basiula_81 07.10.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 pomierzyłam 1 stopień-12 cm2 i następne - 18 cmostatni - 23 cm mąż chce każdy stopień nadlać o 3 cm, ja nie jestem do tego przekonana stopnie będą obłożone drewnem - około 4 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.10.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ... ostatni - 23 cm ... 23 cm łacznie z jastrychem na poddaszu ? czy jeszcze na to dojdzie grubośc jastrychu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 07.10.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 nie jest aż tak źle. Pogadaj ze stolarzem który będzie je obkładał. Czasami czynią "cuda".Może lekko (2cm) unieść stopnie (dechy) na kołkach fischera i piance. Wszystko zależy jeszcze co będzie na ziemi przed schodami na dole i na górze (grubość). Jeżeli na dole będą płytki (1,5 cm) to: 1 stopień jest za niski o: 3,5 cm.Jeżeli u góry będą np. panele (1,5 cm) to: jest za wysoki o 2,5 cm.Zasada jest taka: 1 stopień: wysokość teraz - okładzina podłogi + grubość okładziny schodów ---- można go potraktować jako zapraszający tzn może być np. niższy i szerszy,ostatni stopień: wysokość teraz + okładzina podłogi - grubość okładziny schodów ---- wysokość ma być taka sama jak pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.10.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 można go potraktować jako zapraszający tzn może być np. niższy i szerszy,Tym tropem możesz pójść. Zrobić taki mały podeścik, z którego dopiero bedzie się wchodziło na schody właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 07.10.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ... ostatni - 23 cm ... 23 cm łacznie z jastrychem na poddaszu ? czy jeszcze na to dojdzie grubośc jastrychu ? już z jastrychem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 03.05.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Jestem przed instalacjami i wylewkami, pomierzyliśmy właśnie gdzie wyjdzie poziom po wylewkach (chudziak jest nierówny). Problem jest następujący: dolny schodek mam za niski o 1.5 cm (pikuś), górny za wysoki o 9 cm ( ), pytanie jest: ile można załatwić jakąś masą samopoziomującą albo zostawić parkieciarzowi, a ile trzeba dolewać ze zbrojeniem? Podejrzewam że dolewanie 9 cm warstwy betonu to trzeba jakoś zazbroić - jak? Nawiercić dziury w istniejących schodkach (czym? młotem pneumatycznym?) i powsadzać pręty? A przy grubości "dolewki" np. 5 cm też? Dzięki za odpowiedzi Aha, schody są z B20 PS Proszę nie mówcie mi, że powinnam była sprawdzić wcześniej i że mój kierbud to d.upa, bo to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 03.05.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 A ile można maksymalnie dolać do schodka bez konieczności dodatkowego zbrojenia "dolewki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 03.05.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Nic nie musisz zbroić bo zbrojenie konstrukcyjne już masz w istniejących schodach. Co do nadstawek (nadlewek) to wykonaj je z betonu i po sprawie - rozumiem że wszystkie stopnie będziesz podnosić. Zadbaj o to by powierzchnia na której będzie nadstawka była odtłuszczona (niepomalowana itp) i porowata. Obciążenia będą tylko statyczne a dodatkowo będą stopnice drewniane więc nic nie kombinuj tylko dobrze rozmierz wysokości stopni na gotowo - pamiętaj że max. to 19 cm ale lepiej jest mieć 17 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 03.05.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 nawiercisz wiertarką udarową z uchwytem SDS wiertłem fi 8-10mm do wypozyczenia w kazdej szanujacej sie wypozyczalni elektronarzedzi, wte otwory powbijac prety z drutu zebrowanego tak zeby ciasno weszlyi nie wystawaly ponad docelowa wysokosc,oczyscic podloze z pylu zrosic woda i mozna zalac mocnym betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 03.05.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Nic nie musisz zbroić bo zbrojenie konstrukcyjne już masz w istniejących schodach. Co do nadstawek (nadlewek) to wykonaj je z betonu i po sprawie - rozumiem że wszystkie stopnie będziesz podnosić. Zadbaj o to by powierzchnia na której będzie nadstawka była odtłuszczona (niepomalowana itp) i porowata. Obciążenia będą tylko statyczne a dodatkowo będą stopnice drewniane więc nic nie kombinuj tylko dobrze rozmierz wysokości stopni na gotowo - pamiętaj że max. to 19 cm ale lepiej jest mieć 17 cm. Przylepa z samego betonu się rozleci. Obciążenia to są głónie dynamiczne a nie statyczne. Zrobić jak napisał monter2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 03.05.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Dzięki Tylko przy jakiej grubości te zbrojenia? Bo ja mam do dolania od 2 do 9 cm... I przy tych 2-4 też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 03.05.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Pytanie tylko czy 2-3cm szlichta nie "puści" po jakimś czasie? Sam jestem ciekawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 03.05.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 betonkontakty jako warstwa szczepna i nie ma bata.pytanie co za paproki robily te schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 03.05.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Ale te betonkontakty to zamiast wiercenia i zbrojenia czy oprócz?Czy tam gdzie grubo to druty, a tam gdzie 2-3 cm to betonkontakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 03.05.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 wszedzie w takich przypadkach stosuj jakies srodki jako warstwy szczepne miedzy betonami, na tak malej powierzchni nie bedzie to pracochlonne jak stary beton dodatkowo zgroszkujesz, druty przy wiekszych nadlaniach >4cm stosuj, mniej nie ma sensu. skoro 9cm ci brakuje to znaczy ze wogole nie policzyli ostatniego schodka praktycznie, takie 2cm srej wyrównasz na trepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 03.05.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 No nie policzyli A inwestor pierdołka to nie sprawdził dobrze: dolny był w porządku, to stwierdziliśmy że pewnie górny też Dzięki wielkie, tak będziemy robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.05.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Dorcia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 04.05.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 ja sądzę że do nadlewania 1,5- 3 cm to lepiej byłoby to zrobić z klejem do glazury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 06.05.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 ja sądzę że do nadlewania 1,5- 3 cm to lepiej byłoby to zrobić z klejem do glazury. Albo wypruć ze 4 cm i dolac betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.05.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Dolewanie schodków, skąd ja to znam Ja robiłem tak że nawiercałem dziurę w istniejącym schodzie pod kątem, tzn wiertło nie pionowo w dół tylko pod kątem. Potem w nawiercone otwory wbijałem drut 6mm gładki i wyginałem w "L" tak aby tworzył coś jak uchwyt. Potem zalewałem betonem. Tak nadlane schody były testowane przez cały okres wykończeniówki i nic się nie odspoiło. Grubość nadlania od ok 3 cm w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts