dino777 06.07.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 no wreszcie przyszedł czas na wykonanie drewutni. Po przejrzeniu kilkudziesięciu projektów i poszukiwaniu wymiarów, padło na to, że i tak zrobiłem po swojemu. Materiał pozostał po rozbiórce podłóg w domu. Założenie było takie, żeby zmieścić koło 10m.kw.W głowie miałem miej więcej co chciałem i do tego zaczynałem dostosowywać resztę, czyli belki jakie miałem długie taka wyszła, jest podzielona na 2 części, coby zobaczyć co i jak z tym drzewem będzie podczas palenia w kominku. a to sznurek do tego co zrobiłem :http://picasaweb.google.pl/capricornus777/Drewutnia?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.07.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Ładne. szczególnie podłoga - będzie fajnie wiało od dołu.Z praktycznego punktu widzenia mam tylko jedną uwagę. Plecy powinne być nabite od wewnątrz. Opierając drewno o tył możesz posowodować oderwanie się pleców od drewutni. P.S. Co to za metal pod dachówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabrzoza 06.07.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 drewutnia jak się patrzy , gratuluję pomysłu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 06.07.2009 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Ładne. szczególnie podłoga - będzie fajnie wiało od dołu. Z praktycznego punktu widzenia mam tylko jedną uwagę. Plecy powinne być nabite od wewnątrz. Opierając drewno o tył możesz posowodować oderwanie się pleców od drewutni. P.S. Co to za metal pod dachówką ? odnośnie tych pleców to też tak myślałem, żeby nabić od środka ale wtedy musiałbym dawać dodatkową belkę pionową do zaparcia drewna (każdy cm jest ważny ) a tak jeśli by puściło to pomyślałem, żeby dodać jeszcze deskę po zewnętrznej mocowaną na śruby. Na dachu jest płyta OSB 18, a ten metal to obróbka coby nie zaciekało na płytę, tylko trzeba go pomalować w kolor gontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.07.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jak bedziesz dobrze układał drewno to nie powinno być źle. W Twoim wykonaniu drewutnia jest większa o te 8 cm .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 09.07.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 8*2m to troszke drewna sie zmiesci jak by nie patrzac ale robota cycus normalnie mucha niesiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 10.07.2009 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 a dziękuję, dziękuję no troche mniej ale myślę, że wystarczy na sezon , w tym roku będzie sprawdzanie, drewienko już zamówione także tylko do sezonu , jak będzie za mało to dostawi się kawałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 10.07.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Dobre ułożenie drewna pozwala zaoszczędzić ze 20% objętości w stosunku do niechlujnego ułożenia, które jednak sprzyja suszeniu drewna. Najlepiej aby drewutnia mieściła 2-letnie zapotrzebiwanie na drewno. Choć w przypadku Dębu - dobrze jest pierwszy rok przetrzymać go na deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 11.07.2009 04:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Najlepiej aby drewutnia mieściła 2-letnie zapotrzebiwanie na drewno. tak słyszałem ale do tego trzeba mieć większą działkę, wszystko okaże się po sezonie grzewczym, ile za mało a może wystarczy, zobaczymy najważniejsze, że już stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 13.07.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Jeśli drewno jest suche to tez bardziej kaloryczne bo spada ilośc wilgoci i może być tak że 2x mokrego da tyle samo ciepła co 1x suchego. Tak więc warto posezonować. P.S. Właśnie się dowiedziałem że drewno od 1.07 podrożało w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts