Basiaw 07.11.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Dlaczego nie indukcja? Nie wiem. Na pewno mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z mojej płyty. Poza tym jak widzę niektórzy forumowicze narzekają, że indukcja podczas chłodzenia buczy (oj to okropne). Druga rzecz to garnki. A właśnie, to jeszcze jeden aspekt. Mam sporo ganków, również kafetierki, z którymi musiałabym się rozstać przechodząc na indukcję. W moim przypadku byłaby możliwość korzystania z kuchni gazowej w kuchni mojej mamy, ale mimo wszystko to dość niewygodne lecieć ze swojej kuchni do maminej, żeby sobie kawę w kafetierce zrobić... Czy możesz mi powiedzieć ile u Ciebie trwa zagotowanie garnka wody, powiedzmy 2,5 litra wody na makaron? Gdzies czytałam narzekanie, że pół godziny się czeka, żeby woda zawrzała, ale to chyba gruba przesada... pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.11.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 A właśnie, to jeszcze jeden aspekt. Mam sporo ganków, również kafetierki, z którymi musiałabym się rozstać przechodząc na indukcję. Ja też. I dlatego kupiłem mixa. Dwa pola indukcyjne i dwa zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 07.11.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Z tymi rozmiarami to prawda. Dwa duże gary właściwie się nie mieszczą. Teraz też kupiłbym szerszą. Czy to oznacza, że na płycie ceramicznej gorzej się ustawia garnki niż na zwykłej gazowej? W obecnej kuchni mam klasyczną kuchenkę wolnostojącą - Amicę -szer. 50 cm i ustawiam na niej różne gary bez problemu, często naprawdę spore. Zaplanowałam zakup ceramicznej o szer. 60 cm sądząc, że skoro daję sobie radę na 50 cm gazówki to 60 cm szkła będzie dobrze... Tyle że, kurcze, czekam na przywiezienie zamówionych mebli i miejsce na płytę jest w blacie nad szafką szer. 60 cm - szuflady, więc chyba pozamiatane, raczej nie da się w blat o grubości 4 cm wpuścić płyty grzejnej tak, żeby zachodziła pod spodem na sąsiednie szafki? pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 07.11.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Dlaczego nie indukcja? Nie wiem. Na pewno mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z mojej płyty. Poza tym jak widzę niektórzy forumowicze narzekają, że indukcja podczas chłodzenia buczy (oj to okropne). Druga rzecz to garnki. A właśnie, to jeszcze jeden aspekt. Mam sporo ganków, również kafetierki, z którymi musiałabym się rozstać przechodząc na indukcję. W moim przypadku byłaby możliwość korzystania z kuchni gazowej w kuchni mojej mamy, ale mimo wszystko to dość niewygodne lecieć ze swojej kuchni do maminej, żeby sobie kawę w kafetierce zrobić... Czy możesz mi powiedzieć ile u Ciebie trwa zagotowanie garnka wody, powiedzmy 2,5 litra wody na makaron? Gdzies czytałam narzekanie, że pół godziny się czeka, żeby woda zawrzała, ale to chyba gruba przesada... pozdrawiam Basia Wiesz co? Zaskoczyłaś mnie. Nigdy nie sprawdzałam ile czasu zajmuje gotowanie 2,5 l wody na makaron ale z ciekawości to zrobię i dam Ci znać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 07.11.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Wiesz co? Zaskoczyłaś mnie. Nigdy nie sprawdzałam ile czasu zajmuje gotowanie 2,5 l wody na makaron ale z ciekawości to zrobię i dam Ci znać Pozdrawiam Będę wdzięczna. Czasem mam wrażenie, że posiadacze płyty indukcyjnej są nieobiektywni i z przesadą atakują zwykłą płytę ceramiczną, tak przynajmniej odebrałam ten komentarz, że można usnąć nim ta woda się zagotuje. pozdrawiam Basia ps. a ja zmierzę ile to trwa na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.11.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ja na gazówce w bloku nigdy nie miałem problemów (chyba 60tka). Przy elektrycznej zacząłem się trochę motać (garnki wypadają czasem z pól). Tak, że musi być coś innego z tym rozmieszczeniem. Przy indukcji to mniejszy problem, bo i tak grzeje się od garnka.Płyta może zachodzić na sąsiednie szafki, musi być jednak pod spodem trochę miejsca na chłodzenie i wentylację (jest to opisane w instrukcji montażu płyty). Bezpośrednio pod nią nie może być więc żadnej szuflady, czy przegrody, ale jest to zwykle tylko kilka centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 07.11.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ja na gazówce w bloku nigdy nie miałem problemów (chyba 60tka). Przy elektrycznej zacząłem się trochę motać (garnki wypadają czasem z pól). Tak, że musi być coś innego z tym rozmieszczeniem. Może to dlatego, że na płycie gazowej duże garnki często wystają poza krawędzie rusztów i nie robi to problemu a przy płycie ceramicznej to może być problem, zwłaszcza, że to wystawanie wiązałoby się z tym, że część dna stałaby na blacie a tym samym ciepło nagrzewanego gara przechodziłoby też na blat a to z pewnością nie wyszłoby mu na zdrowie.... pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 07.11.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ja na gazówce w bloku nigdy nie miałem problemów (chyba 60tka). Przy elektrycznej zacząłem się trochę motać (garnki wypadają czasem z pól). Tak, że musi być coś innego z tym rozmieszczeniem. Przy indukcji to mniejszy problem, bo i tak grzeje się od garnka. Płyta może zachodzić na sąsiednie szafki, musi być jednak pod spodem trochę miejsca na chłodzenie i wentylację (jest to opisane w instrukcji montażu płyty). Bezpośrednio pod nią nie może być więc żadnej szuflady, czy przegrody, ale jest to zwykle tylko kilka centymetrów. No tak, ale w indukcji tez sa oznaczone pola, spoza ktorych garnek nie powinien wyjsc... A'propos zostawiania wolnego miejsca pod indukcja: ostatnio w studio kuchennym powiedziano mi, ze bezposrednio pod plyta indukcyjna nie powinno sie trzymac sztućcow i innym metalowych przedmiotow. A tak w ogole jednak chyba BasiuW zdecyduje sie na plyte ceramiczna Jestem osoba, ktora ma wyczulony sluch i wiem, ze to bucznie bedzie mnie draznilo.... Draznia mnie nawet kaloryfery w zimie, jak woda w nich szumi.... I coz ja na to poradze Rezygnuje z indukcji.... chcialam ja kupic tylko dla bezpieczenistwa moich dzieci, bo jedno z nich jak bylo mlodsze, to siegnelo raczka i dotknelo goracego pola, z ktorego dopiero co sciagnelam garnek z gotujacymi sie ziemniakami.... Dziecko zawsze musi sprobowac.... pomimo tylu zakazow i ostrzezen.... Pozdrawiam i zycze dobrych wyborow, GGGosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 07.11.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 A tak w ogole jednak chyba BasiuW zdecyduje sie na plyte ceramiczna Jestem osoba, ktora ma wyczulony sluch i wiem, ze to bucznie bedzie mnie draznilo.... Draznia mnie nawet kaloryfery w zimie, jak woda w nich szumi.... I coz ja na to poradze Rezygnuje z indukcji.... chcialam ja kupic tylko dla bezpieczenistwa moich dzieci, bo jedno z nich jak bylo mlodsze, to siegnelo raczka i dotknelo goracego pola, z ktorego dopiero co sciagnelam garnek z gotujacymi sie ziemniakami.... Dziecko zawsze musi sprobowac.... pomimo tylu zakazow i ostrzezen.... Pozdrawiam i zycze dobrych wyborow, GGGosik Gosiu, czy masz jakiś upatrzony model płyty ceramicznej? Ja coraz bardziej skłaniam się do tej płyty aeg-electrolux, do której link podałam wcześniej. Przekonuje mnie do niej to, że, grzeje tylko pod garnkiem i że się wyłącza jak się z niej zdejmie naczynie, czyli zachowuje się podobnie jak indukcja. Muszę się tylko gdzieś dowiedzieć ilu stopniową regulację ma ta płyta. Moje dzieci sa już na tyle duże, że nie pchają z rękoma do gorącego, więc tego się nie obawiam a naprawdę mam obawy co do buczenia indukcji, tez nie lubię róznych takich dźwięków. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 07.11.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Im więcej czytam wypowiedzi w tym wątku tym bardziej boję się cokolwiek kupic, a to buczenie, a to rozmiar garnka, a to nie można szuflady pod kuchenka, ludzie, jak wy z tym zyjecie? Czy ktos może dokładnie napisac co się stanie gdy postawię większy garnek na polu płyty ceramicznej, a co na indukjcyjnej poza tym że zajmie więcej miejsca i wyjdzie poza pole? Na gazie po prostu do większego garnka daje się większy płomień i po sprawie. A tutaj tyle obostrzen że strach to kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 07.11.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Im więcej czytam wypowiedzi w tym wątku tym bardziej boję się cokolwiek kupic, a to buczenie, a to rozmiar garnka, a to nie można szuflady pod kuchenka, ludzie, jak wy z tym zyjecie? Czy ktos może dokładnie napisac co się stanie gdy postawię większy garnek na polu płyty ceramicznej, a co na indukjcyjnej poza tym że zajmie więcej miejsca i wyjdzie poza pole? Na gazie po prostu do większego garnka daje się większy płomień i po sprawie. A tutaj tyle obostrzen że strach to kupic. Witaj, po prostu kup ceramiczna z jak najwiekszymi polami grzejnymi (ja nawet wybiore taka, zeby ,mozna bylo brytfanne postawic- wiele razy by mi sie takie pole juz przydalo) i jesli masz mozliwosc obejrzenia na zywo, to sprawdz, ktora kuchenka m te pola oddalone od siebie jak najbardziej. Ja mam juz 12 lat plyte ceramiczna Amici i przyznam, ze kilka razy zdazylo mi sie ponarzekac na to, ze nie moge ustawic patelni o duzej srednicy na polu, gdy obok gotuje zupe. Ale to stara juz kuchenka, moze wtedy takie produkowali, mam nadzieje, ze w obecnych jest juz lepiej, a moze Amica nic nie zmienila w tej dziedzinie, w takim razie wybiore inna firme Ale Aniu, powiem Ci, ze przez 12 lat zdarzylo mi sie to moze z 5 razy.... A i tak komfort uzytkowania i czystosc w dalszym ciagu przemawia za plyta elektryczna a nie gazowa.... Jesli zas chodzi o te szuflade ze sztuccami od razu pod indukcja, to powiem Ci, ze w drugiej szufladzie juz bys mogla schowac te sztucce byle nie pod sama plyta indukcyjna A co do buczenia, to ja tu juz czytalas, sa osoby mniej i bardziej wrazliwe na dzwieki, musisz sobie tylko odpowiedziec, jaka Ty jestes osoba Pozdrawiam, GGGosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 07.11.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Gosiu, czy masz jakiś upatrzony model płyty ceramicznej? Ja coraz bardziej skłaniam się do tej płyty aeg-electrolux, do której link podałam wcześniej. Przekonuje mnie do niej to, że, grzeje tylko pod garnkiem i że się wyłącza jak się z niej zdejmie naczynie, czyli zachowuje się podobnie jak indukcja. Muszę się tylko gdzieś dowiedzieć ilu stopniową regulację ma ta płyta. Basia Nie, jeszcze nie... od dwoch dni dopiero sie zastanawiam. Jak cos wybiore, to dam znac.... I musze poczytac o tym Twoim AEG Pozdrawiam, GGGosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 08.11.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Płyta indukcyjna, którą posiadam ma co prawdz szerokość 60cm ale głębokość już tylko 50. Od tego odchodzi miejsce na podparcie jej oraz sterowanie (przyciski). No i zostaje 20cm pomiędzy środkami pól. Jest więc problem z postawieniem dwu garnków jeden za drugim (większe trzeba po przekątnej).Jeżeli w indukcji garnek wystaje poza pole nic specjalnego się nie dzieje. Ciepło i tak wydziela się w dnie garnka (tym nad zajętym polem). Przy zwykłem polu (HiLight) niestety ciepło ucieka w powietrze.Sprawdziłem też czas zagotowania 1,5l wody. Na najmniejszym polu i pełnej mocy to 3min45s. Szum gotującej się wody wielokrotnie przekraczał buczenie indukcji (tego ostatniego nie było słychać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 08.11.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Jeżeli w indukcji garnek wystaje poza pole nic specjalnego się nie dzieje. Ciepło i tak wydziela się w dnie garnka (tym nad zajętym polem). Przy zwykłem polu (HiLight) niestety ciepło ucieka w powietrze. I to jest ten plus obserwowanej przeze mnie płyty aeg-electrolux w porównaniu do innych ceramicznych, bo ona też grzeje tylko pod naczyniem a nie na całym polu. Sprawdziłem też czas zagotowania 1,5l wody. Na najmniejszym polu i pełnej mocy to 3min45s. Szum gotującej się wody wielokrotnie przekraczał buczenie indukcji (tego ostatniego nie było słychać). Dzięki za pomiar:-) Ja z kolei postawiłam na gaz 2,5 litra zimnej wody - zagotowanie trwało 17 minut. Widzę, że ten rozstaw pól a co za tym idzie naczyń stwarza poważne problemy... Ja najczęściej korzystam z garnków 3-4 litrowych o średnicy 20-22 cm oraz patelni do duszenia 26 cm - czy mogłabym mieć problem z jednoczesnym postawieniem tych naczyń na płycie? pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 08.11.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Gary jeden za drugim a patelnia po przekątnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 08.11.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 cemik1]Jeżeli w indukcji garnek wystaje poza pole nic specjalnego się nie dzieje. Ciepło i tak wydziela się w dnie garnka (tym nad zajętym polem). Przy zwykłem polu (HiLight) niestety ciepło ucieka w powietrze. . Szum gotującej się wody wielokrotnie przekraczał buczenie indukcji (tego ostatniego nie było słychać).[/quote[/color] Nie bardzo rozumiem, dlaczego ciepło ucieka skoro garnek jes większy od pola grzejnego na którym stoi, raczej nie ogrzewa calego dna ganrnka i gotuje się dłużej. W ogóle to wszyscy jesteście WSPANIALI, zdobywam nieoceniona wiedzę i nie wiem, jak bym poradziła sobie przy urządzaniu. Kiedys było to prostsze - nie było takiego wyboru na rynku, znało sie 1 - 3 marki i za nimi ganiało się po sklepach. Teraz żeby móc wykorzystac wszystkie nowinki które ułatwiają życie w domu trzeba miec rozeznanie w wielu dziedzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 08.11.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Napisałem - jeżeli garnek wystaje poza pole. Miałem na myśli, że garnki nie mieszczą się obok siebie i jeden "wypycha" inny z pola grzejnego tak, że jego część (tego pola) jest odkryta. Tak jak na rysunku poniżej.http://img128.imageshack.us/img128/9374/pytasc6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 08.11.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ciągle jakieś wątpliwości... oglądam sobie dziś kolejny raz różne płyty i zauważyłam, że róznie są opisywane pola grzejne zwykłych płyt- czasem jako szybkogrzejne czasem jako hi-light. Czy to są synonimy czy te pola hi-light grzeją wolniej? Zgłupieć można pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 08.11.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Basiuw: Zrobiłam właśnie doświadczenie Do garnka średniej wielkości, wlałam 2,5 l zimnej wody, postawiłam na średnim "palniku" i ....czas start. Otóż woda zagotowała się po 14 minutach, makaron (1,5 paczki) wrzuciłam i po 2 min zaczął się gotować, zmniejszyłam moc z 10 na 7 i po kolejnych 6-7 minutach ...gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 08.11.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Basiuw: Zrobiłam właśnie doświadczenie Do garnka średniej wielkości, wlałam 2,5 l zimnej wody, postawiłam na średnim "palniku" i ....czas start. Otóż woda zagotowała się po 14 minutach, makaron (1,5 paczki) wrzuciłam i po 2 min zaczął się gotować, zmniejszyłam moc z 10 na 7 i po kolejnych 6-7 minutach ...gotowe. Dzięki:-) Czyli nieco szybciej niż na gazie i z całą pewnością nie pół godziny. Wiesz może coś na temat nazewnictwa pól grzejnych? Jak w instrukcji nazwane są pola Twojej płyty? pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.