rakgrzech 06.07.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jak podłączyć piec kondensacyjny do komina systemowego IBF Universal z wkładem ceramicznym o fi 160mm?Mam do wyboru:1. Włożyć do niego rurę dwuścienną na spaliny i powietrze.2. Włożyć do niego rurę pojedynczą na spaliny a powietrze zasysać między nią a wkładem ceramicznym.3. Nic nie wkładać i podłączyć wylot spalin do wkładu ceramicznego a powietrze czerpać z zewnątrz za pomocą osobnej rury(ale czy średnica komina nie jest za duża).Nie mogę olać komina i dać rurę spalinową na zewnątrz przez ścianę bo są okna.Jakie macie rady ew. jak wy to zrobiliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 06.07.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 To tak jak u mnie, jedyna różnica to mam przekrój komina 140mm Ja mam podłączone spaliny do komina systemowego, a powietrze jest pobierane z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 07.07.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 I instalatorzy nie narzekali, że za duża średnica. A co z wychładzaniem kotłowni zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 07.07.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Najlepiej i najtaniej opcja nr 2 ( dla kondensata). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlolo 08.07.2009 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Mam podobnie tylko że komin Icopal Wulcan C. Spaliny podłączone bezpośrednio do rury ceramiczno-szamotowej komina, a powietrze zasysa przeznaczoną do tego przestrzenią, czyli między rurą komina a pustakiem obudowy. Wymagało to tylko "dorobienia" szczelnych połączeń, zwłaszcza spalinowej rury fi 80 z kondensata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 08.07.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Najlepiej i najtaniej opcja nr 2 ( dla kondensata). A ja mam wątpliwość czy to będzie działać poprawnie, tzn. czy powietrze będzie faktycznie zasysane do kotłowni pomiędzy rurą do kondensatem a wkładem ceramicznym - co na to teoria "zetki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts