niktspecjalny 11.07.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Niestety musze poprawiac betonowe schody po ekipie. I stopien jest za maly, a ostatni zbyt wysoki. Schody beda wykonczone drewnem. Co bedzie lepsze: Wyciecie dodatkowego ostatniego mini-stopnia w wylewce (troche prowizorka, ale latwe do zrobienia), czy nadlanie wszystkich stopni po okolo 5cm? Czy w drugim przypadku bedzie sie to dobrze trzymalo? Z gory dzieki za pomoc! http://forum.muratordom.pl/heeelp-ile-mozna-nadlac-schody,t158724.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 11.07.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 moje schody wlasnie zostaly skonczone nienadlewanie bylo bardzo dobrym rozwizaniem. panowie ukladali kazdy stopien na gąbkach i powoli dokrecali do betonu za pomocą 4 śrub. dzieki temu mogli perfekcyjnie wypoziomować i ustalić wysokosć. po ustaleniu wysokosci psikali pianką poliretanową w przestrzeń miedzy betonem a drewnianym stopniem. wyszło pieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 13.07.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 witam. podtrzymuje temat mój problem to1 schodek to 15.5cm już posadzka na gotowo następne 18cm ostatni 24 cm wraz z gotową podłogą proszę o rade gdzie trzeba skuc a gdzie nadlać bo juz fachowców mam dość i chce sam to naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbbii 14.02.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Wiem, że temat juz istnieje, ale pozwole go sobie odnowic. Mamy źle wylane schody, chodzi generalnie o ostatni schodek na poddaszu który bedzie miał wysokość 11 cm, natomiast pozostale mają po 17, 5 cm. Czy ktoś wie jak to naprawić? .Schody do półpiętra są równe, natomiast od półpiętra na poddasze będą trzy schodki pierwsze dwa po 17,5 cm ostatni wychodzi 11cm. Wykonawca twierdzi oczywiscie, ze nie jest to jego wina zresztą nie w tym rzecz i nie ma co bić nad tym pjiany.Czy skucie pierwszego schodka od połpietra o 2,5cm a drugiego o 5cm rozwiąże problem i czy jest to wogóle wykonalne? Daje nam to wtedy po okolo 15 cm na kazdym schodku od półpiętra do poddasza, oczywiście do pólpiętra schody pozostaja pierwotnej wysokości 17,5 cm, ale czy ten zabieg ma sens? A może poprostu pogodzic sie z zaistniałą sytuacją? Dzęki za sugestie. PozdrawiamDodam tylko, ze okna balkonowe są juz wstawione więc nie ma mozliwoci wylania grubszej wylewki Edytowane 14 Lutego 2013 przez norbbii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 14.02.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ja bym skuł aby stopnie były równej wysokości. Należy uważać żeby nie odsłonić zbrojenia i skuwać 3do 4 cm przed stopniem a po skuciu dokleić 3 do 4 cm front stopnia /nastąpi przesunięcie stopni o 3 do 4 cm/a jeśli na pierwszym stopniu jest to niemożliwe to należy zrobić stopień zabiegowy / z jednej 0 a z drugiej strony 3 lub 4 cm/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbbii 15.02.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ja bym skuł aby stopnie były równej wysokości. Należy uważać żeby nie odsłonić zbrojenia i skuwać 3do 4 cm przed stopniem a po skuciu dokleić 3 do 4 cm front stopnia /nastąpi przesunięcie stopni o 3 do 4 cm/a jeśli na pierwszym stopniu jest to niemożliwe to należy zrobić stopień zabiegowy / z jednej 0 a z drugiej strony 3 lub 4 cm/ Dzięki serdeczne za fachową poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 18.02.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ja bym skuł aby stopnie były równej wysokości. Należy uważać żeby nie odsłonić zbrojenia i skuwać 3do 4 cm przed stopniem a po skuciu dokleić 3 do 4 cm front stopnia /nastąpi przesunięcie stopni o 3 do 4 cm/a jeśli na pierwszym stopniu jest to niemożliwe to należy zrobić stopień zabiegowy / z jednej 0 a z drugiej strony 3 lub 4 cm/ Rozwiązanie wydaje się dobre, ale jeżeli stopnie będą montowane na kołki to otwory na nie wierci się właśnie mniej więcej na tej odległości, czyli ok 3 cm. Jeżeli dorzucisz do czoła beton to potem podczas wiercenia w linii "doklejania" najprawdopodobniej on odpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 18.02.