justyna99 19.09.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 A ja wam powiem jeszcze, że na jakość gotowania mają wpływ gary. Kiedy 5 lat temu kupiliśmy płytę ceramiczną miałam zwykłe emaliowane z pokrywką. Zupełnie nieświadoma czekającej mnie niespodzianki kupiłam w Macro błyszczące garnki z przykrywkami przeźroczystymi z odpowietrznikiem (dziurką). I się okazało, że jeżeli przy emaliowanych garach gotowałam na zakresie "3" (czyli na maxa) to na tych drugich wystarczy "0,5". Kuchenka nowocześnie wygląda, łatwa w obsłudze, szybko się czyści. Nigdy nie kupię gazowej, a będę za rok urządzać kuchnię w nowobudowanym domu. Nie wiem jaka jest różnica w kosztach gaz-prąd. My miesięcznie płacimy za prąd w 60m mieszkaniu 120zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 16.06.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Odgrzewam temat, bo muszę kupić nową płytę - starą rozbił fachowiec przy demontarzu...Zastanawiam się nad indukcyjną - szukam zalet usprawiedliwiających dodatkowy wyadatek ok tysiąca zł.Z tego co skrajnie pesymistycznie policzyłem, to się to na kosztach eksploatacji zwróci po ok 10-20 latach.Mam kilka fajnych garnków z witroceramiki - szkoda mi ich.Za indukcją przemawia oprócz energooszczędności przede wszystkim bezpieczeństwo - płyta się nie rozgrzewa dopóki nie stoi na niej garek. Mam takiego jednego gagatka, który potrafi wejść na kuchenkę i włączyć grzanie! Wszelkie pokrętła to dla niego ulubiony żywioł - na szczęście nie mam kuchenki gazowej. Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi z eksploatacji płyty indukcyjnej Przy okazji chciałem sprostować kilka faktów - wiele płyt umożliwia podłączenie do zwykłej dwufazowej instalacji - do takiej instalacji miałem podłączoną moją płytę i działała skutecznie przez dobre 3lata. Z kipieniem nie ma żadnych problemów (w każdym razie nie ma większych niż przy gazie). Zmniejszenie grzania powoduje praktycznie błyskawiczny zanik kipienia.Koszty eksploatacji są zauważalnie mniejsze niż gazu (odpadła abonament za gaz w wysokości 25 zł miesięcznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 19.06.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Ja kupuję do nowego domku indukcyjną 4 pola, bo trzeba iść z postępem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 19.06.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Skoro mowa o estetyce, to ja może przekornie ale opowiem się za płytą gazową. Moim zdaniem wygląda ciekawiej i mniej katalogowo niż elektryczna. Ja będę miała płytę gazową Electroluxa na czarnym szkle z czarnymi rusztami i uważam, że lepiej będzie wyglądała na blacie (z czarnego granitu) niż płaska płyta elektryczna. Co do funkcjonalności, to elektryczna jest pewnie lepsza do czyszczenia ale za to z woku nici (a możliwość gotowania na woku jest dla mnie naprawdę istotna). Wybuchu gazu się nie boję bo płyta ma zabezpieczenie przeciwwypływowe a gaz z sieci. Z tłustym osadem w kuchni jakoś nigdy nie miałam problemu. No i do tego tańsza i garnków nie musze wymieniać. Same zalety. Może kiedyś będę gorzko żałować (np. gdyby, powiedzmy, Rosja odcięła kurek z gazem albo co gorsza pies nauczył się odkręcać kurki na kuchence) ale na te straszne ewentualności (nie wiem, która bardziej prawdopodobna (zważywszy że pies dopiero w planach)) mam dociągniętą siłę w kuchni i nic mi nie straszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 21.06.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Nie wiem skąd Twoje informacje, że na prądzie nie gotuje się w woku ? Nie widzę peroblemów. Zaczęłam używać najpierw płyty elektrycznej a później woka, więc nie mam porównania jak się pichci w woku na ogniu, ale na prądzie nie ma z tym żadnego kłopotu (oczywiście na woku musi być informacja, że nadaje się do płyt elektrycznych - ale teraz to już chyba standard jest). Jestem absolutną zwolenniczką płyt elektrycznych. Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 21.06.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Nie wiem skąd Twoje informacje, że na prądzie nie gotuje się w woku ? Nie widzę peroblemów. Zaczęłam używać najpierw płyty elektrycznej a później woka, więc nie mam porównania jak się pichci w woku na ogniu, ale na prądzie nie ma z tym żadnego kłopotu (oczywiście na woku musi być informacja, że nadaje się do płyt elektrycznych - ale teraz to już chyba standard jest). Jestem absolutną zwolenniczką płyt elektrycznych. Pozdrawiam Ania Klasyczny wok ma lekko zaokrągloną podstawę - wydaje mi się, że nie będzie to efektywne na płycie elektrycznej. Może są juz unowocześnione woki - nie wiem ale skoro tak mówisz, pewnie tak. Ale argument dotyczący woku to i tak jeden z wielu - mnie bardziej odpowiada płyta gazowa. Gotowałam na różnych płytach elektrycznych od gorszych do bardzo dobrych ale nigdy nie czułam, że mam kontrolę nad procesem gotowania. Nie mówiac o estetyce - mnie się, o dziwo, bardziej podobają płyty gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 23.06.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Tu jest kilka takich płyt, np: http://www.megamedia.pl/_p/1/n/plyty-ceramiczno-gazowe-gorenje-gcs-62-c-p1284.jpg Nam ktoś w jakimś sklepie z agd powiedział, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 23.06.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Palniki gazowe a jeszcze bardziej pokrętła, psują całą ideę płyty ceramicznej- gładkośći łatwość czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 24.06.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Paweł I! Trochę się zgadzam. Ja na razie mam gazową z pokretłami na płycie i nigdy więcej! Przeszkadzają nie tyle jednak w czyszczeniu, co w wygodnym przesuwaniu garów. Raz gorącym garnkiem zahaczyłam i mam nadpalony kureK. A do czyszczenia same druty ściągnąć łatwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 24.06.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 powiem krótko jak elektryczna to tylko indukcyjna....mam Amiki, była najtańsza...sterowana sensorami-dotyk....po prostu same zalety połączone z dobrych stron gazowej i elektrycznej a wyeliminowane wszystkie wady w\w nych....szczegóły??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastet 25.06.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 mysle o tych pokrętłach wersus przyciski ale boję się że mój kot mógłby się sam ugotować czy indukcyjne zadziałają na "przechadzanie się kota" po płycie czy "ciężar" garnek musi stać dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aztec 05.07.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 powiem krótko jak elektryczna to tylko indukcyjna....mam Amiki, była najtańsza...sterowana sensorami-dotyk....po prostu same zalety połączone z dobrych stron gazowej i elektrycznej a wyeliminowane wszystkie wady w\w nych....szczegóły??? Jaki masz model i ile płaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolsta1 05.07.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Cały czas mam dylemat jaka płyta w domu jednorodzinnym. Na wszelki wypadek podciągnęłam siłę i gaz. Ciekawa jestem jak wygląda porównanie kosztów ekspolatacji kuchni gazowych a elektrycznych. Elektryczne podobają mi się ale całe życie gotowałam na gazie, co będzie w przypadku braku energii (co podobno zdaża się na wsiach). Uważnie czytam Wasze wypowiedzi.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 06.07.