mikiada 30.08.2010 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Jak mi miło że dachówkowa dyskusja rozwija się u mnie:) Podzielam opinię Myszonik i potwierdzam że dekarz też mi tak mówił. Creaton zdominował rynek poznański, to potentat który wykupił kilka fabryk dachówek. Creaton wychodzi wg mnie za drogo w stosunku do jakości. Też mam dach 250m i holipa nie chce wydawać majątku na dach - zazdroszczę innym którzy nie mają dylematów - ja muszę wybierać.. albo dachówka albo parkiety egzotyczne i inne cudenka. Szukam więc kompromisu. Dobre opnie wśród profesjonalistów mają też dachówki Erlus i Nelskamp - mało znane na poznańskim rynku, niemiecka jakość i rozsądna cena. Erlus jest w Swarzędzu. Wyceny dachówek i dodatków - gąsiory i inne cudeńka na dach 250m wycenili mi na :1) Erlus Linea (płaska) - Twój Dach, Swarzedz 25 tys. brutto - niestety Erlus odpada dla mnie bo kolor mi się nie podoba.. (co zrobić tak to z babami jest) grafit jest wg mnie ciemnobrązowy2) Creaton Optima łupek angoba - Dek-pol 25 tys brutto3) Nelskamp R10 e.d.bau Biskupice - 14,5 tys. brutto 4) Rupp Sirius antracyt - Wena - 12,7 tys brutto Na razie skłaniam się do Nelskampa - podobają mi się dachówki wielkoformatowe. MH w ogóle nie brałam pod uwagę ze wzgl. kosztowych, ale chyba masz dobrą cenę skoro taka niewielka różnica do Creatona. A z oknami to nadal nie wiem co robić. Skonsultowałam się dzisiaj z architektem który przyznał że rozwiązanie Jareko jest doskonałe. Mam jednak kolejny problem - mam w projecie okna narożne, projektant założył drewniane (tak to z nimi jest) a ja wolę pcv i zrobił się problem z łącznkiem do tych okien. Mamy stalowe słupki, które miały być obudowane przez producenta okien drewnianych. Producenci pcv nie mają takich maskownic, oknoplast ma jakieś łaczniki.. ale ja mam już stalowe słupki których nie mogę wyciąć bo są konstrukcyjne:( więc muszę znaleźć kogoś kto mi obuduje te słupki i jeśli zrobi z drewna to będę łączyć drewniany łącznik z oknem pcv! Mam też w projekcie elementy drewnianej elewacji, które zostawiałam sobie na koniec.. a teraz muszę chyba poszukać elewacji drewnianej i z tego samego drewna zrobić maskownicę łącznika. No cóż pewnie to jeszcze wielokrotnie powtórzę - każdy dzień na budowie jest pełen niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldieb 30.08.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 (edytowane) Zwracam uwagę, że podane wyceny są wycenami za samą dachówkę. Do tego dochodzi folia i inne akcesoria do obróbki, okna dachowe, rynny pcv... No cóż, albo Creaton przesadził, albo MH dał dobrą ofertę. Wyceniałem dachówkę w firmie Zamek w moim mieście Łodzi http://www.zamek.pl Co do rolet. Dzisiaj spędziłem dwie godziny z architektem uzgadniając możliwości montażu rolet integro w naszym nowym domu. Na szczęście jeszcze możemy sobie na to pozwolić bo pierwsza łopata na placu budowy ma się wbić w ziemię 6.09! Z rozmów wyszło, że rolety jak najbardziej możemy mieć, jednak muszę zastosować poszerzenia po obu stronach okien aby wyeliminować mostki termiczne + przekonstruowanie nadproży... Niestety to znów podniesie cenę. Ale, jak się chce rolety to tak jest. Wspominasz o kompromisach. Wraz z małżonką wyszliśmy z założenia, że najważniejsze to zainwestować w to, co przyniesie wymierne korzyści w postaci oszczędności na ogrzewaniu. Zdecydowaliśmy się, m.in. na trzecią szybę we wszystkich oknach. Rzeczywiście, z oknami Ci się trochę skomplikowało. My, na początku, tez mieliśmy mieć takie okna narożne ale na szczęście udało się wynegocjować z Panią architekt, by jednak wstawić tam słupek murowany Pzdr Marcin Edytowane 30 Sierpnia 2010 przez aldieb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 05.09.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Pięknie, pięknie.macie już kawał domu:)Chwilowym przestojem się nie martw, taka to już uroda budów, że jakieś przestoje być muszą...A kiedy dachowcy mają u Was zacząć?Nasz pies jak wpada na budowę to biega jak oszalały, wykonuje zagrażające życiu skoki od najwyższej strony fundamentu na wysokość jakiegoś 1,5 metra i w ogóle ma totalną szajbę, jak na jego imię Szajba przystało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 04.10.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Ada, jaka piękna więźba!Gratuluję i po cichutku zadraszczam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.12.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Z okazji Świąt, które już tuż, tuż za rogiem życzę serdecznie i z całego serca utonięcia w atmosferze rodzinnej radości, ciepła, spokoju, wytchnienia od codzienności, marzeń, zapachów i smaków.... jednym słowem czerpania pełnymi garściami z magii Bożego Narodzenia. http://lh5.ggpht.com/_A0A2CO3ZnuI/TRRF0xtF8aI/AAAAAAAAAuQ/OpanAHdhavM/s720/DSC02708.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.02.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Ależ poszliście do przodu! Pod każdym względem:) U nas też na początek sierpnia planowane powiększenie rodzinki, więc może się na porodówce spotkamy o ile Twoje M&M'sy nie będą się spieszyć Napisz coś więcej o wykonawcy kuchni, błagam.... widziałaś jakieś jego prace? Jak wypada cenowo? Bo ja właśnie obłędu dostaję w poszukiwaniu kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.02.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 A i jeszcze jedno pytanko. Skąd podłogę bierzecie? Bo desek na podłogę też szukam.Na razie jakoś najbardziej korzystanie mi wypada walczak, ale to nie jest jeszcze do końca to czego szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 17.02.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Cha nie mogę... ale numer idziemy "łeb w łeb"... właśnie powiedziałam mężowi i uśmiał się że chyba to musi się jakimś piwem zakończyć Podłogę - mamy dobre doświadczenia z drewnem od Romana Pola - Murowana Goślina - tanio nie jest, ale drewno dobrze wyleżakowane i po 10 latach parkiet od nich wygląda jak nówka, a znajomi w tym samym czasie zakupili to samo drewno z innego źródła i zrobilły im się szczeliny - od nich miałam namiary na super parkieciarza p.Bieniek (polecałam go wszystkim i gdzieś zgubiłam jego wizytówkę) - był już polecany na forum, czysta solidna praca i porządek.. ktoś pisał że nawet okna umyli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.02.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Hmm...Mój Niedźwiedź jako piwosz na propozycję piwa nie odmawia nigdy:)Dzięki za namiary na podłogę. Sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 25.02.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 idziecie jak burza:)ja o łazienkach to nawet boję się zacząć myśleć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 04.03.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witaj Ado Napisz mi proszę (może być na pw) jaki jest orientacyjny koszt projektanta wnętrz? Jestem na etapie planowania finansowania naszego domku i ciekawi mnie ile trzeba by na takowego ewentualnie zostawić. I jak to wygląda w praktyce? Pani jeździ z Wami po sklepach czy tylko podpowiada co by pasowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.03.