Elena76 03.07.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Nad klatką schodową mamy w skosie przeszklony wyłaz dachowy (wygląda jak okno dachowe). Początkowo planowaliśmy, że przy zabudowie poddasza nie będziemy robić sufitu na poziomie jętek tylko pójdziemy z ocieplaniem i zabudową do samej kalenicy, żeby wykorzystać światło z wyłazu. Niestety okazuje się, że dekarze zbyt wysoko umieścili wyłaz, bo zaczyna się na wysokości deski kalenicowej i nie da się tego sensownie obrobić. Zatem musi być sufit. Wykonawca zabudowy poddasza podsunął mi pomysł, że w suficie można zamontować coś w rodzaju świetlika, np. z mlecznego szkła. Gotowe świetliki rurowe są okrągłe, poza tym nie potrzebuję w całego świetlika, tylko tej części montowanej w suficie. Chciałabym umieścić w suficie dwa takie elementy w kształcie prostokątów. Czy ktoś wie, gdzie mogę coś takiego zamówić? Zakłady szklarskie mogą mi tylko dostarczyć szyby, a ja potrzebuję jeszcze do tego oprawy, najlepiej jakieś ciepłochronne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 03.07.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 My mamy szklaną podłogę na strychu, w sumie trzy takie otwory.Ramy zrobił stolarz, szkło jest klejone warstwowo i można po nim chodzić.Fajnie doświetla klatkę schodową i górny hol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 03.07.2009 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Sonika, a możesz wrzucić jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 05.07.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Proszę bardzo, tak to wygląda: http://www5.picturepush.com/photo/a/1936228/640/Dom/P2171166.jpg http://www4.picturepush.com/photo/a/1936262/640/Dom/P4101239.jpg http://www3.picturepush.com/photo/a/1936271/640/Dom/PC190612.jpg http://www4.picturepush.com/photo/a/1936302/640/Dom/PB300490.jpg http://www2.picturepush.com/photo/a/1936360/640/Dom/PC060600.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 05.07.2009 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Sonika, wielkie dzięki Super to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 08.07.2009 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Sonika, napisz mi jeszcze proszę, czy masz na papierze wyraźnie napisane, jakie maksymalne obciążenie te szyby wytrzymują? Znalazłam firmę, która się tego podejmie, ale nie podpisze się pod tym, że po szkle można chodzić. To ma być hartowana szyba 12mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 12.07.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Elena, napisane nie jest, nawet mi nie przyszło do głowy. Nasze szyby są klejone jedna do drugiej, z folią w środku. Tańczyć bym na nich nie tańczyła, ale stanąć mogę . Hartowane, a klejone warstwowo to chyba nie to samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 12.07.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Sonika Bardzo fajny pomysł. Myślę, że można by jeszcze przykleić folię odblaskową. Szyba hartowana to szyba która po rozbiciu rozsypuje sie w drobny mak. Klejone szyby to zazwyczaj zwykłe szyby. Można kleić szyby hartowane. Warstw może być kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.07.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Hm wygląda to lux ale do chodzenia się nie nadaje, sam mam w projekcie taką podłogę. Min to niestety nie pamiętam ale 3 albo 4 szt szyb po 8mm klejonych. Osobiście dopytywałem się u szklarza a szkło ma być z pilkingtona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.07.2011 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Widze taki pomysl po raz pierwszy i podoba mi sie. Rozumiem, ze strych u Soniki nie bedzie uzywany na codzien...A to? http://www.ecotun.com/pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 17.07.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 A my ostatecznie zrezygnowaliśmy z tego pomysłu, czego oczywiście żałuję, bo przydałoby się trochę naturalnego światła w górnym holu. Ale wówczas gonił nas czas, pod znakiem zapytania stało znalezienie wykonawcy, który dałby gwarancje, że będzie można po tym chodzić i będzie to "ciepła" szyba, a my nie chcieliśmy wstrzymywać robót przy zabudowie poddasza, więc odpuściliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.07.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Szkoda, chętnie bym zobaczył realizację. A może sie jeszcze kiedyś skusisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 18.07.2011 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Może... chociaż chyba prędzej drugi dom wybudujemy Teraz myślę, że na spokojnie wykonawcę dałoby się znaleźć, w końcu nie takie konstrukcje szklane w budownictwie powstają, ale wtedy bałam się, że zostawimy dziurę na suficie poddasza i jak nikogo nie znajdziemy to już tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.07.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 No nic to musisz poczekać na moja realizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 18.07.2011 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 no właśnie, przetestujesz wykonawcę, a ja wówczas chętnie wezmę namiar na kogoś sprawdzonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katka79 09.08.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Witam serdecznie, jestem tu ierwszy raz jestesmy na etapie nadbudowy piętra domu z osobną klatką schodową. Niestety nie możemy zamontować w klatce okien pionowych więc chcąc doświetlić klatkę zaplanowaliśmy świtliki tunelowe. Przyszedl już czas na decyzję, czy to montować i z jakiej firmy (w projekcie maxisolar) ? Ponawiam pytanie czy ktoś zastosował takie rozwiązanie ? i jak wyszło ? Dodam, że kiedyś wynajmowaliśmy słabodoświetlone mieszkanie... i bardzo mi to przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts