Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deszcz po świeżo wylanym stropie

Recommended Posts

WItam!

Mam taki problem, wylewałem strop, a było to godzina 19.00.

I zanim wyrównałem było juz ok. 21.00. W nocy około 02.00

była burza, która wypłukała cienką warstwę betonu, a dokładnie pokazały się

czyste kamyczki i troszkę piasku. Co prawda nie ruszają się, tylko szczególnie na wzgórkach widać je. Moje pytanie, czy coś poważnego stało się, czy raczej mam nie przejmować się,

bo i tak na to wylewka idzie. Strop TERIVA 4.01. Aha, nadbetonu miało byc co prawda 3cm, ale w praktyce jest około 5.

Pozdrawiam

Też tak miałem. Poszła taka pompa, że ze stropu trzeba było zamiatać wypłukany piasek. :-) Za to na całym stropie nie znalazłem ani jednej rysy skurczowej. Widocznie beton powoli wiązał. :-)

Gdzieniegdzie się poobrywało podczas rozszalowywania, na przykład schody się trochę skancerowały. Poza tym jednak żadnych negatywnych skutków przez ten rok nie odczułem. Nawet tynk na suficie nie popękał, choć czytając forum muratora, był na to skazany nawet bez deszczu. :p :p :D

A nad wykuszem, gdzie jest taras, była zrobiona taka studnia na ocieplenie. Była wypełniona po brzegi wodą. Potem nieraz zbierała się w niej woda. A pod spodem było suchutko. Wodoszczelny beton się zrobił.

Zatem głowa do góry, będzie dobrze. :-)

Tylko sporo zamiatania Cię czeka. :-D

• 10 years później...

U mnie też jakby znikąd zaczęło lać zaraz po rozpoczęciu betonowania całego piętra . Lało tak przez całe zalewanie z małymi przerwami, a potem nagle przestało, nie wiem czy mogło to osłabić beton ale ten artykuł nie stwierdza poważnych wad podczas lania przy takich warunkach.

https://www.materialybudowlane.info.pl/images/stories/9_2015/s134-135.pdf

Z drugiej strony zalewałem W UPAŁ posadzkę na piasek i zamiast B15 lub B20 (chudziaka) to przywieźli B25 bo dyspozytor pomylił ale już majster zdecydował żeby lać. Tylko dzięki temu, że od razu było konkretnie podlewane spryskiwaczami do trawnika beton nie ma ani jednej rysy i to w upały 30st w sierpniu. Podlewane było cały czas przez 3 dni. Cały czas tafla wody .