Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić elektrykę

Recommended Posts

czym najlepiej robić bruzdy w Ytongu. Bo otwronice i tak sobie kupię,

Robienie bruzd w betonie komórkowym to przyjemność, tutaj odkrywamy trafność naszego wyboru!

Ja robię to tak:

Przybijam gwoździkami listewkę. Wzdłuz tej listwy robię rysę specjalnym rylcem lub jeszcze lepiej zwykłym śrubokretem. Powtarzam "rysowanie" kilkanaście razy do uzyskania odpowiedniej głębokości i szerokości po czym odrywam listwę i przesuwam się dalej. Do gniazdek nie otwornica tylko zwykłe wiertło łopatkowe o odpowiedniej średnicy (chyba 65mm lub coś koło tego).

Zdecydowanie nie polecam kładzenia kabli na betonie komórkowym pod tynk bez bruzd. Na otulinie kabli kondensuje się param wodna i jeśli grubość tynku nad kablem jest mniejsza niż 1cm, to pojawiają się w tych miejscach ciemne przebarwienia. Kable mocuję co jakiś czas przypinajac zszywaczem tapicerskim do ściany paski z taśmy (takiej od spinania palet). Po ułożeniu kabli bruzdy zalepiam klejem do betonu komórkowego lub jeszcze lepiej klejem zmieszanym z piaskiem i na koniec jak wyschnie klej odrywam te paski.

Zdecydowanie nie polecam kładzenia kabli na betonie komórkowym pod tynk bez bruzd. Na otulinie kabli kondensuje się param wodna i jeśli grubość tynku nad kablem jest mniejsza niż 1cm, to pojawiają się w tych miejscach ciemne przebarwienia.

Am00, po jakim czasie pojawiają się te ciemne przebarwienia? Bo my kładliśmy kable na beton komórkowy pod tynk bez robienia bruzd. :roll: Teraz jeszcze nie widać żadnych przebarwień (tynki cementowo-wapienne w maju).

Zdecydowanie nie polecam kładzenia kabli na betonie komórkowym pod tynk bez bruzd. Na otulinie kabli kondensuje się param wodna i jeśli grubość tynku nad kablem jest mniejsza niż 1cm, to pojawiają się w tych miejscach ciemne przebarwienia.

Am00, po jakim czasie pojawiają się te ciemne przebarwienia? Bo my kładliśmy kable na beton komórkowy pod tynk bez robienia bruzd. :roll: Teraz jeszcze nie widać żadnych przebarwień (tynki cementowo-wapienne w maju).

Są zauważalne na gładzi gipsowej po jej pomalowaniu.

Ale nie martw się na zapas, bo może masz wystarczająco głęboko.

Chodzi mi o przewody elektryczne ("prund") i przewody sygnałowe (media).

Czy mozna razem czy też obowiązek oddzielnie?

Szczerze mówiąc to jest tyle przewodów iż jest nie możliwe aby się nie krzyżowały lub schodziły razem. A jak się krzyżują lub razem do rozdzielni schodzą to czy nie mogą razem w bruzdach?

Szczerze mówiąc to jest tyle przewodów iż jest nie możliwe aby się nie krzyżowały lub schodziły razem. A jak się krzyżują lub razem do rozdzielni schodzą to czy nie mogą razem w bruzdach?

Spece gadają coby osobno.

Krzyżować się mogą, a jak idą równolegle to z odstępem.

W poprzednim mieszkaniu miałem puszczone 220V i kabel TV w jednej bruździe.

No i na niektórych stacjach były zakłócenia, takie podchodzące pod 50Hz.

Coś w tym chyba jest. Dlatego teraz robiłem osobno :)

No to tv poleci oddzielnie ;). Ale chyba skrętka czy alarmowy to nie będą się gryzły?

Wideofon trzeba chyba jeszcze oddzielnie?

To jak już TV dajesz oddzielnie to co za problem puścić wszystkie sygnałowe razem z TV a 220V osobno?

Co do alarmów to jest na forum fajny wątek alarmowy. Z tego co pamiętam też polecali ciągnąć kabelki alarmowe i 220V osobno.

Dołem to całkiem na wylewce czy dołem ściany. Jeżeli tak to na jakiej wysokości

Przewody idą na wys. puszek czyli jakieś 20-25 cm nad wylewką, na ścianie (jak ci zależy to mogę zmierzyć-po południu).

Tam są umiejscowione gniazda z bolcem, telefoniczne, głośnikowe, antenowe.

Do przełączników przewody idą pionowo w górę - hm, jak teraz kojarzę (muszę sprawdzić) to chyba zawsze pod wyłącznikami znajduje się jakieś gniazdo, co umożliwia takie rozprowadzenie.

• 2 years później...