Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poradźcie plissss...

aisa222

Recommended Posts

Na początek fota przed remontem (wybaczcie mi te ciastka, bo to święta były ale nie mam innej foty :oops: )

http://img91.imageshack.us/img91/9411/kuc.jpg

Mam takie mebelki i to się nie zmieni

Mam AGD wolnostojące w kolorze inox i to też się nie zmieni

Poradźcie jaki kolor płytek wybrać na ściany i podłogę ??

Przestrzeń między dolnymi i górnymi szafkami to zaledwie 50 cm a to dlatego, że moja kuchnia ma aż 200 cm wysokości :)

Tak mniej więcej chciałabym aby to wygłądało (zakreskowana przestrzeń to właśnie płytki)

http://img43.imageshack.us/img43/5718/sciany.jpg

Te czerwone linie na rysunku tworzą róg, w którym będzie stał piec a nad nim okap, dlatego w tym miejscu planuję dać płytki aż do sufitu.

Szerokość ścian to odpowiednio 230 cm i 430 cm

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Nocne ... bry :D

Tylko to zdjęcie mebli masz? Przydało by się jeszcze jakieś ujęcie pokazujące całą ścianę przeznaczoną na płytki.

pomyślę o tym rano, jak się wyśpię, obiecuję. W tej chwili nie bardzo już funkcjonuję :oops:

...wybaczcie mi te ciastka...

chyba żartujesz... już czuję ten zapach...a w piekarniku następna blaszka :)

Te blachy z ciastkami na podłodze - utrzymałbym tę tonację ;) jeżeli chodzi o kafelki ofkorz :D

...kuchnia ma aż 200 cm wysokości...

hej łza się w oku kręci - też tak mieliśmy, ale nie szliśmy w kafelki tylko w taką grubą wykładzinę kafelkopodobną - to i tak nie było na całe życie, a praktyczniejsze i... duuużo tańsze i do ułożenia samemu :) (przynajmniej na podłodze)

ekspertką nie jestem :oops: , ale napiszę Ci co ja bym zrobiła mając taką kuchnie

1. pomalowałabym szafki na biało i dodałabym okrągłe uchwyty w kolorze inox

2. kafelki na ścianę w kolorze białym ułożone w karo z jasną fugą

3. kafelki na podłogę w kolorze blatów (może coś al'a brzoza? - czyli takie drewnopodobne deski)

4. kolor ścian ecru

tak sobie to wyobrażam, ale jakbyś dała zdjęcia ścian spróbuję nanieść moje propozycje (o ile bierzesz je pod uwagę :wink: ) tak abyś mogła sobie to wyobrazić.

pozdrawiam

No właśnie mądry Polak po szkodzie :-? Z faktu trwania remontu pełno zdjęć ale żeby zrobić zanim się coś ruszyło to już nie pomyślałam :oops:

Dam fote rogu kuchni o którym gadamy z demolki :D

Linie różowe pokazują jak teraz będą stać mebelki a niebieska to narożnik, który planuję wykafelkować do sufitu.

http://img9.imageshack.us/img9/4818/kuc1.jpg

Widoczne na zdjęciu drzwi już zostały zamurowane i przeniesione w inne miejsce. Stare płytki skute, przerobiona woda i odpływ musiały pozostać na ścianie na której były (tej wykafelkowanej na fotce)

Planuję od lewej: zmywarka-zlewozmywak-piec w rogu (na skos)-reszta szafek-lodówka.

Inna opcja niestety odpada.

Co do przemalowania to powiem tak: kocham drewno samo w sobie i mebelki takie pozostaną.

Planuję jeszcze zmienić blaty.

Chodzi mi o kolorki ścian i podłogi.

Będę wdzięczna za wszelkie wizualizacje, bo jak sami zauważyliście moje są "pożal się Boże"

hej łza się w oku kręci - też tak mieliśmy, ale nie szliśmy w kafelki tylko w taką grubą wykładzinę kafelkopodobną - to i tak nie było na całe życie, a praktyczniejsze i... duuużo tańsze i do ułożenia samemu (przynajmniej na podłodze)

Zainwestowaliśmy w podłogówkę :D dlatego będą płytki. Damy sobie radę z ułożeniem :D a że należymy do ludzi raczej "niskopiennych" więc o sufit nie ma się co martwić :lol:

Szafki na biało :lol:

może zaproponuj coś innego jak masz jakąś wizje, może autorce wątku spodoba się jakiś pomysł...(nie koniecznie mój :wink:) im więcej ich będzie tym lepiej

Wybacz Emilko, nie wiedziałam, że masz patent na ten pomysł

A ja sie tez podpiszę pod zrobieniem mebelków na biało. Świetnie by się tu wpasował klimat prowansji

- przebejcować meble na biało (rysunek drewna pozostanie), albo na zielono - w wątku o naszych kuchaniach jest taka jedna zielona przepiekna kuchnia.... :roll:

- dodać jakies ciekawe uchwyty np.

http://www.sztukadomowa.pl/img/produkty/galki_uchwyty/uchwyty_porcelanowe/835.44.jpg

http://swietlik.home.pl/_var/gfx/a055cb9c5bc139f63e526e401f6a5c36.jpg

- płytki - kolorem podpasować pod dekor na uchwytach

ogólnie chodzi mi o taki klimat:

http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki/19900/z19998.jpg

A mnie się do tych mebelków (jeśli chcesz zachować ich kolor) widzą blaty w kolorze a la grafit-stal-aluminium (nie wiem, jak to opisać, ale raczej ciemniejsze, takie jakieś przypominające ciemny granitowy blat), duże jasnoszare płytki na podłodze (np. z Orientale Nowej Gali OR12) i do tego też jaśniutkie szare między szafkami.

Co do przemalowania to powiem tak: kocham drewno samo w sobie i mebelki takie pozostaną.

Planuję jeszcze zmienić blaty.

Chodzi mi o kolorki ścian i podłogi.

Będę wdzięczna za wszelkie wizualizacje, bo jak sami zauważyliście moje są "pożal się Boże"

rozumiem i w pełni szanuje....hmm kuchnia nie duża i niska więc myślę, że kafle jasne. A blaty jakie planujesz do nich może dopasujemy kafle? No i w jakim stylu planujesz/masz dom? czy bardziej tradycyjny czy nowoczesny?

...jeśli chcesz zachować ich kolor

No właśnie :) bardzo chcę i na tym mi zależy

...widzą blaty w kolorze a la grafit-stal-aluminium

myslicie, że to nie będzie się gryzło z raczej tradycyjnym stylem ??

...duże jasnoszare płytki na podłodze (np. z Orientale Nowej Gali OR12) i do tego też jaśniutkie szare między szafkami.

szary jest raczej zimnym kolorem - będzie pasował do drewna ??

...A blaty jakie planujesz do nich może dopasujemy kafle?

to też kwestia do rozpatrzenia :) zdaję się na Wasze propozycje :)

...No i w jakim stylu planujesz/masz dom? czy bardziej tradycyjny czy nowoczesny?

niektórzy już wiedzą, że ja staromodna jestem :D

Hejka, jestem 8)

no to się cieszę :)

Jeśli chcesz zachować fronty mebli bez zmian, to połakomiłabym się o trochę ciemniejsza podłogę - kafle drewnopodobne (chociaż ja nie lubię udawaczy to jednak niektóre świetnie się sprawdzają), ciut ciemniejsze od frontów, a na ściany jasne - ale nie białe - płytki. Mogą być ecru, kość słoniowa, delikatny beż. Blat też drewniany, może w odcieniu podłogi, ale sprawdzić się może również blat w odcieniu płytek, w tym zestawieniu będzie jakby "przedłużeniem" ściany.

U Ciebie już ten remont trwa, prawda? Spróbowałabym zrobić wizualkę, ale do poniedziałku nie znajdę czasu, żeby do tego usiąść, a później siadam do łazienki - obiecałam pewnej miłej dziewczynie. Chyba, że masz więcej czasu...

... a na ściany jasne - ale nie białe - płytki. Mogą być ecru, kość słoniowa, delikatny beż. Blat też drewniany, może w odcieniu podłogi, ale sprawdzić się może również blat w odcieniu płytek, w tym zestawieniu będzie jakby "przedłużeniem" ściany.

Dokładnie o tym samym myślałam :lol: z tą różnicą, że na podłodze chciałam również płytki w odcieniu kremowym. Teraz mebelki stoją w pokoju na drewnianej mozaice i jednak trochę się zlewają.

Kombinuję czy nie dać w rogu (nad piecem) jakiegoś ciemniejszego odcienia ?? Co o tym myślicie ??

...U Ciebie już ten remont trwa, prawda? Spróbowałabym zrobić wizualkę, ale do poniedziałku nie znajdę czasu, żeby do tego usiąść, a później siadam do łazienki - obiecałam pewnej miłej dziewczynie. Chyba, że masz więcej czasu...

Chętnie zaczekam :) Wprawdzie remont trwa ale dopiero będziemy tynkować ściany, później płyty k-g, gładzie a na sam koniec płytki. Tak, że mam jeszcze trochę czasu.

Nie wykluczam jednak innego zestawienia kolorów. Jeśli ktoś lubi bawić sie w wizualki i dysponuje odrobiną wolnego czasu (wiem, że jestem marzycielką :D )to ja chętnie pooglądam :D:D:D:D

Zgadzam się z Braza, ze ciemniejsza podłoga w odcieniu blatu będzie wyglądała bardzo dobrze , kremowe płytki w kuchni na podłodze nie będą praktyczne, a jasna fuga jeszcze pogorszy sytuacje, natomiast kremowe, e cru na ścianie będą wyglądały świetnie.

Jeśli pomalujesz szafki na biało albo beżowo-biało uzyskasz optycznie więcej przestrzeni, a faktura drewna doda charakteru Twojej kuchni.

Przy opcji szafek drewnianych w kolorze naturalnym, chyba zdecydowałabym się dalej na ciemniejsza podłogę i blaty, może o 2-3 odcienie ciemniejsze niż przy pomalowanych meblach,płytki na ścianę w kolorze zbliżonym do koloru ścian.Uchwyty do szafek przy każdej opcji szafek wybrałabym w kolorze inox albo zbliżonym.

...Przy opcji szafek drewnianych w kolorze naturalnym, chyba zdecydowałabym się dalej na ciemniejsza podłogę...

Ale czy ciemna podłoga nie zmieni optycznie i tak już niziutkiego pomieszczenia ?? Przypominam, że tam mam tylko 2 m :/

Chętnie obejrzałabym to na wizualce, może komuś będzie się chciało zrobić, bo ja kompletnie nie potrafię :( :*