Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne - czy to jest prawidłowy montaż

Recommended Posts

Mam zamontowane drzwi zewnętrzne w garażu wolno stojącym firmy Mikea tak jak na zdjęciach.

http://images40.fotosik.pl/151/0d3c4ce53d9f5dd8.jpg

http://images37.fotosik.pl/151/f4390bd2bff4b174.jpg

http://images45.fotosik.pl/156/686705ef1f7ccdc3.jpg

http://images37.fotosik.pl/151/f6e0496f19e8ab0c.jpg

http://images44.fotosik.pl/156/528fcd8e50295040.jpg

http://images43.fotosik.pl/155/4fef0ebfa24893ba.jpg

Tak się zastanawiam czy montaż tych drzwi jest prawidłowy bo teraz wychodzi mi

że jak położę gres to próg drzwi będzie tylko 20mm wyżej od gresu.

Czy dół drzwi czyli próg nie powinien być umiejscowiony wyżej nie od samego dołu ściany fundamentowej tylko od wylewki która jest już teraz niecałe 10mm wyżej od ściany fundametowej.

BTW nie polecam drzwi zewnętrznych firmy Mikea dość marna jakoś wykonania i do tego gówniany próg na dodatek w innym kolorze niż cała ościeżnica.

i w czym problem ze będzie wystawał 20 mm? W czymś przeszkadza? A poza tym - wybacz - gdzie byleś jak montowali Ci drzwi? Tak sami z siebie je zamontowali? Nie pytając o warstwę wykończeniową i inne szczegóły? Drzwi otwierają się na zewnątrz - i słusznie, poziom gresu od środka może być realnie dowolny - nawet na równo z progiem jeśli tak ci się podoba

Takie szczegóły uzgadnia się przed montażem a nie po, pytając nas posniej o opinie nie wiedząc co autor tak naprawdę miał na myśli

i w czym problem ze będzie wystawał 20 mm? W czymś przeszkadza? A poza tym - wybacz - gdzie byleś jak montowali Ci drzwi? Tak sami z siebie je zamontowali? Nie pytając o warstwę wykończeniową i inne szczegóły? Drzwi otwierają się na zewnątrz - i słusznie, poziom gresu od środka może być realnie dowolny - nawet na równo z progiem jeśli tak ci się podoba

Takie szczegóły uzgadnia się przed montażem a nie po, pytając nas posniej o opinie nie wiedząc co autor tak naprawdę miał na myśli

Nikt mnie nie pytał o szczegóły.

Niestety nie mogłem być przy pomiarze (czy naprawdę każdą nawet najprostszą czynność na budowie trzeba sprawdzać osobiście)

Pierwszy raz w życiu montuje drzwi zewnętrzne to zdobywam pierwsze doświadczenia nawet nie sądziłem że można wyprodukować taki niski próg w drzwiach zewnętrznych.

ja bym zrobił wogóle inaczej - doprowadziłabym do tego by górna powierzchnia progu była na równo z gresem - odpada ci ewentualność niszczenia drewnianego progu brudnymi buciorami :lol:

próg jako taki zrobiłbym obniżeniem zewnętrznego wykończenia pamiętając przede wszystkim o spadku OD drzwi by deszcz wspierany wiatrem nie wciskał się w próg

lub wręcz dopytałbym się czy na ten próg nie maja w swej ofercie jakieś nakładki z metalu

też mi się wydaje że za wysoki próg trochę dziwacznie wygląda, potykacz taki, swoje drzwi zewnętrzne (otwierane na zewnątrz) wstawiłem tak aby próg był prawie zlicowany z wykończeniem posadzki w wiatrołapie, a poziom przed drzwiami na zewnątrz będzie niższy niż w wiatrołapie o jakieś 2-3cm

też mi się wydaje że za wysoki próg trochę dziwacznie wygląda, potykacz taki, swoje drzwi zewnętrzne (otwierane na zewnątrz) wstawiłem tak aby próg był prawie zlicowany z wykończeniem posadzki w wiatrołapie, a poziom przed drzwiami na zewnątrz będzie niższy niż w wiatrołapie o jakieś 2-3cm

proponowałbym 2-3 cm poniżej poziomu otwartego skrzydła w nie posadzki w wiatrołapie, miałbyś wtedy sumaryczny prog 4-6 cm, już zauważalny dla oczu i wymuszający podniesienie nogi - to jakby pierwszy argument - drugi - przy większych opadach śniegu mniejszej siły będziesz musiał użyć by drzwi otworzyć :lol:

proponowałbym 2-3 cm poniżej poziomu otwartego skrzydła w nie posadzki w wiatrołapie, miałbyś wtedy sumaryczny prog 4-6 cm, już zauważalny dla oczu i wymuszający podniesienie nogi - to jakby pierwszy argument - drugi - przy większych opadach śniegu mniejszej siły będziesz musiał użyć by drzwi otworzyć :lol:

A u mnie już nie ma szans na te 4-6cm wychodzi tylko 2-3cm.

..A u mnie już nie ma szans na te 4-6cm wychodzi tylko 2-3cm.
Jak to nie ma? Przecież od zewnątrz jeszcze nic nie masz - przynajmniej tak widać na zdjęciach

Ale za to mam wysokość ściany fundamentowej wysmarowanej Styrbitem którą trzeba jakoś schować kostką brukową tarasu, chyba że zmienię zdaniem i jednak ocieplę garaż wtedy zakryję czarny Styrbit styropianem

A ja zrobiłem w garażu tak że nie ma żadnego progu w stosunku do posadzki. Dzięki temu wodę z topniejącego na samochodzie śniegu, ściągam ściągaczkami na zewnątrz. Wystający próg uniemożliwiałby to.

Ale to są drzwi do pomieszczenia gospodarczego które jest obok garażu wjazd do garażu jest osobno