DorciaIQ 07.05.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 A kiedy to najlepiej robić? Mogę teraz, póki jeszcze nie ma instalacji, podłogówki, wylewki, żeby drgania od wiercenia ewentualnie czegośtam nie naruszyły - naruszą? Bo się boję że znowu się okaże że jednak mam źle wyznaczony poziom wylewek i znowu będzie pupa więc wolałabym po wylewkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 07.05.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Mam podobny problem i czekałem z tym do wylewek. Po robić dwa razy... Jak tylko wylewki podeschną, biorę się do roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 01.06.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 WitamZe względu na zwiększoną głębokość stopnicy muszę dolać od 2 cm do 8 cm stopnie schodów (w poziomie). Wykonawca proponuje metodę doklejania w pionie do żelbetowej podstopnicy starych płytek klejem Atlas plus, tak aby uzyskać wymaganą głębokość stopnicy. Boję się jednak, że tak wypełniona przestrzeń nie będzie jednorodna (może pojawić się pusta przestrzeń nie wypełniona płytką, czy klejem). Tym samym może tam dostać się woda, która zamarzając wypchnie podstopnice z płytek gresowych. Sam zastanawiam się nad użyciem zaprawy naprawczej Atlas Betoner. Która metoda jest lepsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavek_ 09.06.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Witam. Naprawiałem kiedyś stare schody, miały odpęknięte 2 narożniki i nierówne stopnie i podstopnie (przygotowanie pod płytki). Ponakuwałem powierzchnie, lużne elementy skułem, nawierciłem otwory pod różnymi kątami (!), wbiłem pręty zbrojeniowe, stworzyłem siatkę z drutów zbrojeniowych i wiązałkowych. Następnie zmoczyłem schody, wymieszałem klej do płytek na bardzo płynną mase i pochlapałem miejsca naprawy (a'la szpryc). Potem od razu lałem beton ale pilnowałem aby nadlewka miała grubość większą niż 3cm. I jak narazie wszystko należycie trzyma. A to juz 3 zima mineła. Pozdrawiam.Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rol1529 03.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Niestety musze poprawiac betonowe schody po ekipie. I stopien jest za maly, a ostatni zbyt wysoki. Schody beda wykonczone drewnem. Co bedzie lepsze: Wyciecie dodatkowego ostatniego mini-stopnia w wylewce (troche prowizorka, ale latwe do zrobienia), czy nadlanie wszystkich stopni po okolo 5cm? Czy w drugim przypadku bedzie sie to dobrze trzymalo? Z gory dzieki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 03.07.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Jak masz możliwość to nadlej, tym bardziej, że będzie to obłożone drewnem a nie ceramiką. Oczyść dobrze stopnie opłucz wodą, przed dolaniem zlej wodą dla lepszej przyczepności i zalewaj, a raczej dolewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rol1529 03.07.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Tak tez myslalem, tylko obawiam sie, zeby samemu tego tez nie spaprac. Pewnie warto jeszcze nawiercic troche stopnie i powstawiac male prenty jako zbrojenie. Czy taka nadlewka bedzie sie dobrze trzymala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_B 03.07.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Niestety musze poprawiac betonowe schody po ekipie. I stopien jest za maly, a ostatni zbyt wysoki. Schody beda wykonczone drewnem. Co bedzie lepsze: Wyciecie dodatkowego ostatniego mini-stopnia w wylewce (troche prowizorka, ale latwe do zrobienia), czy nadlanie wszystkich stopni po okolo 5cm? Czy w drugim przypadku bedzie sie to dobrze trzymalo? Z gory dzieki za pomoc! zacznij od znalezienia wykonawcy schodów. Być może wcale nie będziesz musiał nic dolewać... Przy wykańczaniu drewnem, sprawny stolarz niweluje różnice poprzez odpowiednie podkładki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 04.07.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 nie nadlewaj. zrobisz to źle i stolarz bedzie mial problem, bo mu zabraknie 2mm. kafelakami da się to oszukać, drewnem trudniej, bo wtedy, kazdy stopien i podstopien musi indywidualnie docinac.schody wyrowna stolarz. desek i tak nie kladzie się bezposrednio na stopniu, tylko najszczesciej na podkladkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rol1529 05.07.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Stolarz mowil ze najlepej by bylo jednak nadlac, zreszta 5cm to chyba za duzo na podkladki. Nie wiem tylko czy taka nadlewka bedzie sie dobrze trzymac podloza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 05.07.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 ja mam podobnie, albo i gorzej, bo pierwszy stopien za niski ,reszta w miare rowne ,ale i tak kazdy inny. 17,5cm do 18,5.pierwszy 14cm. stolarze stwierdzili, ze łatwiej im bedzie zgubic te roznice kladac stopnie na podkladkach. kazdy stopien i tak bedzie srubowany do betonu i osadzony na piance poliuretanowej. gdyby je wyrowanc, to jest ryzyko,ze . wiercac udarem pod śruby, popeka , nie nadleje sie idealnie. 5 cm to nie jest tak duzo, i tak musialbys nadlewac mniej, jakies 4cm, by byla przestrzen do poziomowania stopnia. watpie, ze zrobisz to idealnie, że bedzie mozna polozyc od razu stopien. zawsze bedą podkladki poziomujace. a jesli juz sie stolarz upiera zeby nadlac, to niech to zrobi sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 05.07.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 rol, a jakie masz wysokie /szerokie/dlugie stopinie i ile sztuk?i ile placisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rol1529 05.07.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Ok, porozmawiam jeszcze ze stolarzem, jak on widzi te podkladki. Stopni chyba 18, szerokosc kolo 100-110 jesli dobrze pamietam. Jeszcze ostatecznie sie nie dogadalismy, ale za same stopnie, bez podstopnic, chcial kolo 7000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 05.07.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 a wysokosc? podstopnice z czego? u mnie przez te wysokosc wyszedl spory problem i chlopaki zastanawialy sie czy podlewac, czy nie. stwierdzili,ze bez sensu, bo i tak kazdy stopien jest innej wys. i w sumieniic im to nie ulatwi. i idealnie nadlac to problem, łatwiej je wyrownac w drzewie, przez podkladki roznej wysokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 07.07.2009 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Niestety też muszę wykonać nadlanie stopni - od 9 cm do 4cm. Chce to zrobić betonem wymieszanym w taczce. Mam tylko problem bo nie wiem w jakich proporcjach wymieszać cement - piach - wode. Proszę o podpowiedź.Ile czasu musi minąć aby można było po tym chodzić (przy aktualnej pogodzie)??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.07.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 witam Ja bym się wstrzymał do czasu zrobienia posadzek.Jak autor pisze o tych 2-4 cm to rzeczywiście pikuś bo jest jeszcze stolarz,który poradzi sobie z tym.Przypuszczam ,że i te 9 cm nie sprawi mu problemu bo np zrobi tam zwykłe podwyższenie z klocków czy jakiś tak nakładek.Skryje stopniami i wypełni pianką.Mój jak zobaczył moje 16 szt. to se usiadł z wrażenia ale ja już byłem po wylewkach.Na dobrą sprawę możesz robić zbrojenie tych 9 cm i wybetonować,możesz je po prostu wymurować z cegieł ale po co się zamartwiać zawczasu.Najpierw zapytaj stolarza.No chyba ,że schody robicie sami pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar3cki 08.07.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 ja mam podobny problem, schody wymierzałem i wylewałem przed montażem stolarki, a po wylewkach okazało się, że wylewki jest jakieś 7-8cm zamiast 5 - tak wyszło z drzwi balkonowych. różnica nie jest duża, więc będą podkładki pod stopniami. gorzej mam ze schodami do piwnicy, bo mają być płytkami obłożone, więc będę musiał podolewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 09.07.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 betonkontakty jako warstwa szczepna i nie ma bata. pytanie co za paproki robily te schody Betonkontakty - trzeba uważać . Te nazwy stosują do gruntów akrylowych na beton pod tynki gipsowe. To tu napewno nie zadziała. To co może się dobrze nadawać to masy jastrychowe np. PCI Novoment lub masy naprawcze do betonu np. Nanocrete lub Emaco 340. Gwarantowanie brak potrzeby zbrojenia dla tych ostatnich i pewna przyczepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.07.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 betonkontakty jako warstwa szczepna i nie ma bata. pytanie co za paproki robily te schody Betonkontakty - trzeba uważać . Te nazwy stosują do gruntów akrylowych na beton pod tynki gipsowe. To tu napewno nie zadziała. To co może się dobrze nadawać to masy jastrychowe np. PCI Novoment lub masy naprawcze do betonu np. Nanocrete lub Emaco 340. Gwarantowanie brak potrzeby zbrojenia dla tych ostatnich i pewna przyczepność. czy aby nie poprzewraca mu się w główce od tych mas?Twierdzisz ,że te ostatnie się nie rozwarstwią od B-20 bez zbrojenia?Jakoś trudno mi w to uwierzyć.Ale cóż nie jestem lepszy od producenta.Skoro pisze ,że tak zrobić to tak trzeba a potem młot i skuwanie bo stopnie pływają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rol1529 11.07.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Wysokość 17, jeślki dobrze pamiętam. Podstopnice z płytek. Raczej juz zdecydowaliśmy o nadlewaniu, ale pracy będzie sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts