januszek 01.12.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Jak w tytule zwracam się z prośbą do wszystkich którzy zajmują się gotowaniem o wszelkie rady praktyczne co kupić na co zwrócić uwagęco jest potrzebne a co nie a kosztujejakie "palniki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 02.12.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Januszek, kuchnię z płytą ceramiczną kupowałam 10 lat temu. Amica. Nie rozglądałam się za tym obecnie, bo dopiero za rok będziemy przeprowadzać się do nowego domu, ale kilka spostrzeżeń użytkownika.Nie wierz w takie głupoty, że jak ci papu z gara wykipi, to zostają wżery. Jest to sprzęt estetyczny, łatwy w obsłudze i bardzo ekonomiczny. Łatwo utzymać w czystości, nie ma żadnych zakamarków i czyści się wszelkimi mleczkami typu Ajax itp. Są też specjalne środki, ale kosztują krocie i nie zauważyłam aby różniły się jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 02.12.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Januszek, ja zamierzam kupic amice prestige - ma troche bajerow, ja np. sonda w pierkarniku, ale bardziej interesuja mnie praktyczne zabawki:płyta z palnikami o zmiennej wielkości (duży, mały i brytfanna), auto fockus nie byłby zły (palnik włącza się dopiero, gdy coś na nim stoi),podoba mi się patent z teleskopowym wysuwaniem blach z pierkarnika i z czyszczeniem jego poprzez spopielanie resztek w wysokiej temperaturze...Poza tym odpowiada mi wzornictwo i chowane pokrętełka...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 03.12.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Też mam przed sobą kuchenne wybory, więc dorzucę pare zagadnień. Marzyła mi się szeroka płtyta ceramiczna z tzw. polem odkładczym - czy ktoś używa i może się podzielić praktycznymi spostrzeżeniami ? Chowane pokrętła są chyba lepsze od wystających - a co myślicie o sensorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.12.2003 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 chej dziewczyny podobno jest was więcej na forum a tu porad jak na lekarstwo czy Wy zajmujecie się tylko budownictwem a swoich gospodarstw nie prowadzicie nic swoim lubym nie gotujecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 03.12.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Januszek, a juz myslałem że sam gotujesz. A tu proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 03.12.2003 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Co prawda jestem szczęśliwym posiadaczem płyty (AMICA, seria wypukła z sensorami) od dwóch tygodni, ale powoli się przyzwyczajam i zaczynam nawet dostrzegać zalety płyty! Po pierwsze jest czysto - mysle o spodach garnków. Trzeba nabrac pewnych przyzwyczajeń - np.używać przykrywek, Niestety mam jeszcze problemy z gotowaniem - np. jak ugotować 1 jajko? Nie ma takich małych palników! Ze smażeniem też mi cos nie wychodzi - jak dam moc "na full" i bez przykrywki to mi zostają baaaaaaaaaardzo trudne do usunięcia ślady (ile się strachu najadłam za pierwszym razem - wyglądało jakby się płyta porysowała!) I chyba się szybciej gotuje, bo moje dania są ostatnio rozgotowane! Moja rodzinka jest juz na skraju wytrzymałości A jeszcze jedno - naczynia ze znaczkiem "nadaje się na płytę" sa dużo droższe od pozostałych! A 15 programów w piekarniku - chyba niepotrzebnie wydałam pieniądze! Ale może się jeszcze przekonam? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 03.12.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Mam płytę Boscha (piekarnik z teleskopem - cudo!), gotuje się znakomicie. Może faktycznie brakuje malutkiego pola na gotowanie jednego jajka, ale można ugotować 5 i zrobić sałatkę jarzynową Na rozgotowywanie jest sposób: pole należy maksymalnie rozgrzać na początku gotowania, a jak się zupa, ziemniaki, kasza, makaron (niepotrzebne skreślić) zagotuje, skręcić pokrętło do 1/3 mocy. I gotować krócej, niż na gazie. Pierwsze ziemniaki u mnie to wyszło pure . Ale się nauczyłam Ogromna zaleta płyty - brak zapachów charakterystycznych dla gotowania na gazie i lepkich, mazistych osadów. Mycie płyty, nawet jak coś wykipi - to przyjemność w porównaniu z moją starą gazową kuchenką. A pokrętła chowane są bardzo wygodne, że o estetyce nie wspomnę. Osobiście polecam, szczególnie zabieganym, zapracowanym budującym kobietom!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 04.12.2003 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Luśka, Zuzka ...macie w waszych płytach tzw. pole odkładcze (utrzymuje temperatuę ok 40st. już gotowych potraw). Ciekawa jestem czy to tylko drogi bajer czy przydatna funkcjonalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 04.12.