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 jolsta, w mieszkaniu mam stara kuchenke gazowa ze starym gazowym piekarnikiem - gotuje niewiele - rachunki za gaz wynosza 20-30 zl na dwa miesiace.. Rachunki za prad - okolo 170 zl / 2 miesiace (srednio 7-8 kWh dziennie). Oprocz pralki nie mam zadnych pradozernych urzadzen (poza zarowka setka tu i tam . Podejrzewam, ze majac kuchnie elektryczna zuzylbym minimum 3 kWh dziennie - czyli okolo 70 zl / 2 miechy. To tylko 25 zl oszczednosci miesiecznie, ale mieszkajac w domu pod miastem nie bedziemy juz tak po knajpach chodzili i zuzycie gazu moze wzrosnac nawet trzykrotnie. Wtedy roznica wyniesie 75 zl / msc = 900 zl rocznie. Amerykanie umieja liczyc - dlatego na gazie gotuja ... Poza tym gaz jest taki "pewniejszy" i lepszy do bardziej wymagajacych potraw. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 14.07.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Yori Twoje szacunki są IMHO niewłaściwe. Z tego co płacisz za gaz pewnie większość to abonament najprawdopodobniej wiec przy kuchni elektrycznej płaciłbyś mniej.Wiem o czym piszę, bo u mnie tak właśnie było! aby zużyć 3kWh dziennie musiałbyć gotować w jakiejś małe gastronomii, a nie w domu.Jeśli coś ostro smażysz przez godzinę (co jest i tak absurdalnie długim czasem, ale powiedzmy), to palnik pracuje może jakieś 15 minut.godzina smażenia kosztuje cię więc jakieś 0,3kWhPłyta na pełnym obciążeniu pracuje tylko na samym początku (od kilku sekund do kilku minut) po rozgrzaniu włącza się tylko co jakiś czas by podtrzymać temperaturę! Kupiłem niedawno kuchenkę ceramiczną indukcyjną (wcześniej miałem ze zwykłumi polami grzejnymi hilight). Nie jestem przekonany czy indukcyjna ma same zalety. W każdym razie trzeba jej przyznać, że grzej cholernie szybko (potrafi zagotować tę samą ilość wody jakieś 30% szybciej niż czajnik elektryczny, patelnia jest rozgrzana dosłownie po kilku sekundach). Z całą pewnością indukcyjna jest też najbezpieczniejszym z możliwych rozwiązaniem. Nie uruchamia się dopóki nie postawimy na palniku garnka/patelni wyłącza się natychmiast po podniesieniu granka/patelni. Jeśli coś podgrzewamy na szybko to sam blat nawet się nie nagrzeje do niebezpiecznej temperatury (sam blat nagrzewa się wtórnie jedynie od goracego garnka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiis 18.07.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 ja mam AEG (Elektrolux) sensorowa z ramką, uzywanmy dopiero pół roku ale jak narazie wszystko super, i to nieprawda że pod ramka zbieraja sie brudy...u nas czyściutko, nie ma szczelin więc nie ma brudów, widziałam u znajomego taka bez ramki ale ze szczelina do blutu tragedia, jaka brudna była sensory się sprawdzają, nie trzeba w ogóle dotykać, wystarczy przyłozyc od góry opuszek bez dotyku i juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariza 21.07.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Kupiłam płyte FAGOR - 4pola w tym dwa indukcyjne i mam problem z garnkami.Dostarczony z płytą magnes potwiedza ferromagnetyczność kwasoodpornego garnka a płyta nie "widzi" garnka i nie grzeje.Palniki indukcyjne działają dobrze dla starych emaliowanych garnków. czy ktoś wie jakie garnki i patelnie ( najlepiej typ i producent) dobrze współpracują z palnikiem indukcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiksacja 28.07.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Na indukcji jak najbardziej sprawdzają sie garnki emaliowane. Jeżeli chodzi o inne garnki to dosyć szeroką ofertę ma firma Fissler http://www.jolexis.com.pl/index.php?action=fissler I jeszcze jedno - garnki Zeptera ( przynajmniej te sprzed kilku lat) nie działają na indukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iowa2 12.05.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Mam problem. Przypaliłam cukier i nie usunęłam tego z gorącej płyty. W efekcie pozostał na płycie brzydki ślad. Czy można z tym jeszcze coś zrobić? Czy ktoś miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 18.05.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 a może jeszcze coś na temat zużycia prądu? Czy różnią się płyty od siebie poborem mocy? Czy może na ogół jest to podobne zużycie i tym nie należy się przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.