Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ady i Mikołaja

Recommended Posts

ja tez chcialam studnię.. wydawało mi sie ze jak mam wysoki poziom wód gruntowych to studnia bedzie na max 6 m.. a okazalo sie ze dobra woda (nawet taka do ogrodka tylko) jest na min 20 m i tak na studnie wychodzi ok. 3,5 tys. zl.. wiec odpuscilam temat studni... moze nie ma czego żałować

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

najlepiej można się pocieszyć w niedoli myśląc o innych którzy mają gorzej:) wczoraj opowiadałam Twoją historię projektantowi.. też przyznał rację, że nie mamy co narzekać że mamy taką dopłatę do fundamentów, bo fundamenty na palach to dopiero jest wyzwanie... to Cię pocieszyłam..ups..

Budowa jak widać to nieprzewidywalny proces.. nigdy nie wiesz co i kiedy Cię zaskoczy. Fundamenty już pomalowane, dzisiaj mamy spotkanie z firmą budowlaną, wczoraj projektant przedstawił nam wizję łazienki - zrobił trochę rewolucji..wrzucę później skan. Układ ok, ale z koncepcją musza jeszcze powalczyć bo jakoś nie czuje tych nowych klimatów retro, wolę minimalizm zwłaszcza w łazience.

Gratuluję ślicznego stanu zero!

A co do cokołu pod tarasem to nie wiem czy tynk mozaikowy to najlepszy pomysł, chyba będzie się bardzo brudził?

Może normalny murek obłożony czymś, niekoniecznie granitem, ale np. takimi okładzinami imitującymi kamień, albo klinkierem (płytką klinkierową?)

Nie można wyciągać zbyt pochopnych wniosków.Pana od wody posądzałam że o mnie zapomniał a tu woda jest. Wg wersji budowlańców - jak nawiezli ziemię to nie mieli jej gdzie zrzucić i wysypali tak z przodu przykrywając fundamenty a oni nie zdazyli w tym miejscu pomalowac i teraz odkopali i pomawali - nikt nie zwrócił im uwagi na to, więc pozostaje mi wierzyć że tacy sumieni są... i to wersji się będę trzymać bo inaczej zwariuję. Poza tym czyściutko pozamiatane w "domku". A czy mi się wydajesz czy Ty miałaś mieć od dzisiaj urlop?

Hej, sprawa mojego urlopu wyjaśniła się w moim dzienniku:)

Dobrze, że wyjaśniła się również sprawa Twoich fundamentów:) A na zdjęciach, które wczoraj pokazałaś Wasza budowa wygląda tak, że naprawdę jest czego pozazdrościć... porządny kawał ścian i faktycznie ładny porządek na budowie...

• 3 weeks później...

W pierwsyej kolejności życzę zdrówka, mam nadzieję, że potrzeba kuracji szybko minie i będziesz mogła odwiedzić swój domek.

Co do wielkości to chyba wszystkim wydaje się, że budowa jest jakaś taka mała, a jak przyjdzie co do czego i jest już dom to jest w porządku...

Ja mam 230 metrów domu i fundamenty wydają mi się maleńki, choć to niemożliwe żeby ten dom był maleńki:)

Co do planów z przesuwnymi drzwiami z salonu jestem jak najbardziej za, nawet kosztem innych rzeczy, to jest super przydatna sprawa i na pewno będziesz na co dzień korzystała z tego wyjścia z salonu na taras.

Kolor okien też mi się podoba, fajnie byłoby zobaczyć go na żywo.

Nam się zminiła koncepcja kolorystyczna wygladu domu z zewnątrz i teraz pewnie czego w zbliżonym do Ciebie kolorze będę szukała na okna, ale to już u mnie melodia wiosny.., zdąrżę obejrzeć u Ciebie zamontowane...

Gratuluję zalanego stropu, to jest coś!

I widzę, że zapadła już ostateczna decyzja co do kierunku biegu schodów.. jednym słowem sprawy idą zdecydowanie do przodu:)

A co to za dachówka Erlus? Bo chyba nie doczytałam albo przegapiłam...

A co do dachówek jeżeli chcecie szarą to nie będzie łatwo, generalnie jest to chyba jeszcze najmniej popularny na rynku kolor (nie liczę ekstremów typu niebieski) i stąd jednak wybór modeli i kolorów jest ograniczony... jakby co służę pomocą, bo ma ten temat dość głęboko przeżarty, już więkość dachówek w międzyczasie brałam pod uwagę:)

Nawet mój mąż przyznał mi rację że dachówka grafitowa jest ciemnobrązowa.. taka brązowa szarość:) a wszyscy wiedzą że męźczyzni maja wybitną zdolność do rozpoznawania kolorów:) na szczęście nie czuję się osamotniona w poszukiwaniach idealnej (ładnej i taniej:)) dachówki. Myszonik zaraz przejrzę Twój dziennik w poszukiwaniu inpiracji dachówkowej. Erlusa polecal mi dekarz - niemiecka jakość w Polsce ponoć jeszcze mało znana, ale można znaleźć opinie w necie - same ochy i achy i cena przyzwoita. Początkowo bralismy pod uwage Erlus Reforme XXL ale okazala sie brązowa szarość:) .. ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło Erlus ma też ładną płaską nazywa się Linea, muszę tylko porownać cenowo do Creatona Domino - tylko nie wiem jak ta plaska będzie wyglądać na moim dachu.. hmmm..

Witaj

Znalazłem Twój post na temat rolet. Temat strasznie trudny i nawet forum nie daje odpowiedzi na wszystkie pytania. Możesz mi powiedzieć czy już na jakieś się zdecydowałaś? Ja zastanawiamy się nad integro ale musiałbym przekonstruować nadproża, a później pozostaje kwestia dociepleń... brrr.

Pzdr

Marcin

Witaj

Znalazłem Twój post na temat rolet. Temat strasznie trudny i nawet forum nie daje odpowiedzi na wszystkie pytania. Możesz mi powiedzieć czy już na jakieś się zdecydowałaś? Ja zastanawiamy się nad integro ale musiałbym przekonstruować nadproża, a później pozostaje kwestia dociepleń... brrr.

Pzdr

Marcin

Marcin - widzę że nie tylko ja borykam się z takimi dylematem. Mnie chyba jednak bardziej przekonuje system integro ale zdaje się na kobiecą intuicję:). Niestety wczesniej nie miałam pojęcia o takich rozwiązaniach i mam większe otwory na okna. W oknoplaście zaproponowali mi usztywnienia które wypełnią nadproże - Jareko przysłał mi linka który przedstawia właśnie takie rozwiązanie http://jareko.pl/page20.php. Rolety Integro wymagają jednak min 18 cm ocieplenia, ja planowalam 15, wiec musialabym zmienic ocieplenie, albo czasami ludzie robią takie ramki wokol okien, w moim wypadku to nie pasuje... w zwiazku z tym iz nie spodobaly mi sie prowadnice rolety na duzym oknie rozważam jeszcze opcję rezygnacji z rolet i zastosowania na duże przeszklenia trzeciej szyby, która da lepsze parametry izolacji i będzie chyba tańszym rozwiązaniem niż roleta (czekam na wycenę). Trudna sprawa z tymi roletami.... życzę szybkiego podjęcia trafnej decyzji.

Ada,

jak się posuwają Wasze sprawy z dachówką?

Ciekawska jestem...

marnie się posuwają... co prawda wydaje mi się że już powoli witam sie z gąską. Ostatecznie zrezygnowałam z płaskiej dachówki - chociaż są piękne i zazdroszczę wszystkim którzy je mają ale w moim wypadku to dodatkowe 10 tys zl.. a dom mam wysoki wiec i tak niewiele bede ja widziec. Doszlam do wniosku ze wole 10 tys przeznaczyc na parkiet - tak to juz teraz bedzie trzeba wybierac. Biorę pod uwagę 3 dachówki:

1) Creaton Optima w kolorze łupka agobowana

2) Nelskamp R10 / G10

3) Rupp Sirius

Erlusa mają w Swarzędzu -http://www.dom-marzen.pl/. Robią szybko wyceny i wysyłają mailem. Dachówki chwalił bardzo mój dekarz.

Jeszcze muszę sprawdzić cenowo Nelskamp - są w Biskupicach. Jutro uzupełnię post o ceny.

Biorę pod uwagę 3 dachówki:

1) Creaton Optima w kolorze łupka agobowana

2) Nelskamp R10 / G10

3) Rupp Sirius

Ciekawy jestem Twoich wycen.

Podzielę się swoimi to może pomożemy sobie wzajemnie w rozmowach ze sprzedawcami. Na dach biorę pod uwagę dwie firmy (no w sumie to trzy ale ta ostatnia to tak na doczepkę). Mam dach ok 250m, dwuspadowy z dwiema lukarnami.

Firmy to:

1) Creaton

a) Sinfonie miedziana angoba - 20200zł netto

b) Domino łupka angoba - 21950zł netto (była przez chwilę taka myśl na płaski dach)

2) Meyer-Holsen

a) Vario Junior Zwiling czerwień kenijska - 23060zł netto

3) Koramic

a) Madura czerwona angoba - wyceny jeszcze brak (wybór najmniej prawdopodobny)

I teraz mam zagwozdkę. Jak mam kupić dachówkę 1a to chyba lepiej dołożyć te 3tys i zakupić 2a. Podobno Creato i MH dzieli jakościowa przepaść.

Wracając do rolet. To czy oprócz jareko rozmawiałaś z kimś na temat tak dużego poszerzenia okna w górę (na wysokość całej rolety). Z jednej strony rozwiązanie wydaje się proste i dobre ale z drugiej strony to co mur to mur...

Pzdr Marcin

aldieb

to ja sobie pozwolę wrtącić trzy grosze:)

Jesli wybór sprowadza się do konfrontacji Creatona z MH z różnicą w cenie niecałych 3.000 to brałabym w dym MH. Opinie na forum i wśród dekarzy ma o niebo lepsze.

Ja z resztą oglądałam dachówki obu firm i nawet pojedyncza dachówka z MH robi lepsze wrażenie:)

A jesli mogę zapytać gdzie MH wyceniałeś?