maniutek1226 05.07.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Witam serdecznie wszystkich.Mam do otynkowania sciany w garażu,to jest od środka.Jest tego gdzieś 80m2. i niewiem ile mam kupic materiału.Dodam że chce otynkowac to metodą tradycyjną czyli tynkiem wapienno-cementowym.Ściany są z pustaków i są wmiare proste.Ile potrzebuje piachu,cementu i wapna,oczywiście w przybliżeniu.Firmy którychb się pytałem to podawali mi takie rozpięte ilości że się w głowie nie mieści a wiadomo że teraz wszystko kosztuje a pieniędzy nigdy niema za wiele.Dla przykładu podam że 1fachowiec kazał mi kupic 2 tony piachu ,troche chyba dużo jak na taki metraż no i po palecie cementu i wapna On chyba chce całą okolice wytynkowac.Prosił bym o jak najszybszą odpowiedz.Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekipa MARkA 05.07.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 około 18 kg na każdy cm gr. na m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniutek1226 05.07.2009 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 To znaczy 18 kilo piachu na m2.A ile wapna gdzieś i cementu by poszło.Tak jak pisałem ściany jest gdzieś 80m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekipa MARkA 05.07.2009 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Łącznie, każdy wykonawca ma swoje proporcje, na szpryc mocniejsza zaprawatynk właściwy słabsza. Polecam zastanowić się nad gotową, wychodzi trochę drożej ale jest pewność jednorodności tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 06.07.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Ja robiłem tynki w następującej proporcji:10:2:1 czyli piasek:wapno:cementa jeżeli chodzi o obrzutkę to 4:1 piasek: cement Policz sobie ile będzie metrów sześciennych tynku i przelicz ile potrzebujesz materiału. 1 m3 piasku to 1,6 tony 1 m3 cementu to 1,3 tony 1 m3 wapna przyjąłem 1 tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts