Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia elektryczna ceramiczna porady


januszek

Recommended Posts

Witajcie

w kwestii płyty ceramicznej

najbardziej zawiodłem sie instrukcją" wpisz swoje marzenie za pomocą przycisków i pokręteł a my rzesztę zrobimy"

szuka i szukam odpowiedniego przycisku aby wpisać swoje marzenie :oops: :oops: :wink: a to nie ma takowego

:p :P :p

a tak na poważnie

nauczenie gotawania od nowa to baaaaardzo duże słowo po prostu trzeba pamietać o bezwładności i tyle

kipienie nie ma problemu a jesli nawet to nic się nie dzieje

nie wiem jak u innych ale jak rzucimy coś co nie jest garnkiem to się palnik nie włączy ściera, talerz, stało nie raz i nic :o

są czujniki ciepła i swiecą się do 40st natomiast w gazowej jak wyłączysz palnik to nie wiesz że jeszcze jest gorący co Cię wtedy odstrasza?

z tym szorowaniem chi chi jak była nowa, głaskana chuchana, wycierana codziennie, teraz gary po niej sie walają tu chapnietę tam pacnięte i nikomu nie przeszkada jak trzeba poszprzątać to mach raz ścierką i po poroblemie

co mi się podoba

prowadnice teleskopowe reweeeelacja

co uważam za zbędne :-? no właśnie chowane przyciski

mieliśmy nadzieję że nasza 2 letnia pociecha nie bedzie majstrować przy kuchence a pierwsze co mały zrobił to wycisnął te przyciski i majstruje ile wlezie

i tak jak się gotuje są wyciśnięte celem regulacji a zawsze to dodatkowy mechanizm który może się zepsuć

to że nie wystają poza czoło kuchni to nic bo uchwyt i tak wystaje chowane przyciski zbędny bajer

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

januszek, co do tych chowanych przycisków, to mnie przekonałeś.

A z czyszczeniem ich może być jeszcze większy problem (i tak się kiedyś oblepią tłustą mazią!) niż z tymi zwyczajnymi.

 

Intryguje mnie jeszcze to sterowanie na dotyk.Czy to naprawdę taka rewelacja , jeśli chodzi o użytkowanie i awaryjność ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

januszek, co do tych chowanych przycisków, to mnie przekonałeś.

A z czyszczeniem ich może być jeszcze większy problem (i tak się kiedyś oblepią tłustą mazią!) niż z tymi zwyczajnymi.

 

Intryguje mnie jeszcze to sterowanie na dotyk.Czy to naprawdę taka rewelacja , jeśli chodzi o użytkowanie i awaryjność ?

 

Sensory w porównianiu z pokrętłami ( tymi jakie miałam w kuchni gazowej i poprzednim elektrycznym piekarniku) to prawie zero nakładów na utrzymanie w czystości. Pokręt

    a jakie by nie były chowane czy wystające będą się brudzić i trzba im poświęcić trochę czasu na umycie. Sensory - ścierasz jednym (tym samym tylko trochę dłuższym) pociągnięciem ręki. A i brudzisz je jednym a nie kilkoma palcami :wink:
     
    Mają wadę - przy dużym kipieniu zupa/woda może trochę "posterować" kuchnią a nawet piekarnikiem.
    Raz w ciągu 7 tygodni używania tak mi się udało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja od pierwszedo razu jak zobaczylam plyte ceramiczna to chcialam tak miec. I tak sie stanie ale dopiero w przyszlym roku. Po kilku latach intensywnego uzytkowania klasycznej kuchenki gazowej, przypalaniu wykipialych zup, sosow i innych rzeczy, ktorych nie mozna wytrzec od razu bo albo sie czlowiek popazy albo zdaza sie przypalic przekonuje wszystkich do plyty ceramicznej. Widzialam jak tesciowa sie nia sprawnie posluguje wiec mi tez to moze bedzie wychodzic tak dobrze jak jej. :lol:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...
  • 3 weeks później...
uzytkuje gary firmy amway, dobrze gotuje mi sie w nich na plycie ceramicznej, szkoda, ze braklo $$$$ na plyte indukcyjna

 

a czym sie różnia ???

:oops: :oops: :oops: strasznie zielona jestem :oops: :oops: :oops:

 

 

Ceramiczne - najpopularniejsze, z zaznaczonymi polami grzejnymi, ktore rozgrzewaja sie od spirali lub grzalki halogenowej. Gdy pola sa gorace, swieca specjalne wskazniki.

 

Indukcyjne - drogie i jeszcze stosunkowo malo popularne. Wygladaja jak plyty ceramiczne, ale dzialaja na zupelnie innej zasadzie - rozgrzewa sie nie plyta, lecz dno naczynia. Pracuja tylko wtedy, gdy na polu stoi garnek (nie kazdy nadaje sie do gotowania na takiej plycie). Uwaga - nie moga z nich korzystac osoby z rozrusznikiem serca.

 

Numer Specjalny Kuchnie - Cztery Katy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od miesiąca używam płytę ceramiczną z sensorami bezramkową(Fagor) i nie zamieniłabym jej na płytę z pokrętłami. Czyszczenie pokręteł doprowadzało mnie do szału, a tutaj woda z płynem i płyta jak nowa.

Na pewno trochę inaczej się gotuje, ale to znowu nie takie straszne. Zresztą to tak jak na gazie, najpierw dajemy duży, żeby zagotować wodę, a potem zmniejszamy, żeby się wolno gotowało. Żadna filozofia.

Co do ramki, to miałam jakieś przeczucie (intuicja, czy co? :) ), że będzie się tam zbierał brud. Nie lubię spędzać czasu na szorowaniu kuchni, więc eliminuję takie ewentualności :) Pod płytą, przy uszczelce rzeczywiście jest szpara, ale przeczytałam w instrukcji (czytam instrukcje :) ), że nie można tam pchać silikonu.

Zachęcam wszystkich do płyt, nie taki diabeł straszny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My też mamy płytę z ramką ( AEG ) i potwierdzam , że żaden brud się tam nie zbiera . Poza tym jestem z niej bardzo zadowolona , zero problemu z utrzymaniem czystości no i nie ma tego paskudnego , lepiącego nalotu na meblach i ścianach , jak przy kuchence gazowej .

Gotuje się na niej troszkę inaczej , ale szybko to można opanować , nawet jajeczka na miękko wychodzą :wink:

 

Pozdrowienia - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie zastanawia tylko jedno....dlaczego we wszystkich programach o gotowaniu spece gotuja na gazie, a nie na pradzie? Ostatnio ogladalam strone na internecie z kuchniami w prywatnych domach znanych kucharzy w USA i wszedzie byl gaz, a przy jednym opisie znalazlam..."u mnie niestety zostal prad, bo wlasciciel budynku nie zgodziil sie na wymiane".

Bylam juz prawie zdecydowana na prad, ale to wszytko pomieszalo mi w glowie. W restauracjach, wydaje mi sie, ze tez gaz jest wszedzie. Czemu profesjonalisci w temacie wybieraja jednak gotowanie na gazie? Jakas istotna przyczyna musi byc....

Ja duzo czasu spedzam w kuchni i kuchenka to jest jedno z naczesciej uzywanych urzadzen w domu. Zawsze uzywalam gaz teraz kusi mnie ta perspektywa kuchni wolnej od lepkiej mazi na meblach. Hmmm.......Nie wiem co zrobic...

bede sledzic ten watek z zainteresowaniem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Gaz jest tańszy - dla np. restauracji moze to być kilka tys różnicy miesięcznie

2. Do gotowania w dużch garnkach są potrzebne duże moce (np. 10 kW), przy gazie nie ma problemu a elektryczne kuchnie (ceramiczne) sa mniejsze0.

3. Kuchnie gazowe są bardziej "idiotoodporne"- szuranie garnkami, szybkie przestawianie, uderzenia itp. - w domu dużo łatwiej jest zadbać o nią.

4. Przyzwyczajenie.

5. Wyobraź sobie Makłowicza gotujacego na kuchence elektryczne na plaży- gazową można rozstawić wszędzie.

 

Ja jestem przekonany do elektrycznej, aczkolwiek widzę jej wady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Buuu nie wiem kto to Maklowicz :oops: ( dawno wyjechalam) , domyslam sie , ze pan gotujacy.

Argument z restauracjami trafia do mnie, natomiast takie gotowanie w studio dla pokazow w telewizji...badz wlasnie czemu montuja sobie gaz w prywatnych domach....? moze rzeczywiscie kwestia przyzwyczajenia, rytuna, choc do konca nie jestem przekonana.....w koncu specjalista , jak by nie bylo, wybiera najlepsza opcje, tak mi sie wydaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...