o_gierek 02.07.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Witam, Co rok ten sam problem, gdzie qpic ekogroszek, gdzie najlepszy, najtanszy??Przydalby sie jakis dzial ktory by zawieral spis miejsc gdzie zaopatrujecie sie w ekogroszek, czy polecacie to miejsce, jaki rodzaj ekogroszku i za ile. Zaczne wiec z okolic trojmiasta...zaopatrywalem sie :w bardzo dobry ekogroszek ekoret z biura handlu opalem w pucku, transport tani, wysoka kalorycznosc, malo spiekow. Rok temu udalo mi sie go qpic po 700zl za tone, miesiac temu kosztowal juz 790. Wiem ze maja tez piasta (zwanego retopalem) i pieklorza, ale tych nie testowalem. w bardzo kijowaty niby ekogroszek w wejherowie na ul. gdanskiej w ekogroszek z piast'a ktory bardzo przypadl mi do gustu, jako dobra alternatywa dla drogiego pieklorza i ekoretu. Qpowalem go w redzie w transbudzie za cene 650 i ostatnio 700zl. Owszem nie jest on tak kaloryczny jak ekoret i powstaje wiecej popiolu i spiekow, ale przy dobrych nastawach pieca spisuje sie rewelacyjnie. Dla tych ktorzy ogrzewaja wode latem szczegolnie polecam, bo ekoret jest (bynajmniej w moim przypadku) za dobry... tak szybko rozgrzewa piec, ze ten nie ma czasu oddac ciepla do termy (oczywiscie zalezy tez od instalacji i wielkosci bojlera) i musi sie chronic przed ugotowaniem podajac na grzejniki co latem jest raczej dokuczliwe i niewskazane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaWi 03.07.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 W lutym kupowałem kilka worków(oryginalnie pakowanych) pieklorza w GS-ie w Żukowie po 1000pln za tonę.Jako,że to było tylko kilka worków potrzebnych do odpalenia pieca ,to nie szukałem gdzie indziej.Węgiel wydaje się super,tylko ta cena!Teraz będę kupował więcej, więc też jestem mocno zainteresowany tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkopis 07.07.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Ja oststnio zamówiłem czeski, po 320 workowany, dostawa od GINA z Brodnicy, wpłaciłem zaliczkę i okazało się że firma taka istnieje ale tylko wykańczają wnętrza, więc ZOSTAŁEM OSZUKANY. Uwaga na gościa szaleje na pomorzu . Teraz też szukam jakiegoś niedrogiego ekoroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_gierek 09.07.2009 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 echhh... cena az nazbyt atrakcyjna, mimo wszystko dzieki za ostrzezenie, a gdzie wynalazles ta oferte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_gierek 31.07.2009 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Zakupiłem już 4 tony ekogroszku z kopalni Piast (retopał) po 700zł w redzie w transbudzie, transport gratis. Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 01.08.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Zakupiłem już 4 tony ekogroszku z kopalni Piast (retopał) po 700zł w redzie w transbudzie, transport gratis. Pzdr! Daj znac jak sie pali, jaka kalorycznosc? Gdzies kolo Leborka proponuja mi po 850 Piekorza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emes14 03.08.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Zakupiłem już 4 tony ekogroszku z kopalni Piast (retopał) po 700zł w redzie w transbudzie, transport gratis. Pzdr! Również jestem ciekaw jak to sie pali, groszek rozumiem , że luzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_gierek 06.09.2009 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Pisalem juz powyzej troche ale dodam ze.... Na poczatku mialem problemy z tym weglem bo nie zmienilem nastaw pieca jakie mialem optymalne dla ekoreta... przede wszystkim powstawaly spieki, nalezalo zmniejszyc przeslone wentylatora pozmieniac nastawy. Uzywajac metafory powiem ze ten wegiel pali sie wolno i ociezale [w odroznieniu od ekoretu i pieklorza co pala sie szybko, efektywnie ], ale przez co tez wolniej sie wygasza(spala) ->dlatego moglem wydluzyc okres pomiedzy kolejnymi przedmuchami i zmiejszyc czas podawania...a piec ani razu nie wygasl (pomiajajc zablokowanie sie podajnika) taki szczegol dzis np. mialem przerwe w dostawie pradu ok.8h i nie musialem rozpalac od nowa. Jak juz pisalem przy odpowiednich nastawach powstaja minimalne spieki, w sezonie letnim praktycznie pozostawiam piec samemu sobie na miesiac i wszystko jest ok. Powstaje wiecej popiolu co wynika z faktu mniejszej kalorycznosci. Z tego tez faktu "piecowi" dluzej zajmuje dojscie do odpowiedniej temp. trzeba wiecej wegla (w porownaniu do....) ale zyskujemy potem na podtrzymaniu. Generalnie w zimie schodzi wiecej wegla (w porownaniu do....)w sezonie letnim mysle ze nie, moze nawet mniej...ale zaoszczedzamy na tonie 100zl lekko. Wegiel oczywiscie luzem.Tak jak pisalem juz wyzej polecam do podgrzewania wody latem, a wzimie tez mi przypadl do gustu jako tansza alternatywa, ta zime zamierzam cala przetrwac na ekogroszku z piast'a. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_gierek 06.09.2009 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Ps. Poszukalbym tanszego pieklorza... w pucku mieli za niecale 800, w gdansku "niby" za 730, a i nawet w transbudzie byl za cos kolo 800. 850 to przesada...chyba ze w workach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miglo 05.11.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 hejo Transbud w Redzie obecnie sam workuje groszek w worki po 25 kg - cena 800 PLN.Twierdza, że to pieklorz. Na worku żadnych informacji o węglu (tylko telefon do nich itp). Czy ktoś z Was testował już ten węgiel? pozdrawiamm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miglo 05.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 hejo Transbud w Redzie obecnie sam workuje groszek w worki po 25 kg - cena 800 PLN.Twierdza, że to pieklorz. Na worku żadnych informacji o węglu (tylko telefon do nich itp). Czy ktoś z Was testował już ten węgiel? pozdrawiam m to jakiś szajs jest. Kupiłem testowo 6 worków. Kiedy skończył się zeszłoroczny pieklorz piec zgasł. Dzisiaj 3 razy rozpalałem - po 15 minutach po ogniu ani śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bollox 09.11.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 tylko nie kupujcie byle jakiego groszku ja kupiłem taki tzw "ruski" a naprawde z kazachstanu za 620 złotych tona , retopal był po 650 złotych tylko 30 złotych drożej w poprzednim roku kupiłem po 3 tony tego i tego a że wtedy ten retopal był słaby jakiś miał z grubym grochem pomieszany to ruski węgiel nawet gorszy nie był coś popiołu w granicach 8%. Ale w tym roku totalna katastrofa a kuoiłem az 6 ton wegiel lekki szarawy , dużo kamieni , sam węgiel jakby z kamieniem zlany trudno rozpoznać czy to kamień czy węgiel. I koszmarna ilość popiołu co najmniej 16-17% być może nawet 20% ze 120 kg wegla 20 kg popiołu i to przy zapewnieniach Pani sprzedawcy z firmy Hanseatic w Starogardzie Gd (gdańska firma) że ma te same parametry co retopal. Spala się bardzo słabo szlakuje , koksuje (odgazowuje) mnóstwo drobnego, grubego popiołu- czarny niedopalony, biały -jakiś wapień , brązowy-spalony kamień po prostu tragedia , słaby energetycznie, strasznie zanieczyszcza wymiennik (co tydzień gruntowne czyszczenie kotła) poprzednio raz na miesiąc po prostu tragedia dzięki firmie Hanseatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casyopeya 27.01.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja kupowałem z Rusocina k. Pruszcza po 770 niby Pieklorz ale mieli tez inny po 550 i nie wiem czy mi go nie wsypali na składzie. Koksuje, szlakuje, kaszana. Trzeba sprawdzać jak ładują samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 27.01.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja kupowałem z Rusocina k. Pruszcza po 770 niby Pieklorz ale mieli tez inny po 550 i nie wiem czy mi go nie wsypali na składzie. Koksuje, szlakuje, kaszana. Trzeba sprawdzać jak ładują samochód. Ja stamtąd biorę, bo mam bardzo blisko, ale chcę zmienić dostawcę. Co do jakości to nie mam zastrzeżeń, bo ładnie się wypala, ale mam zastrzeżenia co do ilości. Po ostatnim workowaniu wyszło mi zamiast 1tony, że jest 900kg Widziałem skład węgla na ul. Dworcowej w Pruszczu i następnym razem tam się przejadę. