Gość 01.12.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 na jakiej wysokości macie górne szafki-głównie chodzi mi o chlebakowe, od blatu roboczego w kuchni? Mi fachowcy zrobili na wys. 52 cm od blatu i tłumaczą, że dobrze, chociaż ja za każdym razem uderzam głową w uchwyty pochylając się nad blatem, podobnie jak otworzę szafkę muszę nieco pochylać głowę. W Muratorze czytałam, że standart to 55-60 cm, mi się wydaje, że 60 byłoby najlepiej, zwłaszcza, że mam same chlebakowe szafki na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zepp 01.12.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 standardowa wysokosc miedzy blatem a szafkami to 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 01.12.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 U mnie drzwiczki zaczynają się na wysokości 60 cm od blatu, ale pod spodem mam jeszcze otwarte półeczki, płytsze niż szafki zamykane. Tak w ogóle to standardy standardami, a kierować się należy własną wygodą i nie przyjmować się argumentacją fachowców (można wysłuchać i przemyśleć). To ty się będziesz z czymś męczył, jak zrobią ci nie tak jak być powinno. Może nie całe życie, ale przynajmniej do czasu przerobienia tego, co jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 03.12.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Wysokość zawieszenia szafek zależy od wzrostu użytytkowników i tym się należy kierować przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 08.12.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Zdecydowanie popieram Luśkę. Moja siostra, wysoka kobieta, ma kuchnię w której czuję się zawsze jak Guliwer wśród olbrzymów - blaty pod brodą (no, może trochę przesadzam... ), górne szafki na takiej wysokości, że sięgam tylko do najniższej półki. Dla odmiany nasza mama - drobna kobietka - ma kuchnię tak "nisko zawieszoną", że muszę się schylać do blatu (Guliwer wśród Liliputów). Ale to są ich kuchnie - im jest wygodnie. I o to chodzi! Ja u siebie mam blat na wysokości 76 cm, a szafki kuchenne 50cm nad blatem. W nowej kuchni powieszę je o 5cm wyżej (nie urosłam , tylko nabrałam doświadczenia )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 08.12.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 żadne normy na wygodę nie mogą mieć wpływu,ja będę mieła blat na wysokości 90 cm a szafki 55 cm od blatu .Jestem wysoka i mam dosyć schylania się przy blacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Popieram, meble trzeba dopasować do siebie a nie odwrotnie. Gorzej gdy jedno z małżonków jest wysokie a drugie niskie. Wtedy niech wybiera ten kto więcej tam pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 09.12.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Blat mam na wys. 94 cm. Szafki górne 60 cm nad blatem. Jest mi bardzo wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.12.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 A ja mam 182cm wzrostu (moja Połowica 175) i blaty w kuchni mamy na wysokości 85cm a szafki nad nimi 60 cm wyżej. Uważam, że jak dla nas jest to najbardziej optymalna wysokość, choć sam zlew mógłby być jakieś 10 cm wyżej. Tak to by było perfekcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 09.12.2003 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 A my ( ja 170 cm, mąż 190) mamy blaty na wysokości 95 cm, zaś szafki nad blatem dość nisko. tj te dłuższe ok. 50 cm nad blatem ( po to by było mi łatwo sięgnąć nawet do najwyższej pólki). inne - niższe na wysokościok 55 cm nad blatem (gdy je otworzę - to zawartość mam przed oczami, nie nad głową) Te szafki wiszące nie przeszkadzają w pracach na blacie, bo są płytsze. Zwłaszcza, że główny blat roboczy mam pod oknem... Dużo gorzej było gdy w mieszkaniu wisiały wyżej - taborecik był niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ineso 12.09.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 podbijam temat i proszę o aktualniejsze wypowiedzi fachowiec wyliczył mi blat na wys.85 i 55 cm od niego górne szafki - boje się, że to za nisko. U mojej mamy jest 60 cm i mnie wydaje się to w sam raz, ale mama uważa, że to i tak wysoko i że to nieładnie wygląda (taka duża przerwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 12.09.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 W sumie nic się w tej kwesti nie zmieniło czyli od blatu roboczego od 55 do 60 cm jest to wymiar bezpieczny i praktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts