Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie

salmon969

Recommended Posts

Ile ludzi tyle opinii. Jedni kopią przy podmurówce na sztycht, głębiej tylko pod słupkami. Jedni na pół metra, inni aż do strefy przemarzania gruntu...

Ja tam wolałem zrobić to solidnie - i pod podmurówką i pod słupkami (wszystko z klinkieru) mam wykopane 80cm w głąb, fundament dodatkowo wystaje mi ok 10cm nad gruntem.

Minus jest jeden - poszły jakieś 4 kubiki betonu (w sumie 14mb już po odjęciu bramy wjazdowej i furtki - tam nie kopaliśmy)

Witam wszystkich serdecznie - to mój pierwszy post...

...no właśnie mam taki sam dylemat

Buduję ogrodzenie z pustaków łupanych (380x220mm).

W przypadku słupków sprawa jest jasna - fundament na głębokość poniżej strefy przemarzania(80-120cm),ale jak jest z fundamentem pod podmurówkę?

Zalecane jest żeby podmurówka pracowała między slupkami (dyletacja między fundamentem słupków i podmurówki),ale jak to jest, gdyby fundament pod podmurówkę musiał być tak samo głęboki jak pod słupek (nie można tego wylać w całości ?)

Jeżeli na fundamencie są tylko dwie warstwy pustaków,czy fundament musi być tak samo głeboki jak pod słupki?

Np.Firma konkurencyjna produkująca pustaki zaleca posadowienie podmurówki na prefabrykowanej belce fundamentowej - czy to optymalne rozwiązanie?

Mówią że wystarczy 20-40cm fundamentu pod podmurówkę,inni że 40-60 cm,a jeszcze inni,że musi być na taką głębokość jak słupki - jak to jest ?

Pozdrawiam !

• 3 years później...

Witam, ja właśnie podchodzę do tematu - ogrodzeniw z łupańca na 180cm. długość 50mb. Całość robię na podmurówce 25x100cm. Będę zbroił 4x10

Dodatkowo zbrojenie wyciągam w słupkach koło bramy i wiążę ze zbrojeniem podwaliny, tak aby mieć pewnosć, że brama 2 skrzydłowa będzie stabilna. Zastanawiam się tylko jak umiejscowić zbrojenie