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 My zdecydowaliśmy się na płytę Boscha (model HBN 505G + piekarnik NKW 654A). Obecnie używamy płyty Siemensa. Faktycznie na początku był problem z przestawieniem się z gotowania na kuchni gazowej. Ale naprawdę jest to świetne rozwiązanie. Płytę czyści się w kilka sekund. Tak jak pisała Luśka najpierw do zagotowania pełna moc później już tylko minimalna (przy gotowaniu pod pokrywką).Wybraliśmy taki model płyty, który ma poszerzane pola tj. jedno duże, które ma jakby w sobie mniejsze; natomiast drugie poszerza się do kształtu w "jajo". Czasmi przy gotowaniu w różnych dziwnych garnkach się przydaje. Piekarnik do tego wysuwany a nie otwierany klasycznie (duże udogodnienie przy montażu piekarnika pod płytą). Także myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 04.12.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Mam płytę Boscha z piekarnikiem (od 2 tygodni) - bardzo klasyczne, bez żadnych bajerów (szerokie pola, itp.) Na razie jestem zadowolona. Tylko i tu moje pytanie - piekarnik dosyć głośno pracuje, na każdym poziomie ma bowiem takie automatyczne chłodzenie (coś jak termoobieg), ale ten jest oprócz tego. Już się pomału przyzwyczajam - to jest chyba zabezpieczenie - wogóle się nie nagrzewa z zewn.Jeśli chodzi opłytę to też przeżyłam horror po pierwszym smażeniu - myślałama, że się wybarwiła - prawie spać nie mogłam. Ale są specjalne środki do płyt ceramicznych (zakupiłam Mr Muscle za 10 zł), które mają taki jakby wosk, pozostawiając na płycei zabezpieczającą powłokę. Wszystko zeszło.Ogólnie jestem na razie zadowolona. Nie wyobrażam sobie już gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 04.12.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 od tygodnia jestem posiadaczem amica soft line, bez inoxow, ale nie w tym rzecz, gotuje sie swietnie, troche sie obawialem, jak bedzie gotowac mi sie w naczyniach bez tluszczu i z mala iloscia wody, ale wszystko super ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.12.2003 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Dzięki wszystkim za opinie dalej nie wiem co kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 10.12.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Ja mam płytę gazową ze względu na koszty eksploatacji, które wydają mi się niższe, niż przy kuchenkach elektrycznych. Idealnym rozwiązaniem - połączeniem zalet obu tych typów kuchenek jest Prometeusz Amiki - gazowa z krytymi palnikami (3 sztuki + pole odkładcze). Niestety do jej kupna zniechęciła mnie narazie cena (ok. 3 000 zł). Może jednak wypowie się Ponury, który takową posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Czy przy wyborze płyty kierować się też parametrem mocy? W opisie widziałam na przykład 7,1kW lub dla innej płyty 5,8kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 11.12.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Mamy kuchenkę z płytą ceramiczną Amicę od trzech lat. Z moich doświadczeń, jeśli chodzi o "bajery":-poszerzane pola grzewcze: okrągłe przydaje się, np. pod dużą patelnię, z podłużnego ani razu nie skorzystałam-prowadnice teleskopowe (czy jak to się nazywa...) w piekarniku - moim zdaniem bardzo wygodne-rożen obrotowy - ani razu nie korzystałam, a mamy ponieważ akurat taka sama kuchenka z rożnem kosztowała tyle co bez...A ogólnie to płytę ceramiczną bardzo polecam: szybko przestawiłam się, jest moim zdaniem dużo wygodniejsza od gazowej, łatwiejsza do utrzymania w czystości, można zostawić jedzonko, żeby nie wystygło, może robić za blat roboczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 11.12.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Tak czytam i czytam Wasz spostrzeżenia na temat używania blatów elektrycznych do gotowania i nasuwa mi się pytanie: *jak przedstawia się sprawa zużycia prądu przy korzystaniu z blatów elektrycznych? Jakiego rzędu jest to koszt w zł w ciągu miesiąca, zakładając codzienne gotowanie obiadów i itp.? Ja osobiście używam kuchenkę gazowo-elektryczną (piekarnik, który rzadko używam) stąd moje pytanie. Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 11.12.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Mój rachunek za prąd za ostatnie 2 miesiące wyniósł 180 zł: płyta i piekarnik elektryczne, do tego po kilka godzin dziennie chodzi podłogówka elektryczna w łazience i grzałka w drabince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 11.12.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Hmm....no to nie tak najgorzej! A jak u innych to jeszcze wygląda, może też się na to zdecyduję.......... Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 11.12.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Przyłączam się do pytania Groszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.