Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Imitacja elewacji drewnianej

Recommended Posts

Proszę bardzo[ATTACH=CONFIG]366235[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366236[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366237[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366238[/ATTACH]

Czy kladl Pan fugę miedzy deski Tabulo?u mnie są położone deski i ten klej już ma kolor i zastanawiam się ,czy trzeba fugę kłaść bo zrobiliśmy próbę w jednym miejscu i strasznie ciemno to wychodzi...

• Odpowiedzi 387
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Czy kladl Pan fugę miedzy deski Tabulo?u mnie są położone deski i ten klej już ma kolor i zastanawiam się ,czy trzeba fugę kłaść bo zrobiliśmy próbę w jednym miejscu i strasznie ciemno to wychodzi...

Fugę tworzy klej dyspersyjny Termolep-D, którym przykleja się deskę TABULO do ściany. Film ze szczegółową instrukcją montażu tutaj:

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu.

• 1 year później...

Dzień dobry,

Odświeżam wątek, stoję przed wyborem techniki wykonania zdobień/ elementów dekoracyjnych na elewacji (kolor złoty dąb ok. 15-20 m2). Może ktoś poradzi cna świeżo co wybrać, kusi mnie DecoArtWood ale mam watpliwosci do do trwałości rozwiązania, momentami skłaniam się ku tynkowi mineralnemu o strukturze drewna ale obawiam się złego wykonania i efektu sztuczności (Ceresit, Arsanit). Czy ktoś może się wypowiedzieć z perspektywy czasu? Dzięki z góry!

Dzień dobry,

Odświeżam wątek, stoję przed wyborem techniki wykonania zdobień/ elementów dekoracyjnych na elewacji (kolor złoty dąb ok. 15-20 m2). Może ktoś poradzi cna świeżo co wybrać, kusi mnie DecoArtWood ale mam watpliwosci do do trwałości rozwiązania, momentami skłaniam się ku tynkowi mineralnemu o strukturze drewna ale obawiam się złego wykonania i efektu sztuczności (Ceresit, Arsanit). Czy ktoś może się wypowiedzieć z perspektywy czasu? Dzięki z góry!

tak , Greinplast deska.

5 lat prob i bledow i testow wszytskiego co wpadlo w rece.

tu masz historie testow i nasze perypetie :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?230834-Panele-RODEO-imitacja-drewna-na-elewacji-dyskusja-z-Producentem&highlight=rodeo

az wreszcie udalo sie trafic po kolejnym niepowodzeniu na deski greinplasta :) tak.. robia robote.

Dzień dobry,

DecoArtWood na ścianie od trzech lat, żadnego problemu.

tak , Greinplast deska.

5 lat prob i bledow i testow wszytskiego co wpadlo w rece.

tu masz historie testow i nasze perypetie :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?230834-Panele-RODEO-imitacja-drewna-na-elewacji-dyskusja-z-Producentem&highlight=rodeo

az wreszcie udalo sie trafic po kolejnym niepowodzeniu na deski greinplasta :) tak.. robia robote.

Dziękuję, zapowiada się dobrze. A czy DecoArt Wood też podlegało opisanym testom? Jestem ciekawa porównania..

Dziękuję, zapowiada się dobrze. A czy DecoArt Wood też podlegało opisanym testom? Jestem ciekawa porównania..

nie zdazylo. po kolejnym producencie wszedl Greinplast z ta deska i juz tak zostalo.

jak cos dziala to sie nie poprawia bo przestanie dzialac.

wiec skoro Greinplast zadzialal - zakonczylismy poszukiwania alternatywnego rozwiazania dla deski.

na chwile obecna kilkaset tematow sprzedazowych, kilkanascie realizacji jako wykonawca.

bez zarzutu.

nie zdazylo. po kolejnym producencie wszedl Greinplast z ta deska i juz tak zostalo.

jak cos dziala to sie nie poprawia bo przestanie dzialac.

wiec skoro Greinplast zadzialal - zakonczylismy poszukiwania alternatywnego rozwiazania dla deski.

na chwile obecna kilkaset tematow sprzedazowych, kilkanascie realizacji jako wykonawca.

bez zarzutu.

No tak, słusznie. ;)

O dziękuję, czyli jest ktoś kto już ma spore doświadczenie z ta deska. ;). Montaż samodzileny czy ekipa od elewacji?

Samodzielny. To zdjęcia zaraz po tym jak skończyła ekipa od elewacji, która weszła, kiedy jak skończyłem kleić ArtWood

https://photos.app.goo.gl/HfZrsacDEbUPr3su7

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Moim zdaniem efekt jak najbardziej na plus w porownaniu np do baranka

Najlepsze co do tej pory widziałem to cedr kanadyjski na żywo, żadnej deski sztucznej np greinplastowej nie widziałem w kolorze jasny/naturalny dąb.

Problem z tym że ten cedr swoje kosztuje a później co roku czas konserwacji.

Stąd cały czas szukamy innej opcji.

Najlepsze co do tej pory widziałem to cedr kanadyjski na żywo, żadnej deski sztucznej np greinplastowej nie widziałem w kolorze jasny/naturalny dąb.

Problem z tym że ten cedr swoje kosztuje a później co roku czas konserwacji.

Stąd cały czas szukamy innej opcji.

Rozumiem że konserwacja tylko ze strony zewnetrznej, bez jakis czesciowych demontazy ? Chyba do przezycia raz do roku?