Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia elektryczna ceramiczna porady


januszek

Recommended Posts

Sprawdziłam ostatni rachunek - za okres 13.08 do 06.11 było 574 PLN, ale należy brać poprawkę, że to jeszcze okres poprzeprowadzkowy (dużo częściej chodziła pralka, zmywarka, odkurzacz). Poza tym prądożernych urządzeń oprócz kuchni też trochę mamy (oświetlenie na podbitce, lampy w ogrodzie no i jednak trochę lamp w domu - mimo, że żarówki energooszczędne). Myślę, że to jest przyzwoite zużycie jak na 4 osobową rodzinkę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Luśka - to wychodzi u Ciebie około 191 zł / m-cznie. Ciekawe ile w tym naprawdę zużyła prądu Ci kuchenka?

Oj...trzeba będzie gasić wszędzie światła.........albo wprowadzić romantyzm minionych lat: świecie i lampy naftowe :wink: :lol: a może kolektor słoneczny? hmm.....sprawa do przemyślenia!

 

Pozdr...groszek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Gość maginda

Jestem użytkowniekiem kuchni elektrycznej od 2 lat i wielkim jej zwolennikiem. Mamy płytę i piekarnik słoweńskiej firmy Gorenje, która produkuje kuchenki np. dla Whirlpoola (oczywiście te ostatnie są znacznie droższe). W momencie jej zakupu był to najnowszy model, z wieloma bajerami (wyboru dokonał mój mąż, choć niewiele czasu przy niej teraz spędza) - do dziś nie wiem, czy wszystkie wykorzystuję.

Aha, i jest sterowana sensorycznie.

Oprócz wyżej wymienionych zalet mogę dodać kilka:

- na płycie mogę ustawić czas gotowania, kuchenka sygnalizuje jego zakończenie i wyłącza się,

- w piekarniku można zaprogramować godzinę jego włączenia i czas pieczenia (wielokrotnie rano wkładaliśmy mięsko do piekarnika, programowaliśmy i po powrocie z pracy mieliśmy gotową, gorącą pieczeń).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

użytkuje może ktoś płytę gazową mastercooka 1870N (palniki na szkle hartowanym)?. Wygląda bardzo estetycznie a ceną odbiega w dół od innych płyt tego typu o ok. 400zł. Podobno firma ta nie należy do najlepszych, chociaż sam użytkuję kuchenkę tej firmy od kilku lat i jak do tej pory nie mam żadnych z nią problemów aczkolwiek mój znajomy mówił mi że kupił jeden z tańszych modeli tej firmy i po roku użytkowania powyginały mu się palniki. Dlatego nie chciał bym się tak wpakować nawet mimo niskiej ceny płyty tej firmy (750-cena producenta, a w jednym sklepie internetowym jest nawet po 599). Może ktoś użytkuje tą płytę i mógłby podzielić się swoim z nią doświadczeniem?.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Gość gosc
Nie ma jak polaczenie plyty cer. z garnkami o grubych dnach .Ja mam takie garnki [ale nie zepter].Jak tylko potrawa zaczyna dochodzic to zmniejszam do zera i jedzenie samo sie dogotowuje wykorzystujac rozgrzane dno garnka i cieplo z pola.Super.a jakie oszczednosci.Tylko ,ze troche trwalo zanim opanowalam te sztuke.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czesc

ja mam od 2 lat kuchenke elektryczna Whirlpool. Jestemn strasznie zadowolona:

-nie brudza sie garnki,

-nia ma tlustego osadu na meblach,

-szybko sie nagrzewa, szybko gotuje sie,

-jest latwa w utrzymaniu.

teraz tez kupuje whirlpoola ale juz sama plyte pod zabudowe. nikt mnie juz nie namowi do gazowej kuchenki.

