januszek 09.09.2004 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Witajcie w kwestii płyty ceramicznej najbardziej zawiodłem sie instrukcją" wpisz swoje marzenie za pomocą przycisków i pokręteł a my rzesztę zrobimy" szuka i szukam odpowiedniego przycisku aby wpisać swoje marzenie a to nie ma takowego :P a tak na poważnie nauczenie gotawania od nowa to baaaaardzo duże słowo po prostu trzeba pamietać o bezwładności i tyle kipienie nie ma problemu a jesli nawet to nic się nie dzieje nie wiem jak u innych ale jak rzucimy coś co nie jest garnkiem to się palnik nie włączy ściera, talerz, stało nie raz i nic są czujniki ciepła i swiecą się do 40st natomiast w gazowej jak wyłączysz palnik to nie wiesz że jeszcze jest gorący co Cię wtedy odstrasza? z tym szorowaniem chi chi jak była nowa, głaskana chuchana, wycierana codziennie, teraz gary po niej sie walają tu chapnietę tam pacnięte i nikomu nie przeszkada jak trzeba poszprzątać to mach raz ścierką i po poroblemie co mi się podoba prowadnice teleskopowe reweeeelacja co uważam za zbędne no właśnie chowane przyciski mieliśmy nadzieję że nasza 2 letnia pociecha nie bedzie majstrować przy kuchence a pierwsze co mały zrobił to wycisnął te przyciski i majstruje ile wlezie i tak jak się gotuje są wyciśnięte celem regulacji a zawsze to dodatkowy mechanizm który może się zepsuć to że nie wystają poza czoło kuchni to nic bo uchwyt i tak wystaje chowane przyciski zbędny bajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 09.09.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 januszek, co do tych chowanych przycisków, to mnie przekonałeś.A z czyszczeniem ich może być jeszcze większy problem (i tak się kiedyś oblepią tłustą mazią!) niż z tymi zwyczajnymi. Intryguje mnie jeszcze to sterowanie na dotyk.Czy to naprawdę taka rewelacja , jeśli chodzi o użytkowanie i awaryjność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 09.09.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 januszek, co do tych chowanych przycisków, to mnie przekonałeś. A z czyszczeniem ich może być jeszcze większy problem (i tak się kiedyś oblepią tłustą mazią!) niż z tymi zwyczajnymi. Intryguje mnie jeszcze to sterowanie na dotyk.Czy to naprawdę taka rewelacja , jeśli chodzi o użytkowanie i awaryjność ? Sensory w porównianiu z pokrętłami ( tymi jakie miałam w kuchni gazowej i poprzednim elektrycznym piekarniku) to prawie zero nakładów na utrzymanie w czystości. Pokręta jakie by nie były chowane czy wystające będą się brudzić i trzba im poświęcić trochę czasu na umycie. Sensory - ścierasz jednym (tym samym tylko trochę dłuższym) pociągnięciem ręki. A i brudzisz je jednym a nie kilkoma palcami Mają wadę - przy dużym kipieniu zupa/woda może trochę "posterować" kuchnią a nawet piekarnikiem. Raz w ciągu 7 tygodni używania tak mi się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozena maciek 13.09.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 A ja od pierwszedo razu jak zobaczylam plyte ceramiczna to chcialam tak miec. I tak sie stanie ale dopiero w przyszlym roku. Po kilku latach intensywnego uzytkowania klasycznej kuchenki gazowej, przypalaniu wykipialych zup, sosow i innych rzeczy, ktorych nie mozna wytrzec od razu bo albo sie czlowiek popazy albo zdaza sie przypalic przekonuje wszystkich do plyty ceramicznej. Widzialam jak tesciowa sie nia sprawnie posluguje wiec mi tez to moze bedzie wychodzic tak dobrze jak jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivavi 14.07.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 odgruzowałam temat Proszę o Wasze uwagi dotyczące uzytkowania Amici bo tu opinie były o niej dobre, w przeciwienstwie do innych watków gdzie ja odradzano. Więc jak to jest z Amica ??? (prosze o podawanie modeli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 15.07.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Więc jak to jest z Amica ??? (prosze o podawanie modeli) Wlasnie - jak? Sa i inni oczekujacy na odpowiedz w tej wazkiej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivavi 15.07.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 nie ma chetnych do podzielenia sie opiniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivavi 15.07.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 uzytkuje gary firmy amway, dobrze gotuje mi sie w nich na plycie ceramicznej, szkoda, ze braklo $$$$ na plyte indukcyjna a czym sie różnia ??? strasznie zielona jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.08.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Po prawie roku użytkowania (Amica - patrzcie wyzej) mogę powiedzieć tyle. Kupiłbym jeszcze raz to samo. Jesteśmy b.zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 01.08.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 uzytkuje gary firmy amway, dobrze gotuje mi sie w nich na plycie ceramicznej, szkoda, ze braklo $$$$ na plyte indukcyjna a czym sie różnia ??? strasznie zielona jestem Ceramiczne - najpopularniejsze, z zaznaczonymi polami grzejnymi, ktore rozgrzewaja sie od spirali lub grzalki halogenowej. Gdy pola sa gorace, swieca specjalne wskazniki. Indukcyjne - drogie i jeszcze stosunkowo malo popularne. Wygladaja jak plyty ceramiczne, ale dzialaja na zupelnie innej zasadzie - rozgrzewa sie nie plyta, lecz dno naczynia. Pracuja tylko wtedy, gdy na polu stoi garnek (nie kazdy nadaje sie do gotowania na takiej plycie). Uwaga - nie moga z nich korzystac osoby z rozrusznikiem serca. Numer Specjalny Kuchnie - Cztery Katy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 02.08.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Od miesiąca używam płytę ceramiczną z sensorami bezramkową(Fagor) i nie zamieniłabym jej na płytę z pokrętłami. Czyszczenie pokręteł doprowadzało mnie do szału, a tutaj woda z płynem i płyta jak nowa. Na pewno trochę inaczej się gotuje, ale to znowu nie takie straszne. Zresztą to tak jak na gazie, najpierw dajemy duży, żeby zagotować wodę, a potem zmniejszamy, żeby się wolno gotowało. Żadna filozofia. Co do ramki, to miałam jakieś przeczucie (intuicja, czy co? ), że będzie się tam zbierał brud. Nie lubię spędzać czasu na szorowaniu kuchni, więc eliminuję takie ewentualności Pod płytą, przy uszczelce rzeczywiście jest szpara, ale przeczytałam w instrukcji (czytam instrukcje ), że nie można tam pchać silikonu. Zachęcam wszystkich do płyt, nie taki diabeł straszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 02.08.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Czytam tak sobie i czytam o zbieraniu się brudu pod ramką...My od 4 lat mamy płytę z ramką (Gorenje) i żaden brud nam się tam nie zbiera....Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 02.08.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 My też mamy płytę z ramką ( AEG ) i potwierdzam , że żaden brud się tam nie zbiera . Poza tym jestem z niej bardzo zadowolona , zero problemu z utrzymaniem czystości no i nie ma tego paskudnego , lepiącego nalotu na meblach i ścianach , jak przy kuchence gazowej . Gotuje się na niej troszkę inaczej , ale szybko to można opanować , nawet jajeczka na miękko wychodzą Pozdrowienia - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia_m 03.08.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 ramka bardzo się przydaje jak wykipi mleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivavi 05.08.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 zamówiłam płyte i piekarnik amica ze sterowaniem sensorowym. W przyszłym tygodniu powinny być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 06.08.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Mnie zastanawia tylko jedno....dlaczego we wszystkich programach o gotowaniu spece gotuja na gazie, a nie na pradzie? Ostatnio ogladalam strone na internecie z kuchniami w prywatnych domach znanych kucharzy w USA i wszedzie byl gaz, a przy jednym opisie znalazlam..."u mnie niestety zostal prad, bo wlasciciel budynku nie zgodziil sie na wymiane". Bylam juz prawie zdecydowana na prad, ale to wszytko pomieszalo mi w glowie. W restauracjach, wydaje mi sie, ze tez gaz jest wszedzie. Czemu profesjonalisci w temacie wybieraja jednak gotowanie na gazie? Jakas istotna przyczyna musi byc.... Ja duzo czasu spedzam w kuchni i kuchenka to jest jedno z naczesciej uzywanych urzadzen w domu. Zawsze uzywalam gaz teraz kusi mnie ta perspektywa kuchni wolnej od lepkiej mazi na meblach. Hmmm.......Nie wiem co zrobic...bede sledzic ten watek z zainteresowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 06.08.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 1. Gaz jest tańszy - dla np. restauracji moze to być kilka tys różnicy miesięcznie2. Do gotowania w dużch garnkach są potrzebne duże moce (np. 10 kW), przy gazie nie ma problemu a elektryczne kuchnie (ceramiczne) sa mniejsze0.3. Kuchnie gazowe są bardziej "idiotoodporne"- szuranie garnkami, szybkie przestawianie, uderzenia itp. - w domu dużo łatwiej jest zadbać o nią.4. Przyzwyczajenie.5. Wyobraź sobie Makłowicza gotujacego na kuchence elektryczne na plaży- gazową można rozstawić wszędzie. Ja jestem przekonany do elektrycznej, aczkolwiek widzę jej wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 06.08.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Buuu nie wiem kto to Maklowicz ( dawno wyjechalam) , domyslam sie , ze pan gotujacy. Argument z restauracjami trafia do mnie, natomiast takie gotowanie w studio dla pokazow w telewizji...badz wlasnie czemu montuja sobie gaz w prywatnych domach....? moze rzeczywiscie kwestia przyzwyczajenia, rytuna, choc do konca nie jestem przekonana.....w koncu specjalista , jak by nie bylo, wybiera najlepsza opcje, tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmijek 15.09.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 podciągam temat pytaniem:Na co najbardziej praktycznie zwracać uwagę przy wyborze płyty. Zdecydowaliśmy się - 60 cm , bezramkowa, sensorowa. Jest tego jednak duzo - na co teraz zwrócić uwagę? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 15.09.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 podciągam temat pytaniem: Na co najbardziej praktycznie zwracać uwagę przy wyborze płyty. Zdecydowaliśmy się - 60 cm , bezramkowa, sensorowa. Jest tego jednak duzo - na co teraz zwrócić uwagę? Proszę o pomoc. Na cenę I tak wszystkie są produkowane przez jedną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.