Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na jakiej wysoko?ci górne szafki od blatu w kuchni ?

Gość

Recommended Posts

na jakiej wysokości macie górne szafki-głównie chodzi mi o chlebakowe, od blatu roboczego w kuchni? Mi fachowcy zrobili na wys. 52 cm od blatu i tłumaczą, że dobrze, chociaż ja za każdym razem uderzam głową w uchwyty pochylając się nad blatem, podobnie jak otworzę szafkę muszę nieco pochylać głowę. W Muratorze czytałam, że standart to 55-60 cm, mi się wydaje, że 60 byłoby najlepiej, zwłaszcza, że mam same chlebakowe szafki na górze.

U mnie drzwiczki zaczynają się na wysokości 60 cm od blatu, ale pod spodem mam jeszcze otwarte półeczki, płytsze niż szafki zamykane.

Tak w ogóle to standardy standardami, a kierować się należy własną wygodą i nie przyjmować się argumentacją fachowców (można wysłuchać i przemyśleć). To ty się będziesz z czymś męczył, jak zrobią ci nie tak jak być powinno. Może nie całe życie, ale przynajmniej do czasu przerobienia tego, co jest źle. :-?

Zdecydowanie popieram Luśkę.

Moja siostra, wysoka kobieta, ma kuchnię w której czuję się zawsze jak Guliwer wśród olbrzymów - blaty pod brodą (no, może trochę przesadzam... :wink:), górne szafki na takiej wysokości, że sięgam tylko do najniższej półki.

Dla odmiany nasza mama - drobna kobietka - ma kuchnię tak "nisko zawieszoną", że muszę się schylać do blatu (Guliwer wśród Liliputów).

Ale to są ich kuchnie - im jest wygodnie. I o to chodzi!

Ja u siebie mam blat na wysokości 76 cm, a szafki kuchenne 50cm nad blatem. W nowej kuchni powieszę je o 5cm wyżej (nie urosłam :wink:, tylko nabrałam doświadczenia :D)...

A my ( ja 170 cm, mąż 190) mamy blaty na wysokości 95 cm, zaś szafki nad blatem dość nisko. tj te dłuższe ok. 50 cm nad blatem ( po to by było mi łatwo sięgnąć nawet do najwyższej pólki). inne - niższe na wysokościok 55 cm nad blatem (gdy je otworzę - to zawartość mam przed oczami, nie nad głową) Te szafki wiszące nie przeszkadzają w pracach na blacie, bo są płytsze. Zwłaszcza, że główny blat roboczy mam pod oknem... :wink: Dużo gorzej było gdy w mieszkaniu wisiały wyżej - taborecik był niezbędny.

• 4 years później...