Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak podłączyć piec kondensacyjny do komina systemowego IBF Universal z wkładem ceramicznym o fi 160mm?

Mam do wyboru:

1. Włożyć do niego rurę dwuścienną na spaliny i powietrze.

2. Włożyć do niego rurę pojedynczą na spaliny a powietrze zasysać między nią a wkładem ceramicznym.

3. Nic nie wkładać i podłączyć wylot spalin do wkładu ceramicznego a powietrze czerpać z zewnątrz za pomocą osobnej rury(ale czy średnica komina nie jest za duża).

Nie mogę olać komina i dać rurę spalinową na zewnątrz przez ścianę bo są okna.

Jakie macie rady ew. jak wy to zrobiliście.

https://forum.murator.pl/topic/125490-pod%C5%82%C4%85czenie-kot%C5%82a-kondensacyjnego-do-komina/

Mam podobnie tylko że komin Icopal Wulcan C. Spaliny podłączone bezpośrednio do rury ceramiczno-szamotowej komina, a powietrze zasysa przeznaczoną do tego przestrzenią, czyli między rurą komina a pustakiem obudowy. Wymagało to tylko "dorobienia" szczelnych połączeń, zwłaszcza spalinowej rury fi 80 z kondensata.
Najlepiej i najtaniej opcja nr 2 ( dla kondensata).

A ja mam wątpliwość czy to będzie działać poprawnie, tzn. czy powietrze będzie faktycznie zasysane do kotłowni pomiędzy rurą do kondensatem a wkładem ceramicznym - co na to teoria "zetki" ?