Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem w markecie farbę emulsyjną "Jedynka" do wnętrz

http://www.chemiagda.com.pl/image/farby/farby_sciany_clip_image034.gif

Znajomy powiedział mi, żebym w trakcie malowania miał zamknięte okno, bo farba może odpryskiwać. Czy to prawda? Jeśli tak, to dlaczego?

Czy w trakcie tapetowania również należy mieć zamknięte okna?

Moje pytania mogą wydawać się śmieszne, ale jako początkujący wolę się upewnić przez zabraniem do pracy.

pozdrawiam,

Jacek

https://forum.murator.pl/topic/125351-otwarcie-okna-w-czasie-malowania-sufitu-emali%C4%85-i-tapetowania/

ojjjj no o to chodzi ze przy tych temperaturach co mamy teraz...i do tego suche powietrze jeszcze przeciagi spowodowane otwrtym oknem... to nie sa optymalne warunki do malowania po prostu farba za szybko wysycha i tyle.....a gdy za szybko odda wilgoć w czasie schniecia wiadomo co sie dzieje tak samo jest z gładziami i tapetami wszystko potrzebuje wilgoci w pewnym stopniu do prawidłowego wiązania i to cała filozofia :)
  • 1 month później...

Hej, jak z tą farbą? My kupiliśmy parę lat temu Duluxa, do remontu sypialni. To było moje najgorsze doświadczenie z remontem :evil:

No może poza tym, jak po zakończonym już remoncie, spadł nam tynk z sufitu na 1/4 pokoju :roll:

Wracając do Duluxa : polecił nam ją znajomy - ona trochę śmierdzi, ale już tak ma :-? . Śmierdziała jak diabli, wydajność 0 :evil: , na opakowaniu nie było daty przydatności do użycia, a przy naszym zezowatym szczęściu kupiliśmy farbę przeterminowaną (była zepsuta - uznano reklamację po 2 tyg :evil: ) farba podczas malowania odłaziła razem z płatami cekolu na wałku, póżniej pojawiły się na niej pęknięcia jakby ktoś żyletką ponacinał, zaczęła się łuszczyć! To było koszmarne doświadczenie, nikomu nie polecam :cry: :evil:

Po doświadczeniach z farbami emulsyjnymi, lateksowymi i akrylowymi - największe przekonanie mam do tych pierwszych 8)

Jeśli nie ma przeciągów, okna nie trzeba zamykać :wink:

Technika malowania wymaga zamkniętego okna a nie rodzaj farby.Przy zamkniętych oknach farba tak szybko nie wysycha i nie zwija się z wałkiem co doprowadza do złej jakości powłoki.
Rozumiem, jednak gdy malowaliśmy Duluxem, okno było zamknięte, bo robiliśmy to w styczniu. Pozostałymi farbami, nawet w środku lata i przy otwartych okienkach nic się nie działo! :wink: Dlatego ja mogę do malowania używać wszystkiego, poza Duluxem :lol:
Dulux (Alpejska Łąka) mi śmierdział jeszcze tydzień po malowaniu ! :evil:

U mnie to samo. Dulux do łazienek. Sufit nowy pomalowany gruntem. Farba w miejscu w którym bardziej przyschła (15min wczesniej pomalowana) przyklejała mi się do wałka. Drugie malowanie to samo. Farba kleiła się do wałka. Przy czym nie odchodzily całe płaty tylko tak jakby 1/2 farby zostawała mi na wałku. Tak więc farbom tej firmy musze podziekować. (na forum są zresztą wątki o tym).