Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zamykaniem drzwi

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum

Mam pytanie odnośnie drzwi (a raczej ościeżnic). Otóż od marca mieszkam w nowym bloku (oddany do mieszkania w styczniu br). Mam zamontowane drzwi wewnętrzne firmy Door-Pol i od pewnego czasu są problemy z ich zamknięciem. Wygląda to tak, jakby futryna się zwężała po środku i zamykając drzwi ocierają o futrynę. Proces ten cały czas postępuje, tzn futryna zwęża się coraz bardziej, wcześniej wystarczyło wyregulować na zawiasach, ale zakres regulacji się już skończył i teraz drzwi ledwo się mieszczą w ościeżnicy!! Co można w tej sytuacji poradzić, trzeba futryny od nowa wstawić, czy jest jakiś inny sposób?

Czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem? Czego to może być wina, ościeżnicy, czy może ściany pracują (może się obniża wysokość otworu drzwiowego)?.

- ościeżnica nie jest metalowa

- rozparcie na środku było, ale może zbyt krótko, z tego co pamiętam około 12h, pianka niskorozprężna

Tak, czy inaczej, czy jest na to jakaś rada?

pianka powinna być min 24 h i to zależne jeszcze od temp i wilgotności powietrza

regulacja na zawiasach lub polubić

przy najbliższym remoncie rozkuć, wydłubać piankę , rozeprzeć i dać piankę i zostawić na 2 dni

Ja mam podobne zjawisko, ale u mnie jest to na 100% puchnięcie drzwi pod wpływem wilgotnego powietrza jakie mamy od kilkunastu dni. Ościeżnice są metalowe zamontowane dobrze kilkanaście lat temu. Ze starymi drzwiami nie było żadnych problemów, a nowe drzwi kupione 2 lata wstecz puchną i nie domykają się gdy na zewnątrz jest ciepła i wilgotna pogoda. Poprawa następuje gdy na zewnątrz jest ładna słoneczna pogoda, ale drzwi powracają do normalnego rozmiaru dopiero w sezonie grzewczym, gdy grzejniki wysuszą powietrze w domu. Nie pamiętam dokładnie ale drzwi to produkt chyba tej samej firmy "Door-Pol".

Moim zdaniem masz to samo zjawisko. Poczekaj na sezon grzewczy, będziesz się naprawdę martwił jeśli i wtedy drzwi nie będą się domykać.

A możliwe jest, aby pod wpływem wilgoci pęczniała pianka, która mocuje ościeżnice?

Właśnie wyciągłem starą piankę z jednej strony ościeżnicy, włożyłem rozpórki i na nowo zamocowałem ościeżnicę.

Gdyby "puchła" ościeżnica to byłoby to widoczne, a nic takiego nie widać.

Teraz stronę ościeżnicy od klamki trzymają tylko 4 czy 5 "placków" pianki, mam nadzieję ze wytrzyma:)

Wszystko jest możliwe..

- budynek siada i napiera na ościeżnicę - ta się wygina w środku.

- ościeżnica jest z mdf który najmocniej reaguje na wilgoć - i puchnie, ale fakt że dzialoby się to na calej powierzchni.

- pianka ciągle puchnie - jak jest jej dużo to może się zdarzyć że wadliwa nie zaschła do końca po wielu tygodniach

A tak w ogole montaż jest kiepski. Moi panowie często przykręcają ościeżnicę dyblami do ściany - szczególnie te na mała grubość muru i te obciążone ciężkim skrzydłem - chociaż instrukcje tego nie wymagają.

No chyba że Klient sie bardzo targował o cenę montazu - taki zabieg to zwykle dodatkowe 10 - 20 zł kosztów i 10-20 minut dodatkowej pracy..

W tym przypadku spróbowałbym wyjąć jedną opaskę, wygrzebać piankę, włożyć rozpórki i przykręcić ościeżnicę śrubami.

• 12 years później...
Witam, temat dość stary, ale przychodzę szukaja pomocy. W lutym zostaly wymienione w domu drzwi wewnętrzne wraz z ościeżnicami. Zakupione w markecie, raczej mdf. Z czasem coraz bardziej wybrzuszaja sie ościeżnice na środku. W tej chwili zamykaja sie jedne drzwi z 5, w tym zamykają sie tylko te drzwi najczęściej otwierane. Firma montująca trwierdzi, ze używala jednej z najlepszy pianek, małorozporowej, co sie klei styrodur w domach w ławicach, nie ciagnie wody. Firma mowi, zeby reklamowac ościeżnice, bo one wchonely wodę. Prosze o pomoc.

Jeśli ościeżnice wchłonęły wodę to nikt reklamacji nie uzna (użytkowanie niezgodnie z przeznaczeniem).

Dwa: jak mają dostać wody, to zwykle od spodu.

Trzy: widzę że firma "krzak", także współczuję, bo nie sądzę by ich cokolwiek skłoniło do poprawki.

Cztery: pomierzyć. Wyciągnąć wnioski. Zdemonotwać, zamontować na nowo. Jak spuchło to kupić nowe lub heblować stare.

I tyle.