salmon969 03.07.2009 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Mam zamiar wylać podstawę dla ogrodzenia . Jak głęboko kopać i zalać pod ogrodzenie . Na wylanym murku wymuruję pustak ogrodzeniowy łupany i przęsła ze sztachetek całość od gruntu będzie mieć ok 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 07.07.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Ile ludzi tyle opinii. Jedni kopią przy podmurówce na sztycht, głębiej tylko pod słupkami. Jedni na pół metra, inni aż do strefy przemarzania gruntu... Ja tam wolałem zrobić to solidnie - i pod podmurówką i pod słupkami (wszystko z klinkieru) mam wykopane 80cm w głąb, fundament dodatkowo wystaje mi ok 10cm nad gruntem. Minus jest jeden - poszły jakieś 4 kubiki betonu (w sumie 14mb już po odjęciu bramy wjazdowej i furtki - tam nie kopaliśmy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlec 10.07.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Witam wszystkich serdecznie - to mój pierwszy post... ...no właśnie mam taki sam dylemat Buduję ogrodzenie z pustaków łupanych (380x220mm).W przypadku słupków sprawa jest jasna - fundament na głębokość poniżej strefy przemarzania(80-120cm),ale jak jest z fundamentem pod podmurówkę?Zalecane jest żeby podmurówka pracowała między slupkami (dyletacja między fundamentem słupków i podmurówki),ale jak to jest, gdyby fundament pod podmurówkę musiał być tak samo głęboki jak pod słupek (nie można tego wylać w całości ?)Jeżeli na fundamencie są tylko dwie warstwy pustaków,czy fundament musi być tak samo głeboki jak pod słupki?Np.Firma konkurencyjna produkująca pustaki zaleca posadowienie podmurówki na prefabrykowanej belce fundamentowej - czy to optymalne rozwiązanie?Mówią że wystarczy 20-40cm fundamentu pod podmurówkę,inni że 40-60 cm,a jeszcze inni,że musi być na taką głębokość jak słupki - jak to jest ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.07.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Jak płytko to musi być element samonośny,odpowiednio wytrzymały no i tak zdylatowany aby umożliwić ruch do góry. Dlatego przy pustakach polecam ławę do głębokości przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlec 10.07.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Hmmm...Gdyby to było parę metrów to ani bym się nie zastanawiał,ale to prawie 100m ogrodzenia.Oj dwie gruchy będzie mało...Dzięki za odpowiedź,Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.07.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Spokojnie można dodać kamień lub gruz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc1 14.07.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 U mnie jest tak:ława fundamentowa 30cm szeroka i 45 cm głęboka a w miejscach słupków głębokość 120 cmcałość zbrojona żebrem fi 10beton B15ogrodzenie z klinkieru 3 warstwy i słupkipowinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albin72 07.08.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam, ja właśnie podchodzę do tematu - ogrodzeniw z łupańca na 180cm. długość 50mb. Całość robię na podmurówce 25x100cm. Będę zbroił 4x10Dodatkowo zbrojenie wyciągam w słupkach koło bramy i wiążę ze zbrojeniem podwaliny, tak aby mieć pewnosć, że brama 2 skrzydłowa będzie stabilna. Zastanawiam się tylko jak umiejscowić zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts