Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż garażu blaszanego

Valdi12

Recommended Posts

Czy montaż na działce małego garażu blaszanego 5 x 3 wymaga pozwolenia na budowę ? Nie jest ujęta tego typu "inwestycja " w Art. 29. PB.

W sumie to nie będzie garaż w powszechnym tego słowa znaczeniu bo zamierzam użytkować go jako budynek gospodarczy - do przechowywania maszyn ogrodniczych i drewna opałowego.Ponieważ najszybciej w tej "technologii" mogę to wykonać stąd i moje pytanie.

Jeszcze jedno - nie zamierzam montować tej kontstrukcji bezpośrednie na podłożu tylko najpierw ułożyć w tym miejscu kostkę brukową, z powodów oczywistych - szybkość montażu i czystość eksploatacji. Czy w związku z tym:

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:5) utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych;

i tym :

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4–6 oraz 9–13;

muszę dodatkowo zgłosić te roboty odrębnym wnioskiem?

• 2 weeks później...
Zarówno budynek gospodarczy do 25 m2 jak i blaszak można załatwić zgłoszeniem.

Ale nie u mnie w mieście.Takie samo pytanie zadałem na piśmie skierowanym do Wydziału Arch.Właśńie otrzymałem odpowiedź:

W odpowiedzi [...]-informuję, ze budowa garażu bez względu na to , z jakich materiałów ma on być wykonany, wymaga pozwolenia na budowę.

Ustawa PB (Dz.U... itede.) w art. 29 wymienia obiekty i roboty budowlane, które zwolnione są z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę i podlegają jedynie zgłoszeniu w organie administracji architektoniczno -budowlanej. Artykuł ten nie wymienia garażu jako obiektu podlegającemu zgłoszeniu.

Jednocześńie informuję, że z uwagi na brak MPZ w rejonie ul.XXX wystąpienie z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę garażu musi zostać poprzedzone postępowaniem o wydanie decyzji zabudowy na tę inwestycję.

Czyli zanosi sie na zwykłą dyskusję w przedmiocie użytych definicji. Zazanaczam, że w moim wcześniejszym piśmie - zapytaniu do Wydziału użyłem zwrotu : "garaż blaszany" tylko z tego względu, że tak tę rzecz nazywa jego producent a ja zamierzam trzymać tam jedynie rowery rodzinne i sprzęt ogrodniczy ( w rodzaju kosiarka do trawy i glebogryzarka).Czyli defacto będzie to budynek gospodarczy. :) Aha, tak na marginesie - nie mam samochodu i nie będę miał. Czy wobec powyższego zapytać ich jeszcze raz czy mogę postawić budynek gospodarczy w technologii szkieletowo - blaszanej czy od razu zgłosić stosownym drukiem budowę b.g. zgodnie z art.29 PB? No i na koniec : wymieniony budynek będzie miał ok 7.5 m2 powierzchni. :lol:

• 1 month później...
Na budowlanej dzialce z MPZ zamierzam zamontowac blaszak jako budynek zaplecza gospodarczego do przyszłej budowy. Ze zgłosić trzeba wiadomo, ale czy potrzebne jest również wcześniejsze złożenie wniosku o odrolnienie fragmentu działki? Na razie nie mam jeszcze projektu domu a jedynie wstępny plan zagospodarowania. Czy ktoś ma podobne doświadczenia i może się podzielić? Pozdrawiam wszystkich budowniczych:)

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych;

Dać sobie spokój...

Z odrolnieniem wydaje mi śię, że także.