Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie proszę z kolorami w pokojach

damimax

Recommended Posts

W kazdym z pokoi chcę wprowadzić drugi kolor.

U dzieci ściany szczytowe mają być pomalowane tymi kolorami, które są, na ścianach ze skosami innymi - podpowiedzcie jakie by Wam się widziały??

U córki póki co jest trawa morska duluxa, u syna błękitna chmurka też duluxa.

Sufity będą białe.

To pomieszczenie w kształcie trumny to nasza sypialnia:)

Tu tez na ścianach ze skosami chciałabym inny kolor - jakiś jasny, bo ten pomarańcz ciemny jest, to lato toskanii duluxa.

Podpowiedzcie coś proszę, bo już kociokwiku z tym malowaniem dostaję:/

fotki:

Pokój córki - 3 lata

http://www.empikfoto.pl/albumy34/362828/707885/previews/26392892_matylda.jpg

Pokój syna - 6 lat:

http://www.empikfoto.pl/albumy34/362828/707885/previews/26392895_xym.jpg

Sypialnia:

http://www.empikfoto.pl/albumy34/362828/707885/previews/26392894_my.jpg

Będę wdzięczna za każda podpowiedź

:wink:

Joliska - ale gdzie ten biały - na ścianach?

Biały planuję na sufitach, na ścianach chciałabym jakiś inny, z kolei cąłości ścian nie pomaluje na ten sam kolor, który jest na próbkach, bo w sypialni i u syna byłoby za ciemno a u córki...za nudno :wink:

Pierwotnie u dzieci chciałam dołączyć jakąś pastelową żółć, ale mam wątpliwości zwłaszcza jeśli chodzi o pokój syna - bardzo intensywny wyszedł ten niebieski, chyba potrzebuję go czymś "zgasić"...

Zgadzam się z przedmowcą, że do tej zieleni u córki nieźle pasuje fiolet, nieźle też bordo, pomarańczowy i czerwienie rozmaite. Ale to muszą być detale, a nie całe ściany, bo będzie za ciężko. No chyba żeby taki delikatny, rozbielony pomarańczowy.

U syna z kolei dałabym jasnozielony. W tej chwili mamy w mieszkaniu połączenie niebieskiego z zielonym w dziecięcym pokoju i syn juz zapowiedział, że w nowym domu chce tak samo. Tyle, że u nas jest to jasniejszy niebieski.

W Waszej sypialni chyba niewiele da sie zrobić. Może jaśniutki żółty? Może zieleń? Pomarańczowy z zielenią bardzo fajnie wygląda. O, już wiem, taka delikatna oliwka. I umiejętne dobrać dodatki, i będzie pięknie.

Pok oj mojej corki (2,5 roku) też pomalowany trawą morska duluxa i wcale nie jest nudno. To sliczny kolor. Nudno wydaje się tylko na początku, jak pokoik pusty, a potem, jak juz są zabawki, mebelki i różne dodatki (narzuta, poduszki, jakieś kieszenie na zabawki na scianie, rolety w oknach, itp.), to jest bardzo kolorowo. Uważam, ze przy dwóch kolorach ścian zrobiłoby się za pstrokato.

Ja też myślę, że jak dodasz trzeci kolor to będzie za pstrokato- trzeci, no bo ten, który jest na ścianie, biały na suficie i ten, który chcesz do nich dobrać. A może zamiast białego wybierz jakiś jasny kolor i nim pomaluj sufit, skos i jeszcze jedną ze ścian. Np. do zielonego jakiś blady róż, do niebieskiego jasny kremowy (sweet cream Beckersa- piękny) a do pomarańczowego to naprawdę nie wiem..Może jasny żółty.

sufit i skos koniecznie w kolorze

S 5050 Y50R z katalogu NCS

ściany z oknem i bez skosu - jeden kolor

wejściowa i ze skosem - drugi kolor

co by nie wybrać do koloru sufitu wszystko pasuje

biały jest tak oklepany że już od 3 lat wszystkim proponuje ten w/w kolor i wszyscy przyznaja mi racje że to dobry pomysł

powiem szczerze że mi ten niebieski i pomarańcz wogóle sie nie podobają - są za ciemne, ja wole pastelowe kolory

te kolory to by mogły zostać, ale tylko na tej ścianie gdzie są okna - na pozostałych dałabym w tej samej kolorystyce ale duuuużo jaśniejsze kolory, ewentuanie jakiś żółty do niebieskiego a do pomarańczu beż lub oliwka