Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa wiaty

sc55

Recommended Posts

To zależy od wielu uwarunkowań.

Ale ogólnie, jeśli jest to istniejący wolnostojący budynek gospodarczy, który po „dobudowie wiaty” nie przekroczy łącznej powierzchni 25m2, to wystarczy zawiadomienie.

W każdym innym przypadku, moim zdaniem, normalna procedura, czyli pozwolenie na budowę.

sS

Raczej nie ja to sugeruję, tylko PB w zapisie „wolno stojących”.

Idąc tym „tropem”, moim zdaniem, problemu nie ma ze zgłoszeniem, jeśli całość „wolno stojąca” nie przekracza 25m2, bo pytanie dotyczyło „dobudowy” do istniejącego budynku.

sS

czyli mam rozumieć, że budowa takiej wiaty/werandy (sam dach na słupach, bez ścian) jest traktowana jak rozbudowa garażu ? :o

Odpowiadałem na to konkretne pytanie:

chcę postawić wiatę z płyt betonowych /ogrodzeniowe/dołączyć do istniejącego budynku gospodarczego trzy ściany idach jaką dużą mogę postawić i czy muszę mieć zezwolenie

– pogrubienie moje.

To majac to na uwadze - co to jest?

ok , trochę namieszałem... :wink:

ale mam pytanie, co do werandy przy garażu - sam dach na drewnianych słupach i to przytwierdzone do ściany garażu w gospodarstwie rolnym.....

garaż ma jakieś 45 m2 a wiata jakieś 30m2....

czy na to trzeba pozwolenie ? ? ? czy to jest traktowane jak rozbudowa garażu ?

Moim zdaniem wymaga pozwolenia na budowę, bo powierzchnia zabudowy przekracza 25m2.(ewentualnie PnB na przebudowę). Tak wynika z literalnego zapisu Ustawy.

Dochodzi do tego sprawa interpretacji zapisu, czy „wolno stojące” odnosi się również do altan i wiat.

Moim zdaniem nie ma znaczenia w tym przypadku, że ma to być zlokalizowane w „gospodarstwie rolnym”, bo raczej trudno będzie zakwalifikować taka wiatę do

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

Mając na względzie choćby „ustawową” definicję „budynku”.

Ale, różni urzędnicy w rożnych urzędach, różnie interpretują tego rodzaju „budowle” – ja pokazuję taką najmniej korzystną ( w tym przypadku) dla inwestora – czyli literalną wykładnię (interpretację).

• 3 weeks później...

2 lata w więzieniu o zaostrzonym rygorze ( lokalizacja do wyboru ) :( :

Kod:

Art. 90.Kto, w przypadkach określonych w art. 48, art. 49b, art. 50 ust. 1 pkt 1 lub art. 50 ust. 1 pkt 2, wykonuje roboty budowlane,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.