kolorado 22.08.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam problem z jednym ciągiem schodów. Na początek kilka wymiarów:- poziom nadproży drzwi wew. i zew.: 220cm +- 2cm,- dolna krawędź okien: 97cm, - wysokość schodów w biegu około 17cm, ale pewnie trzeba będzie wyrównać do 18, ze względu na wysokość posadzki na piętrze,- wysokość pierwszego stopnia (trepa?) 32cm. Schody mają być docelowo obłożone drewnem. Poniżej parteru jest piwnica, na parterze będzie podłogówka.Pytanie jest takie: czy da się tak ustalić grubość wylewki, żeby to wszystko pasowało? Jeśli nie, to jak te schody najlepiej naprawić? Skuć, zeszlifować, czy jeszcze jakoś inaczej? Z góry dzięki za wszelkie pomysły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 22.08.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 jest dobrze32 cm istniejące - 18 cm stopnia = 14 cm jeżeli dodasz 3cm okładziny drewnianej na stopień to pozostaje 17 cm do zagospodarowania.np 8 cm styropian na nim rurki ogrzewania podłogowego7 cm wylewka 2 cm płytka + klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.08.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 jeżeli dodasz 3cm okładziny drewnianej na stopień to pozostaje 17 cm do zagospodarowania. No właśnie dlatego podałem wysokości otworów drzwiowych, że te 17cm to za dużo. W niektórych jest 218cm. Minus 17cm wylewki daje 201cm otworu drzwiowego, a to raczej za mało. Myślę, że 14-15cm wylewki to maks. Tyle, że wtedy ten pierwszy stopień będzie troszkę (3cm) wyższy. Tylko czy to nie będzie przeszkadzać? Mi się wydaje, że tak. Tylko czy jest sens to skuwać? No i czy ew. jest inny sposób na rozwiązanie tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 inny sposób to podnieść ościenice albo przyzwyczaic sie do wchodzenia drzwiami o wys 2,01 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 25.08.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Nie bardzo rozumiem jak podnieść ościeżnice? Chodzi o podniesienie nadproża? Co przyzwyczajenia się, to nie będzie problemu, tym bardziej że do wysokoch nie należę Gorzej znaleźć takie drzwi - 2,05 to najmniejszy otwór do jakiego znalazłem drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 25.08.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 drzwi i oscieznice można przyciąć. W zależności od drzwi - wystarczy zwykła pilarka tarczowa - albo instrumenty do cięcia szkła hartowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.08.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 j.w.nie widze problemu zarówno w obcieciu drzwi i ościeżnicy, nie widze problemu przy wchodzeniu drzwiami wysokimi na 2,05 mi nie widze problemu w skuciu nadproza i wykonania nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 26.08.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 2,0 m drzwiami bez problemu wejdziesz (obetniesz też), ale na stopniu o 2 - 3 cm wyższym będziesz się wywracał (potykał) zwłaszcza po piwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 26.08.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Dzięki za porady. W takim razie dam więcej wylewki. Bo skuwać nadproża itp, to jednak chyba za dużo roboty, prędzej zastanawiałbym się nad skuciem schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 04.10.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witam Mój majster zostawił mnie z takim oto cudemhttp://images29.fotosik.pl/281/008c422748f39070med.jpg pierwszy stopień jest prawie o połowę niższy od następnego, nie wchodziłam na górę ale pewnie też ostatni jest niewymiarowy. Co mogę z tym fantem zrobić? Czy pozostaje mi tylko skuć je i stawiać od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.10.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 coś pani za inwestor jak nawet nie wie czy ostatni schodek jest ok ,przecież to z 15 schodków do góry i już wiesz a tak na moje oko to ten następny jest jakiś wysoki a ten pierwszy wygląda prawie na ok może za niski wygodne schody to 16,5 cm na 28cm szerokość biegu min 90cm , wygodne to 125cm zrób pomiary i będziemy dalej myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kor_nick 04.10.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 bardzo dobry majster. wolałabyś mieć za wysoki i kuć?co będzie grubsze - decha na schody czy podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 ... Co mogę z tym fantem zrobić? Czy pozostaje mi tylko skuć je i stawiać od nowa? mozna nadlac / w przypadku obkładania płytkami/ a mozna problem zostawic stolarzowi / w przypadku obkładania drewnem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.10.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 można też flaszkę obalić i to olać ,niech się następny martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 04.10.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 coś pani za inwestor jak nawet nie wie czy ostatni schodek jest ok , Przyznaję się, gdy zajechałam na budowę wszystko było już wylane i nie chciałam wchodzić żeby śladów nie zostawiać. Zmierzę stopnie w poniedziałek i będzie wiadomo, co robić dalej. Schody będą obłożone drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.10.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Pół bidy, bo można nadlać. Majster nie doliczył izolacji i wylewki - a powinien...Jedynie jeśli się tu pomylił to nie wiadomo jak ten ostatnio - bo po wylaniu może byc dwa razy wyższy niż reszta Czego Ci nie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.10.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 A czy schody i wylewka robione były w tym samym momencie??Bo coś mi się wydaje, że próbujesz wylewkarza zmieszać z błotem, a on tylko zrobił to co od niego chciałaś. Czy nie dawaliście grubiej styro pod wylewkę aniżeli w projekcie jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 04.10.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 A czy schody i wylewka robione były w tym samym momencie?? Bo coś mi się wydaje, że próbujesz wylewkarza zmieszać z błotem, a on tylko zrobił to co od niego chciałaś. Czy nie dawaliście grubiej styro pod wylewkę aniżeli w projekcie jest?? Nie mówię o wylewkarzach, bo to naprawdę porządna ekipa!!! Moim skromnym zdaniem majster od schodów fuszerę odwalił, wg jego zapewnień wszystko było jak w projekcie a ja się na projektach nie znam więc wierzyłam na słowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.10.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 A czy schody i wylewka robione były w tym samym momencie?? Bo coś mi się wydaje, że próbujesz wylewkarza zmieszać z błotem, a on tylko zrobił to co od niego chciałaś. Czy nie dawaliście grubiej styro pod wylewkę aniżeli w projekcie jest?? Nie mówię o wylewkarzach, bo to naprawdę porządna ekipa!!! Moim skromnym zdaniem majster od schodów fuszerę odwalił, wg jego zapewnień wszystko było jak w projekcie a ja się na projektach nie znam więc wierzyłam na słowo...Dlatego pogrubiłem swoje pytanie. Możliwe, że facet od schodów zrobił zgodnie z projektem a wy daliście styro więcej niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts