Terry 02.07.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Pytanie jak w temacie, zupełnie nie wiemy jak rozwiązać ten problem. Proszę napiszcie jak to wygląda u was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 02.07.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ja do rowu melioracyjnego,leci 6 m od mego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 02.07.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 To rzeczywiście komfortowa sytuacja, my niestety takowego a mamy a na dodatek " domek w dołku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 02.07.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Nasza będzie chyba odprowadzana do stawu. Ale dobrym rozwiązaniem jest zbiornik na deszczówkę.Taki zbiornik może być wkopany w ziemię a może być stojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 02.07.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Spróbuj zrobić zbiornik na deszczówkę, a dalej studnie chłonną. Całość łączysz w szereg: jak zbiornik się przepełni to leci do studni.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 02.07.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 http://forum.muratordom.pl/woda-z-rynien-co-z-nia-zrobic,t25271.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 02.07.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Do studni chłonnej (rozsączającej ) Po drodze do studni też rozsączam 200 m 2 dachu studnia 3m2 . Wczoraj burza ją przetestowała Wszystko bez zastrzeżeń :wink:A teraz najciekawsze stunię zrobiłem ze skrzynek po butelkach zawinętych geowłókniną Pytaj o konkretne szczegóły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 02.07.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Ups.Studnia oczywiście 3m3.Piszę prawie o 1 w nocy. Tak dla relaksu , po układaniu gresu w korytarzu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.07.2009 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 :....Piszę prawie o 1 w nocy... eee...co tam...ja wprawdzie gresu nie układałem, tylko żaglowce w Gdyni podziwiałem, ale już się widno za oknem robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.07.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 my też mamy domek w dołku. Mąż zrobił odprowadzenie do ziemi i taki mini drenaż pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 03.07.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 A ja odprowadzam do ogrodu, przy rynnach drzewka sa najładniejsze i najszybciej rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys123 03.07.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 ja tez do ogrodu w glebe, wykopałem 3m od budynku dołki wypełniłem je grubym zwirem i doprowadzilem tam ujscia rynny, posiałem trawke nic nie widac działa bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 03.07.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 ja do rowu melioracyjnego,leci 6 m od mego domku To nie pisz o tym tak głosno chyba, że u Ciebie wolno. W naszym MPZP jest zapis, że kategorycznie nie można odprowadzać wody deszczowej do rowów, drenów i studzienek dreniarskich. Na działce mam 3 studnie drenarskie i w gminie nam powiedzieli, że niebawem mają je inwentaryzować i jak zobaczą, że ktoś podpina się do nich z rynnami to są problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 03.07.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Zbiornik na deszczówkę to jest bardzo dobry pomysł. Ceny wody rosną i będa rosły w coraz szybszym tempie, a do podlewania ogrodu naprawdę sporo jej potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 03.07.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 ja rozsączam na działce - znaczy wkopałem w glebe.wykopałem kanały, tak 3-4m od domu rura pełna, potem żółta drenarska plastikowa tak 3-4m, podsypana, obsypana i zasypana kamieniami, na to geowłóknina coby nie zamuliło i na to grunt rodzimy, działa bardzo dobrze, garaż myslę podłączyć do zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 03.07.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Jeśłi masz sprzyjające ku temu warunki gruntowe na działce to zazdroszczę. My niestety mamy glinę dlatego deszczówkę zbieramy w zbiorniku i podlewamy nią ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 03.07.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Zbiornik na deszczówkę to jest bardzo dobry pomysł. Ceny wody rosną i będa rosły w coraz szybszym tempie, a do podlewania ogrodu naprawdę sporo jej potrzeba. Moim zdaniem jest to jeden z mitów budowlanych: zbieranie wody i podlewanie nią ogrodu. Woda jest kiedy jej nie trzeba, brakuje wtedy gdy należy podlewać. A gdzie zbiorniki, koszty/zabiegi związane z utrzymaniem, pompowaniem wody. Moim zdaniem: "odepchnąć" wodę systemem rur jak najdalej od domu a potem rozsączać (pod ogrodem, żywopłotem). Nawet tzw. gliniane działki nie są lite jak słonina. Woda znajdzie sobie drogę tylko czasami trzeba jej pomóc. Pokopcie dołki, poszukajcie piaszczystych warstw. Między rurami a drenażem rozsączającym prosta studzienka przelewowa w miejscu bezkolizyjnym - czasami system może nie przyjąć nadmiaru wody - niech się więc przelewa. Wykorzystajcie naturalne spadki - miejsca poniżej domu są dobre na studzienki przelewowe. Przy tak mocnych deszczach i tak wszędzie jest potwornie mokro. Musi być to miejsce w którym takie przelewanie nie będzie czynić specjalnych szkód (lub odpowiednio zagospodarowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 03.07.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Zbiornik na deszczówkę to jest bardzo dobry pomysł. Ceny wody rosną i będa rosły w coraz szybszym tempie, a do podlewania ogrodu naprawdę sporo jej potrzeba. Moim zdaniem jest to jeden z mitów budowlanych: zbieranie wody i podlewanie nią ogrodu. Woda jest kiedy jej nie trzeba, brakuje wtedy gdy należy podlewać. A gdzie zbiorniki, koszty/zabiegi związane z utrzymaniem, pompowaniem wody. Moim zdaniem: "odepchnąć" wodę systemem rur jak najdalej od domu a potem rozsączać (pod ogrodem, żywopłotem). Nawet tzw. gliniane działki nie są lite jak słonina. Woda znajdzie sobie drogę tylko czasami trzeba jej pomóc. Pokopcie dołki, poszukajcie piaszczystych warstw. Między rurami a drenażem rozsączającym prosta studzienka przelewowa w miejscu bezkolizyjnym - czasami system może nie przyjąć nadmiaru wody - niech się więc przelewa. Wykorzystajcie naturalne spadki - miejsca poniżej domu są dobre na studzienki przelewowe. Przy tak mocnych deszczach i tak wszędzie jest potwornie mokro. Musi być to miejsce w którym takie przelewanie nie będzie czynić specjalnych szkód (lub odpowiednio zagospodarowane). Piszesz jakies bzdury. Od 10 lat mam na działce studnie do której jest odprowadzona deszczówka. Do tego do studni dochodzi odwodnienie drenażowe no i jako że wody gruntowe są na głębokości 2m to cały czas jest tam woda. Nawet jak było bardzo sucho to na podlewanie trawnika wystarczylo. Co do kosztów obsługi pompy to i tak są niższe niż opłaty za wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 03.07.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Z jednej strony studnia chłonna (rura karbowana dł. 2m w ziemi, na dnie żwir). Z drugiej strony zrobię stawik . A z trzeciej (tam najwięcej wody z dachu) zbiornik na deszczówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 04.07.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 A ja mam ambitny plan na to lato wodę z 3 lub ze wszystkich 4 rynien doprowadzę do pustego szamba 12m3 i zrobię jakiś prosty system nawadniający trawnik i może ogródek. Tu gdzie będą zbiegać się wszystkie rury wymyślę jakiś filtr (może jest coś takiego do kupienia?) który będzie wyłapywał największe części stałe tj liście, gałązki itp. a od tego jedną rurą już wszystko do szamba. Z szamba do góry pompą na górze jakiś filtr drobnych cząstek i na końcu wodą popłynie sobie w różne części trawnika i ogródka Na razie to taki bardzo ogólny zarys ale co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts