Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A kiedy to najlepiej robić?

Mogę teraz, póki jeszcze nie ma instalacji, podłogówki, wylewki, żeby drgania od wiercenia ewentualnie czegośtam nie naruszyły - naruszą?

Bo się boję że znowu się okaże że jednak mam źle wyznaczony poziom wylewek i znowu będzie pupa :roll: więc wolałabym po wylewkach...

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam

Ze względu na zwiększoną głębokość stopnicy muszę dolać od 2 cm do 8 cm stopnie schodów (w poziomie). Wykonawca proponuje metodę doklejania w pionie do żelbetowej podstopnicy starych płytek klejem Atlas plus, tak aby uzyskać wymaganą głębokość stopnicy. Boję się jednak, że tak wypełniona przestrzeń nie będzie jednorodna (może pojawić się pusta przestrzeń nie wypełniona płytką, czy klejem). Tym samym może tam dostać się woda, która zamarzając wypchnie podstopnice z płytek gresowych. Sam zastanawiam się nad użyciem zaprawy naprawczej Atlas Betoner. Która metoda jest lepsza ?

• 2 weeks później...

Witam.

Naprawiałem kiedyś stare schody, miały odpęknięte 2 narożniki i nierówne stopnie i podstopnie (przygotowanie pod płytki).

Ponakuwałem powierzchnie, lużne elementy skułem, nawierciłem otwory pod różnymi kątami (!), wbiłem pręty zbrojeniowe, stworzyłem siatkę z drutów zbrojeniowych i wiązałkowych. Następnie zmoczyłem schody, wymieszałem klej do płytek na bardzo płynną mase i pochlapałem miejsca naprawy (a'la szpryc). Potem od razu lałem beton ale pilnowałem aby nadlewka miała grubość większą niż 3cm. I jak narazie wszystko należycie trzyma. A to juz 3 zima mineła.

Pozdrawiam.

Sławek

• 4 weeks później...
Niestety musze poprawiac betonowe schody po ekipie. I stopien jest za maly, a ostatni zbyt wysoki. Schody beda wykonczone drewnem. Co bedzie lepsze: Wyciecie dodatkowego ostatniego mini-stopnia w wylewce (troche prowizorka, ale latwe do zrobienia), czy nadlanie wszystkich stopni po okolo 5cm? Czy w drugim przypadku bedzie sie to dobrze trzymalo? Z gory dzieki za pomoc!

Niestety musze poprawiac betonowe schody po ekipie. I stopien jest za maly, a ostatni zbyt wysoki. Schody beda wykonczone drewnem. Co bedzie lepsze: Wyciecie dodatkowego ostatniego mini-stopnia w wylewce (troche prowizorka, ale latwe do zrobienia), czy nadlanie wszystkich stopni po okolo 5cm? Czy w drugim przypadku bedzie sie to dobrze trzymalo? Z gory dzieki za pomoc!

zacznij od znalezienia wykonawcy schodów. Być może wcale nie będziesz musiał nic dolewać... Przy wykańczaniu drewnem, sprawny stolarz niweluje różnice poprzez odpowiednie podkładki...

nie nadlewaj. zrobisz to źle i stolarz bedzie mial problem, bo mu zabraknie 2mm. kafelakami da się to oszukać, drewnem trudniej, bo wtedy, kazdy stopien i podstopien musi indywidualnie docinac.

schody wyrowna stolarz. desek i tak nie kladzie się bezposrednio na stopniu, tylko najszczesciej na podkladkach.

ja mam podobnie, albo i gorzej, bo pierwszy stopien za niski ,reszta w miare rowne ,ale i tak kazdy inny. 17,5cm do 18,5.

pierwszy 14cm.

stolarze stwierdzili, ze łatwiej im bedzie zgubic te roznice kladac stopnie na podkladkach. kazdy stopien i tak bedzie srubowany do betonu i osadzony na piance poliuretanowej.

gdyby je wyrowanc, to jest ryzyko,ze . wiercac udarem pod śruby, popeka , nie nadleje sie idealnie.

5 cm to nie jest tak duzo, i tak musialbys nadlewac mniej, jakies 4cm, by byla przestrzen do poziomowania stopnia.

watpie, ze zrobisz to idealnie, że bedzie mozna polozyc od razu stopien.

zawsze bedą podkladki poziomujace.

a jesli juz sie stolarz upiera zeby nadlac, to niech to zrobi sam.

a wysokosc?

podstopnice z czego?

u mnie przez te wysokosc wyszedl spory problem i chlopaki zastanawialy sie czy podlewac, czy nie. stwierdzili,ze bez sensu, bo i tak kazdy stopien jest innej wys. i w sumieniic im to nie ulatwi. i idealnie nadlac to problem, łatwiej je wyrownac w drzewie, przez podkladki roznej wysokosci.

Niestety też muszę wykonać nadlanie stopni - od 9 cm do 4cm. Chce to zrobić betonem wymieszanym w taczce. Mam tylko problem bo nie wiem w jakich proporcjach wymieszać cement - piach - wode. Proszę o podpowiedź.

Ile czasu musi minąć aby można było po tym chodzić (przy aktualnej pogodzie)??

Pozdrawiam

witam

Ja bym się wstrzymał do czasu zrobienia posadzek.Jak autor pisze o tych 2-4 cm to rzeczywiście pikuś bo jest jeszcze stolarz,który poradzi sobie z tym.Przypuszczam ,że i te 9 cm nie sprawi mu problemu bo np zrobi tam zwykłe podwyższenie z klocków czy jakiś tak nakładek.Skryje stopniami i wypełni pianką.Mój jak zobaczył moje 16 szt. to se usiadł z wrażenia ale ja już byłem po wylewkach.Na dobrą sprawę możesz robić zbrojenie tych 9 cm i wybetonować,możesz je po prostu wymurować z cegieł ale po co się zamartwiać zawczasu.Najpierw zapytaj stolarza.No chyba ,że schody robicie sami :D :wink:

pzdr.

ja mam podobny problem, schody wymierzałem i wylewałem przed montażem stolarki, a po wylewkach okazało się, że wylewki jest jakieś 7-8cm zamiast 5 - tak wyszło z drzwi balkonowych.

różnica nie jest duża, więc będą podkładki pod stopniami.

gorzej mam ze schodami do piwnicy, bo mają być płytkami obłożone, więc będę musiał podolewać :roll:

betonkontakty jako warstwa szczepna i nie ma bata.

pytanie co za paproki robily te schody

Betonkontakty - trzeba uważać .

Te nazwy stosują do gruntów akrylowych na beton pod tynki gipsowe.

To tu napewno nie zadziała.

To co może się dobrze nadawać to masy jastrychowe np. PCI Novoment lub masy naprawcze do betonu np. Nanocrete lub Emaco 340.

Gwarantowanie brak potrzeby zbrojenia dla tych ostatnich i pewna przyczepność.

betonkontakty jako warstwa szczepna i nie ma bata.

pytanie co za paproki robily te schody

Betonkontakty - trzeba uważać .

Te nazwy stosują do gruntów akrylowych na beton pod tynki gipsowe.

To tu napewno nie zadziała.

To co może się dobrze nadawać to masy jastrychowe np. PCI Novoment lub masy naprawcze do betonu np. Nanocrete lub Emaco 340.

Gwarantowanie brak potrzeby zbrojenia dla tych ostatnich i pewna przyczepność.

czy aby nie poprzewraca mu się w główce od tych mas?Twierdzisz ,że te ostatnie się nie rozwarstwią od B-20 bez zbrojenia?Jakoś trudno mi w to uwierzyć.Ale cóż nie jestem lepszy od producenta.Skoro pisze ,że tak zrobić to tak trzeba a potem młot i skuwanie bo stopnie pływają. :lol: :wink: