Artur101 05.07.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu projektu biura Archon - Koniczynka. Link do projektu: http://archon.pl/projekt_domu/Dom_w_koniczynce/m43c271f379b97 Chciałbym się dowiedzieć czy zmieszczę się w kwocie 250 tys zł do stanu pod klucz. Technologia jaką zakładam to jak najbardziej ekonomiczna wersja. W mojej ocenie to m.in. porotherm i blachodachówka. Wykonczenie m.in. panele podlogowe tak aby bylo czysto i schludnie, bez wielkich wodotryskow - niestety kredyt. Bede wdzieczny za uswiadomienie mnie na temat kosztow i ewentualnych bledow jakie moge popelnic na tym etapie tj. planowania budowy. Z gory dziekuje za pomoc. P.S. Jezeli ktos z Was szanownych forumowiczow dysponuje takim domkiem i chetnie nam (mi i zonie) go mogl pokazac, chetnie bysmy sie wybrali. Mieszkam w Krakowie aczkolwiek jestem bardzo mobilny do 100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomik2874 06.07.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam. Nie chcialbym Cie zmartwic ale kwota 250 000 za ten dom pod klucz z ogromnym wkladem wlasnym nie bedzie mozliwa do zrealizowania. Dach czterospadowy, ( jego powierzchnia + dodatkowe koszty za tzw trudnosc wykonania), okna ( cztery Polaciowe + dwie "kukulki" w tym jedna specyficzna), wykusz, plyta zelbetowa stropu czynia ten projekt bardzo kosztowny. Mysle ze koszt budowy dla tego domu pod klucz to kolo 400 000 + koszty zwiazane z oprzygotowaniem do budowy oraz koszty tzw zagospodarawania dzialki. Pozdrawiam Tomek Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu projektu biura Archon - Koniczynka. Link do projektu: http://archon.pl/projekt_domu/Dom_w_koniczynce/m43c271f379b97 Chciałbym się dowiedzieć czy zmieszczę się w kwocie 250 tys zł do stanu pod klucz. Technologia jaką zakładam to jak najbardziej ekonomiczna wersja. W mojej ocenie to m.in. porotherm i blachodachówka. Wykonczenie m.in. panele podlogowe tak aby bylo czysto i schludnie, bez wielkich wodotryskow - niestety kredyt. Bede wdzieczny za uswiadomienie mnie na temat kosztow i ewentualnych bledow jakie moge popelnic na tym etapie tj. planowania budowy. Z gory dziekuje za pomoc. P.S. Jezeli ktos z Was szanownych forumowiczow dysponuje takim domkiem i chetnie nam (mi i zonie) go mogl pokazac, chetnie bysmy sie wybrali. Mieszkam w Krakowie aczkolwiek jestem bardzo mobilny do 100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 06.07.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 ja nie liczyłam dokładnie ile nas będzie kosztowała nasza koniczynka, projekt nie jest tani, ale w 110.000 zrobimy ssz. Teraz mamy zalany strop ścianki działowe na dole i ściany i ścianki doprowadzone pod sam dach. Nic więcej narazie a oto ile nas wyniósł ten stan działka była papiery 5000 zł fundamenty (robocizna- sami, materiały)- 10.000zł materiały na ściany nośne i działowe- 10.000zł materiały na strop teriva- 12.000zł murarze- 10.000zł inne (deski, cement, piach, gwoździe i in.) 5000zł razem 52.000. Dalej liczymy (wg. wycen z hurtowni) materiały na dach (więźba i blachodachówka)- 25.000zł robocizna dachu 10.000zł okna- 12.000-14.000zł drzwi- 6000 zł. inne 4000zł nawet jak po drodze coś wypadnie to nie zwiększy już to aż tak bardzo wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur101 06.07.2009 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dziękuję za informację. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, iż głównym problemem jest dach czterospadowy aby zmiescic sie we wskazanej przeze mnie kwocie. Jaki wg Was moze byc koszt budowy pod klucz "bez marmurow" koniczynki? Niestety nie moge na forum znalezc ogolnej informacji o poniesionych kosztach budowy Dodatkowo w internecie znalazlem bardzo podobny projekt o nazwie amadej krak archetonu, link: http://www.archeton.pl/projekt/amadejkrak-846-933-opisogolny Czy w powyzszym przypadku zmiescilbym sie w wyzej wspomnianej kwocie 250 tys ? Dom jest mniejszy o 20m2... I prosze o jasne i klarowne uswiadomienie mnie co to jest system gospodarczy? Wg roznych kalkulacji z roznych stron teoretycznie moge sie zmiescic... Czy dobrze rozumiem ze system gospodarczy to inaczej kilof w rece i do dzieła? Czyli budowa na własną rękę? Bez zewnętrznej ekipy? P.S. Jeszcze jedno pytanie - stan deweloperski za 250 tys jest mozliwy? Materac mamy :-) a wykończalibysmy na bieżąco. Z gory dziekuje za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 06.07.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 dach będzie nas kosztował 30 tys. (więźba, blachodachówka, robocizna) więc myslę że wcale nie tak drogo. Jeśli chodzi o koszty to ssz wyniesie nas 110 tys, kolejne 100 tys to hydraulika, kominek, wylewki, tynki, zabudowa poddasza (robocizna w większości sami) to ze 60 tys liczymy na umeblowanie plus koszty zagospodarowania terenu więc myślę że ze skromnym wykończeniem zmieścimy się w 300tys. Jeśli chodzi o budowę systemem gospodarczym to jak do tej pory sami zdejmowaliśmy humus, kopaliśmy fundamenty, robiliśmy zbrojenia, szalunki Teraz wejdą panowie od dachu a wykończeniówkę znów sami, jedynie hydraulika musimy poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWELINA1719505442 27.07.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 a czy w takim projekcie jest szansa na schody drewniane, i czy jest szansa na zobacenie takiego domu na oczy ja mieszkam koło rzeszowa czy ktoś w tamtych okolicach buduje taki dom prosze o odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 28.07.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 dach będzie nas kosztował 30 tys. (więźba, blachodachówka, robocizna) więc myslę że wcale nie tak drogo. Jeśli chodzi o koszty to ssz wyniesie nas 110 tys, kolejne 100 tys to hydraulika, kominek, wylewki, tynki, zabudowa poddasza (robocizna w większości sami) to ze 60 tys liczymy na umeblowanie plus koszty zagospodarowania terenu więc myślę że ze skromnym wykończeniem zmieścimy się w 300tys. Jeśli chodzi o budowę systemem gospodarczym to jak do tej pory sami zdejmowaliśmy humus, kopaliśmy fundamenty, robiliśmy zbrojenia, szalunki Teraz wejdą panowie od dachu a wykończeniówkę znów sami, jedynie hydraulika musimy poszukać. Duży wkład własny, to dobrze rokuje na te 300. Brać się do pracy (choć dobrze by w rezerwie było jeszcze 30-40). Chociaż ten dach - nie da rady prostszego? Nie ograniczajcie się do balchodachówki - zróbcie wycenę pod dachówkę (o ile konstrukcja pozwoli). Różnice mogą nie być duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts