Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki na styropianie

dora83

Recommended Posts

witam mam problem z tarasem nad pomieszczeniem ogrzewanym a mianowicie nie ma tam miejsca na wylewke od płyty do drzwi balkonowych jest około 12cm z tego co słyszałam 10cm styroduru to minimum chcę tam położyć płytki czy można je położyć na styrodur może jest jakieś inne rozwiązanie proszę o odpowiedż

• 4 years później...

xps jest śliski płytki mogą odpaść

ja mam zrobiony taras i balkon tak tylko styropian dałem a teraz w nowym budynku zrobiłem tak wykusz do góry

kolejność

-trzeba zrobić spadek

- zgrzać pape raz lub dwa razy ja zrobiłem to dwa razy

- przykleić styropian parking nakładasz grzebieniem klej na całej płycie

- opierzenie do o koła balkonu ja zrobiłem z blachy aluminiowej 1mm

- na styropian nakładamy klej z siatką jest dostępna gruba siatka podłogowa ja taką dałem bardzo wytrzymała zatapiamy dwa razy ją

- na to folia w płynie (lub np, izotan ma dwu składnikowy środek zapomniałem jak się nazywa)

- i płytki

jeżeli balkon jest duży trzeba zamocować do balustrady spód prostokątny do tego dospawana rurka na kołki szybkiego montażu montujesz to po bokach na środku w zależności od balkonu przed papą do tego później przyspawasz balustradę

xps jest śliski płytki mogą odpaść

ja mam zrobiony taras i balkon tak tylko styropian dałem a teraz w nowym budynku zrobiłem tak wykusz do góry

kolejność

-trzeba zrobić spadek

- zgrzać pape raz lub dwa razy ja zrobiłem to dwa razy

- przykleić styropian parking nakładasz grzebieniem klej na całej płycie

- opierzenie do o koła balkonu ja zrobiłem z blachy aluminiowej 1mm

- na styropian nakładamy klej z siatką jest dostępna gruba siatka podłogowa ja taką dałem bardzo wytrzymała zatapiamy dwa razy ją

- na to folia w płynie (lub np, izotan ma dwu składnikowy środek zapomniałem jak się nazywa)

- i płytki

jeżeli balkon jest duży trzeba zamocować do balustrady spód prostokątny do tego dospawana rurka na kołki szybkiego montażu montujesz to po bokach na środku w zależności od balkonu przed papą do tego później przyspawasz balustradę

Czy dobrze zrozumiałem przykleiłeś styropian do papy termozgrzewalnej? A jeżeli tak to jakim klejem że ci to nie odpada?

Trochę nie na temat ale kiedy kleiłem XPS'a na ściany fundamentowe to matowiłem go szczotką drucianą. Kleje poliuretanowe idealnie trzymają takiej powierzchni.

Próbowałem rozrywać takie sklejone XPS'y (kleiłem 10+5) i przy włożeniu dużej siły rozrywałem strukturę styroduru, Klej nie puścił a trzeba zaznaczyć, że klej był nakładany liniowo (pionowo) co ok. 20cm.

Konkluzja;

Gdyby taką piankę położyć na całej powierzchni to "nie ma ... na Mariolę" , żeby puściło.

Może właśnie nikt tak nie robi, bo wydaje się to kiepskim rozwiązaniem i być może się nie sprawdza.

mam tak taras balkon zrobiony wiele lat temu korytarz na dole też mam zrobione płytki na styro i zapraszam do mnie nic sie nie dzieje i teraz w nowym domu też tak z balkonem robie trzeba tylko poświecić czas bo to robota na etapy nie zrobi sie tego jednego dnia