krisk11 04.07.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Witam wszystkich na forumMam pytanie odnośnie drzwi (a raczej ościeżnic). Otóż od marca mieszkam w nowym bloku (oddany do mieszkania w styczniu br). Mam zamontowane drzwi wewnętrzne firmy Door-Pol i od pewnego czasu są problemy z ich zamknięciem. Wygląda to tak, jakby futryna się zwężała po środku i zamykając drzwi ocierają o futrynę. Proces ten cały czas postępuje, tzn futryna zwęża się coraz bardziej, wcześniej wystarczyło wyregulować na zawiasach, ale zakres regulacji się już skończył i teraz drzwi ledwo się mieszczą w ościeżnicy!! Co można w tej sytuacji poradzić, trzeba futryny od nowa wstawić, czy jest jakiś inny sposób?Czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem? Czego to może być wina, ościeżnicy, czy może ściany pracują (może się obniża wysokość otworu drzwiowego)?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.07.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 - pracuje ościeżnica metalowa od wysokiej temp i wygina się do środka- źle osadzone drzwi na piankę - bez rozparcia na środku i się wygięła ościeżnica- poprzeczne środkowe wzmocnienie drzwi pracuje od wysokiej temp i wygina się do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisk11 04.07.2009 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 - ościeżnica nie jest metalowa - rozparcie na środku było, ale może zbyt krótko, z tego co pamiętam około 12h, pianka niskorozprężnaTak, czy inaczej, czy jest na to jakaś rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.07.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 - ościeżnica nie jest metalowa - rozparcie na środku było, ale może zbyt krótko, z tego co pamiętam około 12h, pianka niskorozprężna Tak, czy inaczej, czy jest na to jakaś rada? pianka powinna być min 24 h i to zależne jeszcze od temp i wilgotności powietrza regulacja na zawiasach lub polubić przy najbliższym remoncie rozkuć, wydłubać piankę , rozeprzeć i dać piankę i zostawić na 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 04.07.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 albo wilgoć która w ostatnim czasie w powietrzu sie utrzymuje spowodowaa "puchnięcie" drzwi.U mnie sie tak porobiło drzwi zaczeły obcierać. Panele w pokoju sie podnosić itp.Poczekac aż bedzie bardziej sucho i zobaczyć czy problem sam sie nie rozwiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisk11 04.07.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Puchnięcie drzwi raczej wykluczam- zmierzyłem szerokość wewnątrz ościeżnicy- góra i dół tyle samo, a środek ok. 5mm wężej. Wychodzi na to, że ościeżnica się wypacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 05.07.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Ja mam podobne zjawisko, ale u mnie jest to na 100% puchnięcie drzwi pod wpływem wilgotnego powietrza jakie mamy od kilkunastu dni. Ościeżnice są metalowe zamontowane dobrze kilkanaście lat temu. Ze starymi drzwiami nie było żadnych problemów, a nowe drzwi kupione 2 lata wstecz puchną i nie domykają się gdy na zewnątrz jest ciepła i wilgotna pogoda. Poprawa następuje gdy na zewnątrz jest ładna słoneczna pogoda, ale drzwi powracają do normalnego rozmiaru dopiero w sezonie grzewczym, gdy grzejniki wysuszą powietrze w domu. Nie pamiętam dokładnie ale drzwi to produkt chyba tej samej firmy "Door-Pol".Moim zdaniem masz to samo zjawisko. Poczekaj na sezon grzewczy, będziesz się naprawdę martwił jeśli i wtedy drzwi nie będą się domykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisk11 07.07.2009 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 A możliwe jest, aby pod wpływem wilgoci pęczniała pianka, która mocuje ościeżnice? Właśnie wyciągłem starą piankę z jednej strony ościeżnicy, włożyłem rozpórki i na nowo zamocowałem ościeżnicę. Gdyby "puchła" ościeżnica to byłoby to widoczne, a nic takiego nie widać. Teraz stronę ościeżnicy od klamki trzymają tylko 4 czy 5 "placków" pianki, mam nadzieję ze wytrzyma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.07.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Wszystko jest możliwe..- budynek siada i napiera na ościeżnicę - ta się wygina w środku. - ościeżnica jest z mdf który najmocniej reaguje na wilgoć - i puchnie, ale fakt że dzialoby się to na calej powierzchni. - pianka ciągle puchnie - jak jest jej dużo to może się zdarzyć że wadliwa nie zaschła do końca po wielu tygodniach A tak w ogole montaż jest kiepski. Moi panowie często przykręcają ościeżnicę dyblami do ściany - szczególnie te na mała grubość muru i te obciążone ciężkim skrzydłem - chociaż instrukcje tego nie wymagają. No chyba że Klient sie bardzo targował o cenę montazu - taki zabieg to zwykle dodatkowe 10 - 20 zł kosztów i 10-20 minut dodatkowej pracy.. W tym przypadku spróbowałbym wyjąć jedną opaskę, wygrzebać piankę, włożyć rozpórki i przykręcić ościeżnicę śrubami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzik91 06.07.2022 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Witam, temat dość stary, ale przychodzę szukaja pomocy. W lutym zostaly wymienione w domu drzwi wewnętrzne wraz z ościeżnicami. Zakupione w markecie, raczej mdf. Z czasem coraz bardziej wybrzuszaja sie ościeżnice na środku. W tej chwili zamykaja sie jedne drzwi z 5, w tym zamykają sie tylko te drzwi najczęściej otwierane. Firma montująca trwierdzi, ze używala jednej z najlepszy pianek, małorozporowej, co sie klei styrodur w domach w ławicach, nie ciagnie wody. Firma mowi, zeby reklamowac ościeżnice, bo one wchonely wodę. Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzik91 06.07.2022 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Nie wiem, czy jest możliwość przesłania zdjęć jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.07.2022 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Jeśli ościeżnice wchłonęły wodę to nikt reklamacji nie uzna (użytkowanie niezgodnie z przeznaczeniem). Dwa: jak mają dostać wody, to zwykle od spodu. Trzy: widzę że firma "krzak", także współczuję, bo nie sądzę by ich cokolwiek skłoniło do poprawki. Cztery: pomierzyć. Wyciągnąć wnioski. Zdemonotwać, zamontować na nowo. Jak spuchło to kupić nowe lub heblować stare. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts