Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop w domu parterowym - z czego i za ile?

Recommended Posts

Witajcie,

mamy dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, z jakich elementów wykonać strop?

I jaki jest orientacyjny koszt za m2, wraz z ociepleniem wełną 30 cm.?

Nasz kierbud zamówił za dużo drewna na więźbę dachową, zostało sporo wielkich belek - tłumaczy, że to i tak na strop będzie potrzebne, a ja się zastanawiam po co? Po tym stropie nikt nie będzie chodził, czy nie wystarczy tylko w kilku miejscach zrobić wzmocnenie z drewna?

Za to drzewo mamy dopłacić 5 tys zł, powierzchnia stropu wyniesie 130 mkw.

Będę wdzięczna za podpowiedź, bo w temacie jestem zielona, a nie chciałabym dopłacać za coś, co jest niepotrzebne.

well,

a co jest w projekcie?

chyba duży ten poddasz macie, tak się mi widzi :).

nie szkoda kubatury?

jeżeli nieużytkowe, to zwykle z drewna, beleczki oparte na ścianach - zależy też od rozpiętości - na tym jakieś osb (bardziej do usztywnienia), chyba, że jednak ten magazynek się pojawi z czasem ;), a pod tym płyty gk.

no i teraz jest kwestia taka, że robiąc więźbę, można było pomyśleć (zaprojektować) z nią elementy stropu drewnianego - i zintegrować w formę jakiejś kratowniczki - co by wyszło na zdrowie - znaczy na potanienie tych belek co je teraz dołożycie. ja bym tak zrobił.

chodził po tym pewnie nikt nie będzie (na razie), ale ze wzgl na rozpiętości nie wyjdą symboliczne (te belki) - pewnie preferujesz nie ugięty stropik nad głową - nawet wiedząc ze nic tam nie ma.

nie wiem jaka jest więźba, ale może jeszcze da się zaprosić ją do pracy ze stropem.

cena ........, trzaby policzyć, trudno pisac ile drewna wejdzie, wełny pewnie z 40m3, płyty gk 140m2, płyty osb 140m2 - ceny z castoramy lub podobnego, do tego konstrukcja z profilil cienkościennych, zawieszki - jeżeli do obniżenia strop, no nie podejmę się strzelic ceny.

mam nadzieję, żę coś rozjaśniłem, powodzenia.

Strop jakiś musi być. Czy belki zakupine są za solidne to trudno ocenić na podstawie Twoich danych. Podaj jaki będzie rozstaw podpór i jaki przekrój mają zakupione belki.

Czy w tym przypadku poddasze nieużytkowe oznacza, że nawet tam wejścia nie będzie?

Jeśli tak to jaki jest kąt nachylenia dachu bo może rzeczywiście wystarczy przymocować konstrukcję sufitu do więźby?

Przy cenie 5kPLN za belki wydaje się, że to za duża ilość drewna na strop nieużytkowy.

Witajcie,

.

Czy w projekcie mieliście od razu strop drewniany czy trzeba było przeprojektować ? Jeśli tak to ile taka zmiana kosztuję u konstruktora ?

Też się zastanawiam nad zamianą lanego na drewniany :)

A czemu chcesz zmienić lepszy na gorszy... :o

Jak chcesz budować parterówkę z poddaszem nieużytkowym to namawiam na wiązary. Ja nie zdecydowałem się na wiązary i teraz żałuje.

Co do przeprojektowania, to robi to firma robiąca wiązary.

Myślałem o tym i przeglądałem kilka stron producentów,wg mnie na pewno będzie to droższe w wykonaniu chociaż zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do zrobienia.

Jak będę już na tym etapie to rzucę parę zapytań i zobaczymy :)

Ja też myślałem, że tradycyjny będzie tańszy, bo tak mi wychodziło z kosztorysu (wiązary - 14 000 zł, tradycyjny strop drewniany + tradycyjna więźba - 9 000 zł). Zrobiłem tradycyjny i okazało się, że różnica z 5 000 zł zmalała do 1 000 zł (bo wielu rzeczy nie przewidziałem) i teraz pluje sobie w brodę, że nie zrobiłem wiązarów. Miałbym lepiej, równiej i fajniej.

Witajcie,

.

Czy w projekcie mieliście od razu strop drewniany czy trzeba było przeprojektować ? Jeśli tak to ile taka zmiana kosztuję u konstruktora ?

Też się zastanawiam nad zamianą lanego na drewniany :)

A czemu chcesz zmienić lepszy na gorszy... :o

Ponieważ będę miał parterówkę z nieużytkowym poddaszem,na górze będzie tylko jeden lub max.dwa pokoje i to dopiero w przyszłości ale nie do codziennego używania ;)

Chcę zamienić droższy na tańszy a w moim przypadku lepszy bo i zarazem lżejszy :)

ad czerwone... Takiś pewny :-?

ad niebieskie.. lżejszy=lepszy :roll:

• 2 years później...

Witam

Też bardzo nurtuję mnie ten temat kosztów tych stropów. Może ktoś przedstawi jasno sytuację dla takich laików jak ja :). Załóżmy, że strop w domku parterowym z poddaszem nieużytkowym ma 150m2. Jaki będzie koszt stropu w poszczególnych technologiach?

Pozdrawiam