 

jesli chodzi o moc to MUSI byc trzecia sila, nie ma innej opcji. Nikt nie podlaczy kuchenki bez trzeciej sily.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
ja mam amicę bez bajerów, sterowanie pokrętłami, jedno pole rozszerzalne w koło i jedno w jajo, korzystamy z tego w koło, w jajo raz na miesiąc, następną też kupię elektryczna ale z zabezpieczeniem dla dzieci bo córka mi pare razy rozkręciła piekarnik i pola, te zabezpieczenia powinny być na otwarcie piekarnika i kręcenie pokrętłami, a sterownie polami weźmiemy sensorami, dla mnie model i firma nie maja znaczenia, jedynie rozsądny stosunek wygladu do ceny. A co najważniejsze w kuchni jest czysto, łatwo się czyści po zalaniu i nic nie wybuchnie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja kupiłam kuchenke i piekarnik elektroluxa

 

nigdy nie gotowałam na płycie :-? i mam nadzieje szybko sie nauczę...

 

płyta rozszerzone pole podłuzne, jedno pole zmniejsza sie dwukrotnie ( zapomniałam jak to sie nazywa)

piekarnik sterowanie elektroniczne...ciekawe czy sie naucze :( zaczynam nauke od marca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość kruszynek

Mam w mieszkaniu (stare centrum Warszawy, stare instalacje elektryczne, brak tzw. siły) kuchenkę amiki gazowo-elektryczną : 2 palniki elekt. + 2 gazowe. Jestem bardzo zadowolona - mam wybór między gazem i prądem, nie musiałam przerabiać instalacji na trójfazową (co byłoby w tym mieszkaniu prawdopodobnie niemożliwe) a znacznie chętniej korzystam jednak z palników na prąd. Nie brudzą!!!!!

Buduję dom za Warszawą, gdzie będzie tylko prąd (z doprowadzenia gazu zrezygnowaliśmy świadomie).

pozdr. Kruszynek :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kasiorek - dlaczego ? :o najpierw zagotuj wodę, włóż jajko powolutu do gotującej i 4 minuty odczekaj - jest na miękko :-)

 

Ja od 4 tygodni uzytkuję Gorenje, myślę że z sukcesem ;-)

Uważam że nie jest znowu aż tak dużą sztuką gotowanie na ceramicznej i szybko się można do tego przyzwyczaić :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cze januszek :))

Gdzie nie zaglądnę - wszedzie TY :)))

Opowiem ci moja historię.

Przez 4 lata miałam wolnostojącą kuchnie Wrozametu. Nie narzekałam.

Pomimo, ze 2x przepaliła sie jakaś kostka przy pokretle. To tyle.

Potem zrobilismy kochnie na zamówienie i kuchnia z Amici juz 7 rok bez tfu, tfu zadnego zarzutu.

KUPUJ kuchnie z blatem, na pewno nie na gaz!

Z gazu są tłuste opary osiadajace na górnych szafkach.

A plusy ceramicznej :

- wolna przestrzeń - typu dodatkowy blat

- nieprównywalnie łatwa w utrzymaniu w stosunku do "grzebania" w ruszcie gazowym

- między bajki włożyc duże opłaty za prąd!

Jeden minus na poczatek - nowe garnki - nie typu Tesco, tylko solidne , cieżkie, z grubym , płaskim dnem

Przy zakupie piekarnika nie zwracaj uwagi czy jest rożen, bo owszem kurczak super, ale mycia..... piekarnika nie zazdraszczam :)

zreszta rozpisuję się, a moze już sie zdecydowałeś i kupiłeś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie się gotuje, bardzo praktyczna. Jest jedno ale. Trzeba uważać by nic nie kipiało. Jak wykipi to natychmiast zetrzeć papierowym ręcznikiem. I tak, nawet jak wyłączysz palnik i przestawisz garnek na drugi to palnik studzi się wolno i resztki (nawet wytarte) przypiekają się. Owszem to się czyści, ale ... To chyba jedyna wyższość kuchenki gazowej - wyłączasz gaz, czyścisz, włączasz i po kłopocie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego tak narzekacie na czyszczenie płyt ceramicznych. Ja nie mam z tym najmniejszego problemu. Nawet jak w trakcie gotowania coś mi wykipi i sie przypali biorę cifa i po kłopocie. Nie ma znaczenia, że robię to po ostygnięciu płyty. Z tego co się orientuję wszystkie płyty są takie same, tylko różne loga je firmują, więc brudzą się tak samo jak i czyszczą, a tu już po raz kolejny spotykam się z problemem kłopotliwego mycia. Nie wiem w czym rzecz.

Mam płyte AEG, tak dla ścisłości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...