Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkło w suficie w celu doświetlenia klatki schodowej

Elena76

Recommended Posts

Nad klatką schodową mamy w skosie przeszklony wyłaz dachowy (wygląda jak okno dachowe). Początkowo planowaliśmy, że przy zabudowie poddasza nie będziemy robić sufitu na poziomie jętek tylko pójdziemy z ocieplaniem i zabudową do samej kalenicy, żeby wykorzystać światło z wyłazu. Niestety okazuje się, że dekarze zbyt wysoko umieścili wyłaz, bo zaczyna się na wysokości deski kalenicowej i nie da się tego sensownie obrobić. Zatem musi być sufit. Wykonawca zabudowy poddasza podsunął mi pomysł, że w suficie można zamontować coś w rodzaju świetlika, np. z mlecznego szkła. Gotowe świetliki rurowe są okrągłe, poza tym nie potrzebuję w całego świetlika, tylko tej części montowanej w suficie. Chciałabym umieścić w suficie dwa takie elementy w kształcie prostokątów. Czy ktoś wie, gdzie mogę coś takiego zamówić? Zakłady szklarskie mogą mi tylko dostarczyć szyby, a ja potrzebuję jeszcze do tego oprawy, najlepiej jakieś ciepłochronne.

Sonika

Bardzo fajny pomysł. 8)

Myślę, że można by jeszcze przykleić folię odblaskową.

Szyba hartowana to szyba która po rozbiciu rozsypuje sie w drobny mak.

Klejone szyby to zazwyczaj zwykłe szyby. Można kleić szyby hartowane.

Warstw może być kilka. :)

• 2 years później...
A my ostatecznie zrezygnowaliśmy z tego pomysłu, czego oczywiście żałuję, bo przydałoby się trochę naturalnego światła w górnym holu. Ale wówczas gonił nas czas, pod znakiem zapytania stało znalezienie wykonawcy, który dałby gwarancje, że będzie można po tym chodzić i będzie to "ciepła" szyba, a my nie chcieliśmy wstrzymywać robót przy zabudowie poddasza, więc odpuściliśmy.

Może... chociaż chyba prędzej drugi dom wybudujemy ;)

Teraz myślę, że na spokojnie wykonawcę dałoby się znaleźć, w końcu nie takie konstrukcje szklane w budownictwie powstają, ale wtedy bałam się, że zostawimy dziurę na suficie poddasza i jak nikogo nie znajdziemy to już tak zostanie :rolleyes:

• 1 year później...

Witam serdecznie,

jestem tu ierwszy raz :) jestesmy na etapie nadbudowy piętra domu z osobną klatką schodową. Niestety nie możemy zamontować w klatce okien pionowych więc chcąc doświetlić klatkę zaplanowaliśmy świtliki tunelowe. Przyszedl już czas na decyzję, czy to montować i z jakiej firmy (w projekcie maxisolar) ? Ponawiam pytanie czy ktoś zastosował takie rozwiązanie ? i jak wyszło ? :)

Dodam, że kiedyś wynajmowaliśmy słabodoświetlone mieszkanie... i bardzo mi to przeszkadzało.