krzysztofh 01.12.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Proszę o poradę jak powinno się układać rury do zasilania grzejników? Planuję tak: folia budowlanapierwsza warstwa ocieplenia (styropian 5cm)druga warstwa ocieplenia (styropian 5cm)jastrychRury planuję ułożyć na pierwszej warstwie ocieplenia, w płaszczyźnie drugiej warstwy.Pytanie: czy wolną przestrzeń należy zasypać np. piaskiem lub czymś podobnym do wysokości drugiej warstwy styropianu, a dopiero później wylewać jastrych, czy jastrych układać bezpośrednio - czyli zalewać rury betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Mamy podobnie jak u Ciebie. Rurki w wycięciach drugiej warstwy styropianu i "peszlach" ułożone na pierwszej warstwie i "zalane" wylewką betonową. 2gi sezon grzejemy jak dotąd O'k. Pozdr.Gall. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 01.12.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Prościej i bezpieczniej (na wypadek jakbyś kiedyś coś wiercił w posadzce) położyć rury na pierwszej warstwie izolacji (papa/folia). Rury "okładasz" pierwszą warstwą styropianu, a przykrywasz drugą, na to folia i jastrych. Tylko rury koniecznie w osłonkach (pianka). Kolejną zaletą tej metody jest większy łuk przy podejściach na ściany. Myśmy docinali styropian tak, żeby wypełnić wolne przestrzenie - benedyktyńska robota - piaskiem faktycznie byłoby łatwiej, albo jeszcze lepiej styropianem czy czymś takim w stanie sypkim. Nie pomyślelismy o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 01.12.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Jeśli nie styropianem, to można te pustki wypełnić drobnym keramzytem. Też trochę izoluje..Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 01.12.2003 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Prościej i bezpieczniej (na wypadek jakbyś kiedyś coś wiercił w posadzce) położyć rury na pierwszej warstwie izolacji (papa/folia). Rury "okładasz" pierwszą warstwą styropianu, a przykrywasz drugą, na to folia i jastrych. Tylko rury koniecznie w osłonkach (pianka). Kolejną zaletą tej metody jest większy łuk przy podejściach na ściany. Dla bezpieczeństwa przy wierceniu w podłodze istotnie lepiej układać rury w pierwszej warstwie styropianu, ale wg mnie właśnie zadaniem tej warstwy jest izolować rury od chudziaka aby uniknąć strat w ogrzewaniu. Tak więc układanie rur na pierwszej warstwie styropianu bardziej do mnie przemawia, tylko co z tym zasypywaniem rur sypkim materiałem? Może po prostu zalać wszystko jastrychem jak pisał "Gość"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Kolejność wykonania była taka. Mieliśmy już zrobione wylewki tylko w miejscach gdzie przewidywane było położenie rurek do CO zostały bruzdy około 15 do 40 cm w wylwkach. Wycinalismy górny styropian i układaliśmy rurki w peszlach w te brudy. Wolne "przestrzenie", których było niewiele, wypełnione zostały pokruszonym styropianem i zalane taką gotowa przygotowaną w workach wylewką. Tu trzeba było nieco uważac aby zachować odpowiedni poziom bo po wyschnięciu wylewka nieco "opadła" w bruzdach. Gall. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SwFranciszek 01.12.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Wg mnie to bez znaczenia w ktorej wartwie styropianu.Ja co prawda w podłodze kladlem tylko instalacje wodna: ekoplastik w otulinie piankowej, cwu z cyrkulacja. Rury poszly w pierwszej warstwie stryropianu. Strop - styropian 5 cm, w nim wyciete bruzdy na rury - druga warstwa stryropianu - wylewka. Bruzdy wypelnilem granulowanym stryropianem, kupionym u producenta za grosze. Mam przy okazji pytanie.Z czego robicie instalacje c.o. ?Miedz ?Plastik ? (jaki) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 To ja mam jeszcze prościej Na dwóch warstwach styropianu idą rury w peszlach, w wylewce. A żeby nie przewiercić to najlepiej wykonać zdjęcia i wiedzieć gdzie rury są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 01.12.2003 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 w czymkolwiek będą tę rury, zasypane czy nie, będzie o.k., ale raczej na pewno nie należy ich zalewać bezpośrednio w betonie...muszą przecież mieć możliwość "pracy" Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts