Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompy ciepła taniej

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Też z nimi rozmawiałam jakiś czas temu, teraz wróciłam do tematu pomp i zrobiłam mały wywiad - od innego z instalatorów pomp NIBE dostałam zbliżoną ofertę (pompa,sondy i cały system C.O w domu). Dzwoniłam też do samego producenta, żeby dowiedzieć się o sprawdzonych i tanich instalatorów i ECO WAy jeszcze nie ma podpisanej umowy z nimi, więc nie jestem pewna do końca ile już mają instalacji i niezbędnego doświadczenia. Słyszałąm natomiast, że mają zamiar złożyć zbiorowy wniosek o dofinansowanie z Unii i jeśli go dostają klienci będą mieli częściowo mniejsze koszty, ale nie znam szczegółów na jakiej to zasadzie ma działać

Słyszałąm natomiast, że mają zamiar złożyć zbiorowy wniosek o dofinansowanie z Unii i jeśli go dostają klienci będą mieli częściowo mniejsze koszty, ale nie znam szczegółów na jakiej to zasadzie ma działać
To nie jest takie proste jak podaje na swoich stronach Ecoway. Środki pomocowe pochodzące z UE są środkami publicznymi, i jako takie podlegają ustawie o zamówieniach publicznych. Aby efektywnie wykorzystać taką pomoc organizowane są konkursy, przetargii. Jak na razie o żadnym takim postępowaniu nie było informacji.

Skąd więc Ecoway ma środki na ten cel ?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

mnie to nic a nic nie przekonuje, sądzę ze to tylko nabijanie w butelkę. Rekrutacja wyglądć może następująco w wielkim skrócie:

- aplikacja

- konsultacja - zaliczka

- projekt - kaska

i tu może się skończyć dużym fiaskiem !!! tracimy dużo czasu i gotówki, albo

- wykonanie pompy - kasa

i tu przeliczamy i patrzymy na konkurencje (osoby, które składają z firmowych części takie pompy, one są bez takiej pięknej obudowy, ale serwis jest na pewno o 50% tańszy) i wychodzi ze zapłacimy w sumie tyle samo albo więcej.

A odnośnie starostwa to nie warto tam się wybierać raczej należy udać się do gminy, a tam nic nie wiedzą, nie piszą projektów, a jeśli piszą to albo przegrywają (projekt nie przechodzi) albo o tym wie tylko koleżanka i kolega i ich rodziny! ewentualnie terminy i terminy może 2012-2015. I już wiadomo dlaczego tak mało wykorzystujemy środków unijnych?

Pozdrawiam, AP.

A odnośnie starostwa to nie warto tam się wybierać raczej należy udać się do gminy, a tam nic nie wiedzą, nie piszą projektów, a jeśli piszą to albo przegrywają (projekt nie przechodzi) albo o tym wie tylko koleżanka i kolega i ich rodziny! ewentualnie terminy i terminy może 2012-2015. I już wiadomo dlaczego tak mało wykorzystujemy środków unijnych?

Pozdrawiam, AP.

W moim starostwie jest projekt na dofinansowanie pomp ciepła i solarów :D .W przypadku nowej inwestycji na pompę można dostać max 10tys, na kolektory max 5tys.

• 1 month później...
u mnie dofinansowanie to aż 40%

ale czy ktoś ma doświadczenie z takim rodzajem ogrzewania domu??

Pompa ciepła sprawdza się szczególnie przy ogrzewaniu podłogowym/ściennym. Warunek: musi pracować dłużej niż standardowy kocioł na paliwo stałe/płynne/gazowe aby zapewnić odpowiedni komfort cieplny. Temperatura nośnika to zazwyczaj max. 60'C więc grubo poniżej tej z kotła C.O. (zazwyczaj do 75'C). Reasumując aby ogrzać średniej wielkości dom w zimie pompa musi chodzić praktycznie bez przerwy aby utrzymać stałą temperaturę w pomieszczeniach. Nie wystarczy tak jak w przypadku pieca zapalić raz dziennie przez 3-4 godziny i będzie ciepło przez 2 dni. Niższa temp. w obiegu oznacza niższy współczynnik oddawania ciepła przez wymienniki (grzejniki, ogrzewanie podłogowe itd.).

Reasumując aby ogrzać średniej wielkości dom w zimie pompa musi chodzić praktycznie bez przerwy aby utrzymać stałą temperaturę w pomieszczeniach. Nie wystarczy tak jak w przypadku pieca zapalić raz dziennie przez 3-4 godziny i będzie ciepło przez 2 dni. Niższa temp. w obiegu oznacza niższy współczynnik oddawania ciepła przez wymienniki (grzejniki, ogrzewanie podłogowe itd.).

Jesteś tego pewny ???

Reasumując aby ogrzać średniej wielkości dom w zimie pompa musi chodzić praktycznie bez przerwy aby utrzymać stałą temperaturę w pomieszczeniach. Nie wystarczy tak jak w przypadku pieca zapalić raz dziennie przez 3-4 godziny i będzie ciepło przez 2 dni. Niższa temp. w obiegu oznacza niższy współczynnik oddawania ciepła przez wymienniki (grzejniki, ogrzewanie podłogowe itd.).

Jesteś tego pewny ???

A coś się nie zgadza? :)

mnie człowiek, który robił mi wyliczenie kosztów instalacji tej pompy powiedział, że temperaturę przy ogrzewaniu podłogowym liczy się na 35 stopni i to w zupełności wystarczy, bo podłogi oddają ciepło dużo wolniej niż grzejniki?

35'C do podłogówki? To chyba jakiś żart. U mnie trzeba było mocno "hajcować" w piecu żeby podłoga była ciepła, a mam płytki. Przy pompie ciepła jest jeszcze gorzej. Musi chodzić prawie cały dzień aby podłoga zdążyła się rozgrzać.