Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze - temperatura piekarnika

robi77

Recommended Posts

Pierwszy sezon letni a na moim poddaszu jak w piekarniku.

3 okna połaciowe o kat nachylenia dachu około 30 STOPNI.

Mozna sie ugotować nie da sie wytrzymać...

Jak jest u Was. Czy to wina że mam blachodachówke ?iZawsze tak będzie juz grzać ?.

Klimatyzacja jakaś pokojowa rozwiąże problem ?

mieszkam na poddaszu w nowym budownictwie. Mam 6 okien dachowych, po 2/pokój. Okna mam duże - 78x160 velux.

W jednym pokoju (2 okna) założyłam markizy zewnętrzne przeciwsłoneczne (coś a'la gumowa siatka) i temperatura znacznie spadła w porównaniu z 2 innymi pokojami - szyby są delikatnie ciepłe a nie gorące. Polecam, bo ja odczuwam zdecydowaną różnicę. Na dachu mamy niestety coś w rodzaju papy (dev nie wysilił się szczególnie).

Jest ciepło ale spokojnie można wytrzymać.

mamy dachówkę - w naszej sypialni na poddaszu nie ma okien dachowych - jest ........... tak jak ma być temperatura ok.

u dziecka jest jest jedno okno dachowe +roleta i dwa porte-fenetre od zachodu - jest cieplej niż u nas ale też ok.

pewnie i blachodachówka, ale przede wszystkim duża ilość okien dachowych tworzą ową temperaturę,

tak więc pewnie w tych warunkach klimatyzacja rozwiąże Ci problem

u mnie najwyższa temperatura po dwóch dniach upałów wynosiła 26 stopni, dach mam z dachówki ceramicznej , płyta osb 12cm, 20cm wełny ale niestety poddasza nieużytkowego nad poddaszem użytkowym nie mam ocieplanego. Być może mógłbym obniżyć temperature w środku o pare stopni. Dodam że nie mam wogóle okien dachowych.

Okna dachowe na pewno są jedną z przyczyn. Rolety zaokienne znacznei powinny poprawić sytuację. Nic nie piszesz o ociepleniu (jego grubości i jakości), a ono też jest bardzo ważne.

Co do blachodachówki to straszny mit (przy poddaszu użytkowym). Dachówka nagrzewa się do porównywalnej temp. (zależnie od koloru), a wychładza się znacznie dłużej.

Mam 4 okna dachowe i rolety wewnętrzne ,bez rolet nie da się wytrzymać parówa .Ale te rolety nie rozwiązują problemu .Prawdopodobnie rolety zewnętrzne rozwiązały by problem ,ale cena odstrasza ,chyba że są jakieś odpowiedniki Fakro .

markizy zewnętrzne o których wspomniałam wcześniej są w cenach rolet wewnętrznych a nawet tańsze (płaciłam 185zł za veluxa) a róznica jest naprawde duża. Fakro do swoich okien też ma te markizy. Pokój córki nagrzewał się głównie przez szyby. PO zało,żeniu markiz szyby są delikatnie ciepłe. Montaż jest banalnie prosty - przykręca się dosłownie 4 śrubki.

Przy roletach zewnętrznych....

Pokój jest całkowicie zaciemniony ? Jak to wygląda?

nie, nie jest całkowicie zaciemniony. Jest przyciemniony. Jak bardzo to przypuszczam zalezy też od koloru markiz - ja akurat mam czarne a sa jeszcze inne kolory. Wybrałabym jaśniejsze ale jak kupowałam to wyboru nie miałam.

Efekt wizualny jest podobny do tego, jaki daje założenie roletki w samochodzie.

Markizy możesz jednym ruchem zarówno rozłożyć jak i złożyć, regulując sobie sam nasłonecznienie. Po okresie, kiedy słońce najbardziej grzeje, można je złożyć i korzystać tylko z wewnętrznych ale.... komu się chce :lol:

MarMaja a jak te markizy-rolety zachowują się w zimie? Masz je zwinięte w kasetach czy rozłożone? Śnieg im nie szkodzi? Ciekawa jestem czy np po zimie daj się to rozwinąć czy może system rdzewieje, guma się skleja itd...

nie miałam ich w zimie, ale biorąc pod uwagę ubiegły sezon to z duzym prawdopodobieństwem miałabym je schowane - było pochmurno :wink:

A jeśli pada śnieg, to zasadność używania markiz też jest mała, bo masz ochronną śniegową pierzynke na szybie :lol:

Odnośnie mechanizmu to tutaj chyba nie bardzo jest co zepsuć się, bo rolka nawijająca jest schowana pod kołnierzem okna i sam mechanizm w ogóle nie jest narażony na deszcz, śnieg.

Rolety chowam zawsze suche, więc do tej pory nie wystąpił u mnie problem sklejania się. Ta "guma" to powiedzmy że jest umowna, bo ja nie wiem z czego to jest wykonane. Wydaje mi się, że skoro nie roztapia tego słońce to zrobili materiał odpowiedni.

Mam nadzieję, że pomogłam :)

EDIT: taka jest przejrzystość okna z markizą w porównaniu z widokiem zwykłym.

http://images39.fotosik.pl/158/5911016a5b5ca1e4med.jpg