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam. Wiem, że temat juz istnieje, ale pozwole go sobie odnowic. Mamy źle wylane schody, chodzi generalnie o ostatni schodek na poddaszu który bedzie miał wysokość 11 cm, natomiast pozostale mają po 17, 5 cm. Czy ktoś wie jak to naprawić? .Schody do półpiętra są równe, natomiast od półpiętra na poddasze będą trzy schodki pierwsze dwa po 17,5 cm ostatni wychodzi 11cm. Wykonawca twierdzi oczywiscie, ze nie jest to jego wina zresztą nie w tym rzecz i nie ma co bić nad tym pjiany. Czy skucie pierwszego schodka od połpietra o 2,5cm a drugiego o 5cm rozwiąże problem i czy jest to wogóle wykonalne? Daje nam to wtedy po okolo 15 cm na kazdym schodku od półpiętra do poddasza, oczywiście do pólpiętra schody pozostaja pierwotnej wysokości 17,5 cm, ale czy ten zabieg ma sens? A może poprostu pogodzic sie z zaistniałą sytuacją? Dzęki za sugestie. Pozdrawiam Dodam tylko, ze okna balkonowe są juz wstawione więc nie ma mozliwoci wylania grubszej wylewki schodek masz nizszy poniewaz jest przewidziana jeszcze prawdopodobnie wylewka koncowa posadzk-ktora bedzie na okolo 17,5cm oczywiscie ze styropianem o ile strop masz w miare rowny,jesli jest balkon to trzeba zobaczyc jak sie ma skrzydlo drzwi balkonowych do tego poziomu 17,5 z zapasem na plytke pod drzwiami -posadzkarz musi zniwelowac poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 18.02.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 a ja bym zostawiła tak jak masz..., za dużo bałaganu, kombinowania, i tworzenia... u nas mamy schody drewniane samonośne o wysokość wszystkie na 17,6cm...poza właśnie tym ostatnim na górze- wyszedł około 11- 12cm od podłogi, na początku rozpaczałam i wrażenie schodzenia było straszne...przywykłam po kilku tygodniach, obecnie musiałabym pytać się innych jak to odbierają, bo ja kompletnie nie czuję różnicy ani dyskomfortu.. a ponadto na górę gości się raczej nie prowadza, a domownicy się już przyzwyczaili.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbbii 24.02.2013 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Rozwiązanie wydaje się dobre, ale jeżeli stopnie będą montowane na kołki to otwory na nie wierci się właśnie mniej więcej na tej odległości, czyli ok 3 cm. Jeżeli dorzucisz do czoła beton to potem podczas wiercenia w linii "doklejania" najprawdopodobniej on odpadnie Masz całkowitą racje, ale schody zamirzam wykończyć dobrej jakości wykładzinom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 24.02.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 W takim razie i w tym przypadku sugestia 1pezet była jak najbardziej słuszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mixer99 05.03.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Witam,mam do kogoś kompetentnego pytanie. Mianowicie, deweloper wylal mi betonowe schody w których mam różną wysokośc stopni ( od 14-17cm) Czy to jest zgodne z jakimiś normami budowlanymi? Chciałbym sie zglosić z tym do dewelopera jednak potrzebuje argumentów. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sauris 15.03.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) Witam, mam do kogoś kompetentnego pytanie. Mianowicie, deweloper wylal mi betonowe schody w których mam różną wysokośc stopni ( od 14-17cm) Czy to jest zgodne z jakimiś normami budowlanymi? Chciałbym sie zglosić z tym do dewelopera jednak potrzebuje argumentów. Z góry dziękuję za pomoc zapłaciliście nie za 'pracę' - lecz za dobrze wykonaną pracę. Reklamuj to ponieważ ktoś kto przyjdzie do 'okładania' tego np. drewnem obciąży Was za ujednolicenie wysokości , aby je wyprowadzić/wyrównać będzie musiał włożyć w to 'pracę' za którą raz już zapłaciliście. REKLAMUJ. Niech szlifują, jeśli będą nadlewać musi to być zazbrojone siatką a siatka przytwierdzona do wylanych 'betonów' jeśli tego nie zrobią nadlewka odlezie przy wierceniu kołków. Da się wyprowadzać bez problemu (przy robieniu trepów) różnice ok 5-10mm, większe to już kłopoty, albo trzeba dokładać jakieś listwy,cuda...generalnie-kombinatorstwo. Przy stosowaniu systemowych kołków FISCHER lub podobnych do montowania 'trepów' tyle właśnie da się podregulować. Piszę to jako montażysta schodów-nie producent. Edytowane 15 Marca 2013 przez sauris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holek125 04.04.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam!Mam podobny problem z nierównością schodów betonowych, chciałbym je wyrównać ewentualnie później pokryć folią w płynie, by się nie kurzyło. Tutaj moje pytanie co polecicie do wyrównania nierówności stopni pozostałych po szalunkach, tak by się później to nie rozleciało. Ostatecznie nie mam pojęcia czym będą przykryte schody, czy płytkami, czy drewnem, a z powodu braku środków schody zostaną niewykończone przez kilka lat. Co najlepiej użyć do gruntowania i załatania nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts