Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem z jednym ciągiem schodów. Na początek kilka wymiarów:

- poziom nadproży drzwi wew. i zew.: 220cm +- 2cm,

- dolna krawędź okien: 97cm,

- wysokość schodów w biegu około 17cm, ale pewnie trzeba będzie wyrównać do 18, ze względu na wysokość posadzki na piętrze,

- wysokość pierwszego stopnia (trepa?) 32cm.

Schody mają być docelowo obłożone drewnem. Poniżej parteru jest piwnica, na parterze będzie podłogówka.

Pytanie jest takie: czy da się tak ustalić grubość wylewki, żeby to wszystko pasowało?

Jeśli nie, to jak te schody najlepiej naprawić? Skuć, zeszlifować, czy jeszcze jakoś inaczej?

Z góry dzięki za wszelkie pomysły...

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeżeli dodasz 3cm okładziny drewnianej na stopień to pozostaje 17 cm do zagospodarowania.

No właśnie dlatego podałem wysokości otworów drzwiowych, że te 17cm to za dużo. W niektórych jest 218cm. Minus 17cm wylewki daje 201cm otworu drzwiowego, a to raczej za mało. Myślę, że 14-15cm wylewki to maks. Tyle, że wtedy ten pierwszy stopień będzie troszkę (3cm) wyższy.

Tylko czy to nie będzie przeszkadzać? Mi się wydaje, że tak. Tylko czy jest sens to skuwać? No i czy ew. jest inny sposób na rozwiązanie tego problemu?

• 1 month później...

Witam

Mój majster zostawił mnie z takim oto cudem

http://images29.fotosik.pl/281/008c422748f39070med.jpg

pierwszy stopień jest prawie o połowę niższy od następnego, nie wchodziłam na górę ale pewnie też ostatni jest niewymiarowy. Co mogę z tym fantem zrobić?

Czy pozostaje mi tylko skuć je i stawiać od nowa?

coś pani za inwestor jak nawet nie wie czy ostatni schodek jest ok ,przecież to z 15 schodków do góry i już wiesz

a tak na moje oko to ten następny jest jakiś wysoki a ten pierwszy wygląda prawie na ok może za niski

wygodne schody to 16,5 cm na 28cm szerokość biegu min 90cm , wygodne to 125cm

zrób pomiary i będziemy dalej myśleć

coś pani za inwestor jak nawet nie wie czy ostatni schodek jest ok ,

Przyznaję się, gdy zajechałam na budowę wszystko było już wylane i nie chciałam wchodzić żeby śladów nie zostawiać. Zmierzę stopnie w poniedziałek i będzie wiadomo, co robić dalej. Schody będą obłożone drewnem.

Pół bidy, bo można nadlać.

Majster nie doliczył izolacji i wylewki - a powinien...Jedynie jeśli się tu pomylił to nie wiadomo jak ten ostatnio - bo po wylaniu może byc dwa razy wyższy niż reszta :) Czego Ci nie życzę.

A czy schody i wylewka robione były w tym samym momencie??

Bo coś mi się wydaje, że próbujesz wylewkarza zmieszać z błotem, a on tylko zrobił to co od niego chciałaś.

Czy nie dawaliście grubiej styro pod wylewkę aniżeli w projekcie jest??

Nie mówię o wylewkarzach, bo to naprawdę porządna ekipa!!! Moim skromnym zdaniem majster od schodów fuszerę odwalił, wg jego zapewnień wszystko było jak w projekcie a ja się na projektach nie znam więc wierzyłam na słowo...

A czy schody i wylewka robione były w tym samym momencie??

Bo coś mi się wydaje, że próbujesz wylewkarza zmieszać z błotem, a on tylko zrobił to co od niego chciałaś.

Czy nie dawaliście grubiej styro pod wylewkę aniżeli w projekcie jest??

Nie mówię o wylewkarzach, bo to naprawdę porządna ekipa!!! Moim skromnym zdaniem majster od schodów fuszerę odwalił, wg jego zapewnień wszystko było jak w projekcie a ja się na projektach nie znam więc wierzyłam na słowo...

Dlatego pogrubiłem swoje pytanie. Możliwe, że facet od schodów zrobił zgodnie z projektem a wy daliście styro więcej niż w projekcie.