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casyopeya 27.01.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja spróbuję z węglodanu z Gdańska. Jest to autoryzowany sprzedawca Pieklorza.Marjucha napisz jak ten węgiel. A mi ten z rusocina strasznie szlakuje i koksuje. Napisz na jakich nastawach lecisz. Mi się on pali czerwnym płomieniem a jak zwiększe nadmuch to wydmuchuje za mocno żar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 27.01.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja spróbuję z węglodanu z Gdańska. Jest to autoryzowany sprzedawca Pieklorza. Marjucha napisz jak ten węgiel. A mi ten z rusocina strasznie szlakuje i koksuje. Napisz na jakich nastawach lecisz. Mi się on pali czerwnym płomieniem a jak zwiększe nadmuch to wydmuchuje za mocno żar. Sprawdzę wieczorem nastawy, bo teraz nie pamiętam. trochę kombinowałem i nie pamiętam na jakich zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_gierek 18.04.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam w nowym sezonie grzewczym... prawie nowym, no i znowu trzeba się zaopatrzyć w opał... Jak tam ceny w tym roku, macie już jakieś doświadczenia? W okręgu wejherowa pojawiło się kilka nowych składów... w samym wejherowie, bolszewie, górze... ktoś z was je testował?Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.04.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Witam w nowym sezonie grzewczym... prawie nowym, no i znowu trzeba się zaopatrzyć w opał... Jak tam ceny w tym roku, macie już jakieś doświadczenia? W okręgu wejherowa pojawiło się kilka nowych składów... w samym wejherowie, bolszewie, górze... ktoś z was je testował? Pzdr! Zobacz w Gościcinie na Słonecznej , zaraz za Polipakiem w tym złomowcu po lewej. Ostatnio kolega tydzień walczył z kociołkiem i w końcu po zakupie tamże kociołek pracuje non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.04.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisałem o groszku w innym dziale, przekopiowałem mój post i wklejam jego treść tutaj: Witam. Co do dobrego eko też szukałem. Natknąłem się gdzieś w necie na reklamę sklepu internetowego który zajmuje się sprzedażą groszku z dostawą na terenie całej polski. Zadzwoniłem żeby się zapytać. Bardzo miła obsługa, pan który odebrał telefon wyczerpująco powiedział mi o parametrach grochu i zaproponował co warte jest do zasypania w kocioł żeby być zadowolonym. Zakupiłem dwie palety na próbę i jestem zadowolony. Poinformowano mnie dzień szybciej że będzie dostawa i mniej więcej o której godzinie(15 minut spóźnienia) ale dla mnie szok. Węgiel na paletach w foliowych workach ze specjalnymi otworkami do wentylacji. Sprzedają też w dużych workach 1 tonowych(chyba big-bag) i w tych jest tańszy około 50 pln na tonie. Jeśli brało się cztery palety to transport gratis był a przy mniejszej ilości 40 pln do palety dopłata za dowóz. Nie chcę podawać bezpośredniego linka do strony ale firma nazywa się RESOVER kto jest zainteresowany to wpisze w wyszukiwarkę i znajdzie. Mają eko z kilku kopalni: chwałowice, bobrek, piekar śląskich od niedawna z kazimierza juliusza i inne. W kujawsko- pomorskim mają też punkt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_gierek 22.04.2010 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Bardzo atrakcyjna jest ta oferta Resorvera, niska cena, nie znalazłem na niej jednak informacji o darmowym transporcie, pewnie trzeba by przedzwonić. Pytanie, jaki ekogroszek tam kupowałeś? Mnie by pewnie interesował ten najtańszy -> ret opał, może ktoś miał z nim jakieś doświadczenia? Co do Gościcina, to pytanie brzmi jaki ekogroszek i za ile...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts