oxygen 06.07.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam. W projekcie mam przewidziane centralne ogrzewanie w systemie trójnikowym (bez rozdzielaczy). Projekt nie przewiduje nigdzie ogrzewania podłogowego jednak chciałbym zrobić jeden obwód podłogówki, czy w tym systemie możliwe jest prawidłowe jej wykonanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.07.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam. W projekcie mam przewidziane centralne ogrzewanie w systemie trójnikowym (bez rozdzielaczy). Projekt nie przewiduje nigdzie ogrzewania podłogowego jednak chciałbym zrobić jeden obwód podłogówki, czy w tym systemie możliwe jest prawidłowe jej wykonanie? Pozdrawiam A kto powiedział że w kwestji ogrzewania trzeba się rygorystycznie trzymać projektu można wykonać w systemie rozdzielaczowym wtedy osobny rozdzielacz na grzejniki osobny na podłogówkę.Zalety instalacji rozdzielaczowej brak połączeń w posadzce jedyne połączenia pod grzejnikiem czy w szafce rozdzielaczowej czyli w miejscach łatwo dostępnych.A tak wogle to jakie żrudło ciepła planujesz do c.o piec na drewno,węgiel czy może kominek z płaszczem wodnym a może gaz?Amoże też solary?Wrazie pytań dotyczących instalacji proszę o kontakt na mejla: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxygen 06.07.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Wydaje mi się, że dla jednego obiegu podłogówki nie warto robić rozdzielacza, (co innego dla kilku obiegów) dlatego wolałbym pozostać przy instalacji w systemie trójnikowym, instalacja prowadzona w bruzdach ściennych więc ewentualne nieszczelności dość łatwo będzie naprawić. A ogrzewanie to kocioł gazowy plus kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.07.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Wydaje mi się, że dla jednego obiegu podłogówki nie warto robić rozdzielacza, (co innego dla kilku obiegów) dlatego wolałbym pozostać przy instalacji w systemie trójnikowym, instalacja prowadzona w bruzdach ściennych więc ewentualne nieszczelności dość łatwo będzie naprawić. A ogrzewanie to kocioł gazowy plus kominek z płaszczem wodnym. można tez z rozdzielacza od grzejników poprowadzic dodatkowo 1 obwód na podłogówkę poprzez specjalny zawór rtl ograniczający tenperaturę podłogi który instaluje się na belce powrotnej rozdzielacza no i trzeba się zastanowić czy kominek chcesz podłączyć poprzez wymiennik ciepła czy też poprzez bufor akumulacji ciepła który nadwyżki energi z kominka magazynuje w bufoże na pużniej tylko dalej niewiem dlaczego chesz rozkuwać ściany jak można nitki puścić w podłodze systemem rozdzielaczowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts