oz 07.07.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 U nas ekipa wbiła pierwszą łopatę 20 października A.D. 2008 a 6 grudnia tegoż samego roku oddała nam domek przykryty dachem A nastawialiśmy się na zdobienie tylko fundamentów w tamtym roku teraz już wykańczamy się i domek (albo odwrotnie ) ja na Twoim miejscu zaczynałabym jak najszybciej się da. Po co czekać? Im szybciej zaczniesz tym szybciej zamieszkasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 07.07.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 ja też miałem taki dylemat - pozwolenie na początku listpada - czas na uprawomocnienie i nie byłem pewien czy coś się uda wybudować przed zimą. w efekcie na początku marca miałem SSO z deskowaniem i papowaniem dachu - gdybym zaczął na wiosne, to teraz zamiast tynków robił bym pewnie dopiero więźbę , jak zaczniesz w sierpniu to do zimy będziesz miał co najmniej połowę roboty za sobą , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 07.07.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 RafalT88 - pewnie, że warto zacząć Nawet jakbyś miał zakończyć ten rok tylko na fundamentach (wariant pesymistyczny) to na kolejny rok mniej pracy zostanie:) Irreality, Coulignon - niezłe tempo My zaczynaliśmy pod koniec czerwca zeszłego roku i dopiero ocieplamy poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 08.07.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 A czy opłaca się zacząć w połowie września albo na początku października? Np. zrobić piwnicę? Czy to trzeba jakoś mega kosztownie zabezpieczać na zimę czy ot tak sobie postoi do Nowego Roku? Wiele osób mi mówiło, że dobrze jest wylać fundamenty na zimę żeby odstały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 08.07.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 To i ja coś dopieszę. U mnie ekipa zaczęła prace 15 czerwca. Teraz kończą ściany parteru. Po drodze mieli jeszcze 2 tygodnie deszczu. Ten SSO z dachem to są tak może 2 miesiące. Wszystko można tylko po co sie tak spieszyć? 15 VI - 8 VII - na ma nawet 28 dni, beton na i ławach ani chudziak nie uzyskały jeszcze pełnej wytrzymałosci, pewnie że to w 99% niczym nie grozi a dla ekipy czas to pieniądz... Najlepiej byłoby w sierpniu zrobic fundamenty zasypać piachem i sobie przez jesień i zimę pięknie zagęści . Ławy wylane IV 2008 i sobie spokojnie budujemy... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabrzoza 08.07.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 nie ma się co oglądać! później będziesz żałować że nie zacząłeś! cała naprzód i powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasi 09.07.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Jedyny sens z czekaniem to nadzieja że potencjalnie, bardzo potencjalnie, być może w przyszłym roku będzie jeszcze taniej kolejny rok kryzysu i te sprawy, najtwardsi wykonawcy w końcu zmiękną... W coś trzeba wierzyć. Np. taki scenariusz: kasa na lokate, np +5%, ceny w dół np. -5% i przy 100 tys jesteś 10 tys do przodu zaczynając na wiosnę... No ale równie dobrze możesz sobie kupić lotka za 2 złote i być 1000000 do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 09.07.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Zaczynać - my zaczynaliśmy na koniec października 2007, powoli stopniowo w miarę sprzyjania pogody budowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 09.07.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Zaczynać - my zaczynaliśmy na koniec października 2007, powoli stopniowo w miarę sprzyjania pogody budowaliśmy. Tylko czy to nie zaszkodzi piwnicy, lub zwykłym fundamentom jak postoją przez zimę narażone na śnieg i roztopy? Czy izolacja tego to duże koszty? Jeżeli nie to zawsze lepiej rozłożyć budowę w czasie niż wszystko robić na wariata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 09.07.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Jeżeli deszcze miałyby zaszkodzić fundamentom, bądźinnemu elementowi, to lepiej wcale nie zaczynać, teraz jest lipiec, a tu ciągle pada. I co mieliby zrobić ci co zaczęli już budowę? Deszcze nie szkodzą murom - no chyba, że takie mokre mury nagle zamkniesz (tzn. wstawisz drzwi i okna), to może być mały problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 09.07.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Znajomi zaczynali w listopadzie 2008 w tym roku na jesień już się wprowadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts