnem.

Myślałam, że zakupimy też lodówkę w Ikei. Kusi mnie 5 letnia gwarancja. Ale mąż upiera się na non frosta. I masz tu babo placek. Ja upieram się, że nie chcę wydać na lodówkę 2 tys.

Indukcja. Będzie z Ikei. Ta za tysiaka. Ma wszystko czego nam potrzeba, plus b logiczny układ pól, tzn duże z tyłu, a nie z przodu, plus sensowne ładowanie. Plus gwarancja na 5lat. Mnie więcej nie potrzeba.

W pn będzie blacik :D

Wreszcie położyliśmy tepetę w pokoju Hani :)

Brakuje jeszcze na niej dużego białego drzewka-wieszaka. No i listew przypodłogowych ;)

2012-08-11%252016.05.31.jpg

2012-08-11%252016.19.49.jpg

Szmatka na stoliku nie jest docelowa :D Będzie z niej poszewka na podusię. Stolik "dekorował" J.

Jeszcze tylko 1,5 tyg i będzie kuchnia :)

Ach i mamy wodę w kranach!!! Cywilizacja!

Bry,

lodówka wybrana. Będzie Gorenje

http://image.ceneo.pl/data/products/15565514/i-gorenje-nrki-4181-lw.jpg

Zlew wybrany i zakupiony. Wybrałam wariant ekonomiczny, jako, że mąż uparł się na lodówkę z no frost = kilka stówek więcej.

http://nokautimg4.pl/p-33-7a-337a7d3ed82b323fe548407eab0ef4ab500x500/zlewozmywak-alveus-rock-130-kolory-bialy-piasek-brazowy-bezowy-melanz-czarny-autoryzowany-sprzedawca-alveus.jpg

alveus rock 130

Bateria nie wybrana. Na tę z Ikei nie mam raczej co liczyć, chyba wycofali ją na dobre :(

Wracam do pkt wyjścia. To co mi się podoba kosztuje ponad 800zł. Nie wydam tyle na baterię i już.

Założenia: ma mieć wyciąganą wylewkę, ma mi się podobać ;) ma nie kosztować więcej niż 600zł.

Okap. Myślałam ,ze kupię ten do zabudowy z Ikei. Potem poszperałam w necie i znalazłam kilka innych modeli za duuuużo mniejsze pieniądze. O co chodzi? Ten z Ikei kosztuje 1450zł, Franke w necie niecałe 400zł. Podobnie Bosch i Teka. Na co zwracać uwagę?