Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GDZIE ODPROWADZACIE WODĘ Z RYNIEN

Recommended Posts

Mam dach o powierzchni 260 m2 do tego dodatkowy garaż około 40 m2 . Wykopaliśmy studnię 5 kręgów w ziemi dwa na górze ( w miejscu gdzie nam pasowało) i tam spuściliśmy rurami kanalizacyjnymi wodę z dachów . Dodatkowo zrobiliśmy rurę przelewową na zewnątrz działki ( mieliśmy taką możliwość) . Zdarzyło się już raz , że przelew się sprawdził i odprowadzał całą wodę na zewnątrz. Niechcący okazało się że w studni non stop jest woda na 2 kręgi ( 1m) czyli mam dwa w jednym ( trzy w jednym - bo w studni aktualnie chłodzę piwko) odwodnienie i wody dla dziecka do basenu do oporu - bo wciąż napływa na dwa kręgi ....

Mamy rynny wyprowadzone kilka metrów od domu pod ziemią rurą pełną a dalej rurą drenarską. Dach o powierzchni około 200 m2 - do tego mamy 50 m rozsączenia.

A jak zrobiliście rozsączenie?

Mój systemik ma 3 elementy:

1. od rynny - rura pełna 110

2. studzienka - zbudowana z dwóch trójników 160 + 50 cm rura od spodu złożonych razem - od góry kawałek rury wyprowadzający studzienkę nad poziom gruntu; spód otwarty (geowłóknina). Dolnym trójnikiem wchodzi rura pełna, górnym odchodzi drenażówka

3. rura drenażowa 5 cm - dziś dałbym 10 cm (ale pieniąchy, a piątki+geowłóknina były tanie)

Długość rur to 2 x po 40+30 (dla mniej więcej 150+100 m2 połaci)

Póki co nigdy nie przelało się studnią.

Dlaczego ? Pada przecież mocno a grunt gliniasto-piaszczysty.

Ciekawostka. Wyjaśnienie.

Podczas pierwszych mocnych deszczy na krótko po zasypaniu drenażu woda zamiast rozsączać się na boki, szła w dół (korzystając z ok. 2% spadku) korytem obsypującego rurę piasku i jako że leży ona na głębokości 50-60 cm woda wybijała na powierzchnię na końcu drenu. Dziś grunt jakby się zagęścił i zjawisko zanikło albo występuje w minimalnym stopniu. W czasie dużych deszczy i tak wszystko, przez moment, tonie w kałużach dlatego nie widzę problemu. Poza tym woda wylewa się na szczęście w odległym, bezpiecznym zakątku działki. Po pełnym zagęszczeniu, przy okazji prac w ogrodzie zamierzam wspomniane odcinki zasypać dodatkową warstwą ziemi.

Układ byłby sprawniejszy gdyby rura pełna wchodziła górnym trójnikem a dolnym wychodziła drenażówka. W moim wypadku wymagałoby to ode mnie kopania szpadlem na poziomie 1m w glinie 30m rowu - dzięki. Przyjąłem takie rozwiązanie. Póki co jest ok, jeśli się nie sprawdzi - odpocznę, pokopię jeszcze raz. Rurę drenażową owinąłem geowłokniną i obsypałem dookoła ok. 10cm warstwą piasku.

Po ustaniu deszczu i rozsączeniu wody drenażówką reszta wody pozostającej w rurze pełnej rozchodzi się dnem studzienki 160. Trwa to ok 8-12 godzin. Ten czas u każdego z nas będzie pewnie inny. U mnie glina piaszczysta do 3m bez śladów wody.

P.S. - 1 - Jak u Nastki pod każdą rynną skrzynka rewizyjna

P.S. - 2 - Przypomniało mi się dlaczego jeszcze zdecydowałem się na taki układ wejścia/wyjścia w studzience. Chciałem na pewien czas przetrzymać resztę wody a do warzywnika i takich tam i wypompowywać ją pompką - a chodźby małą abisynką. Glina "nie spisała" się na szczęście i woda znika dużo szybciej niż sądziłem.

Do studni chłonnej (rozsączającej ) Po drodze do studni też rozsączam 200 m 2 dachu studnia 3m2 . Wczoraj burza ją przetestowała :lol: Wszystko bez zastrzeżeń :wink:A teraz najciekawsze stunię zrobiłem ze skrzynek po butelkach zawinętych geowłókniną :) Pytaj o konkretne szczegóły .

To ja zapytam :)

1. Jakie skrzynki?

2. Ile ich ustawiałeś i w jaki sposób?

3. Jak głęboko zakopane?

4. Jaka odległośc od budynku?

5. Rury drenarskie do tych skrzynek - jak doprowadzane, owijałeś je geowłókniną też czy po prostu zakopałeś w ziemi?

6. Jak długo już to u Ciebie działa?

7. Da się po tym przejechać samochodem osobowym?

Dzięki i pozdrawiam

u mnie odprowadzenie wody z dachu poprzez drenaż raczej się nie sprawdzi.

Dom mam w lesie i pełno na dachu śmieci. Rura drenażowa szybko by się zatkała. Nawet stosując odstojniki, filtry i różne cuda. Woda z rynien z resztkami liści i śmieciami musi lecieć do rury spustowej i dalej nie napotykając na żadne opory - filtry, bo po prostu się zatka.

Odprowadzenie wody od budynku zrobię pełną rurą.

• 10 months później...
A co możecie mi poradzić. Mam małą działkę, szerokość 18m, długość 32m. Na niej dom o kubaturze 10x14m. Czyli miejsca na około malutko, szczególnie po bokach domu, gdzie są wyprowadzone rynny. Do tego wszystkiego bardzo wysoki poziom wód gruntowych, tak gdzieś na poziomie 60 cm i czarnoziem a głębiej glina. Gdzie i jak odprowadzić wodę z rynien, jak najtańszym kosztem?