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ha, ale się działo! Nie mów, że siły nie masz:) Drzwi zewnętrzne super, bardzo proste, podobają mi się. W kolorze grafitowym będą wyglądały super. O wewnętrznych nic nie powiem, b o na moim kompie zdjęcie niewiele pokazuje, skomentuję po wstawieniu. ] Napisz coś więcej o blatach z ikei, o jakim materiale piszesz? I można u nich kupić sam blat bez mebli kuchennych? A drzwi cala też oglądaliśmy w budom markecie Fajna cena wyszła, bo nam się jakoś nie chciały w takiej cenie skalkulować, ale może nasze większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 10.03.2011 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Myszonik - kurcze byłam już tak wykończona że nie zwróciłam uwagi na to z czego są oraz czy można je osobno kupić.. .ale ja patrzę na laminaty (cena:)) a te wyglądały naprawdę super.. myślę że w Ikei można kupić sam blat - muszę zapytać p.Tomka co on na to.. niech poda wymiary i podjadę jeszcze raz - ale mieli naprawdę super wybór (a może już byłam tak zmęczona że wszystko mi się podobało:) - sprzęt do kuchn też wyglądał atrakcyjnie cenowo.. ale na razie jeszcze nie doszłam do tego etapu. Drzwi Simple w aranżacjach wyglądają fajnie.. zwłaszcza jak pomyślisz o cenie. Do Urzędowskiego jeszcze wjadę, ale byłam dzisiaj już w kilku salonach i nie dałam już rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 11.03.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Kominek wspaniały! Też mi się marzy boczna szyba, a jeszcze lepiej panoramiczny. Ceny jednakowoż zwaliły mnie z nóg.... Ach czemu te ładne rzeczy muszą być takie drogie? Pewnie jak przyjdzie do kominka to będę już zrujnowana na blaty kuchenne, włoskie granitogersy i inne cuda, a kominek przyjdzie mi kupić najtańszy. Czasami się za głowę łapię, że pewnie jakby miała milion an wykończenie to też bym wydała i jeszcze na coś by brakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.03.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Wow,oszałamiające błotko:)Widzę, że dopadają Cię jakieś wątpliwości czy zdążycie.Ja myślę, że lepiej się nie zamartwiać na zapas i pozostawić sprawy swojemu biegowi. Jeśli dom zdąży się wykończyć przeprowadzicie się przez rozpakowaniem, jeśli nie już z bliźniakami i też się tragedia nie stanie. To zamartwianie się na pewno nie służy dobrze Tobie i bąblom. Na pewne rzeczy np. tempo schnięcia wylewek nie mamy wpływu, więc lepiej wziąć głęboki oddech i liczyć na to, że jakkolwiek będzie będzie dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 13.03.2011 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Masz rację. Też już się przekonuję.. że nie ma sensu się spieszyć. Podjęłam decyzję - remontuję mieszkanie i szykuję pokoik dla bąbli....pośpiech złym doradcą i obawiam się że wiele błędów możemy zrobić. A jak się stanie cud i zdążymy to będę przeszczęśliwa i pewnie mega zmęczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.03.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 A może wyjście pośrednie? Ja pokoiku dla malucha nie szykuję. Zadekuję go na te kilka pierwszych miesięcy w naszej sypialni, wstawię mu tam łóżeczko + jedną komodę opróżnię na dziecięce ubranka i inne akcesoria. W tych pierwszych miesiącach to i tak dzieć zbyt wiele miejsca i przestrzeni własnej nie potrzebuje. A pokoik dostanie już w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 13.03.2011 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Ty to wiesz jak pocieszyć.. i to jest rozwiązanie najlepsze.. nawet rozważam położenie maluchów w jednym łóżeczku:) kruszyny będą więc się pomieszczą.. tak często robią podwójne mamy przez pierwszy miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 15.03.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Ale się dzieje...To chyba jakieś przesilenie wiosenne, bo mnie też zaczyna zniechęcenie ogarniać... już nie mam siły, a to dopiero początek jazd. mam nadzieję, że jak się wiosna rozkręci to się sprawy wyjaśnią i nam wróci energia. I mam nadzieję, że wszystko z p. Tomkiem się skończy dobrze, bo ja szczerze mówiąc już założyłam, że mi tę kuchnię (i nie tylko bo rozmawiamy też o spiżarni, garderobach) zrobi. A w czym tak właściwie jest problem? Potrzebujecie bardziej szczegółowych rysunków szafek? Po co? Bo ja wszystko omówiłam przy wizualizacji ile która szafka ma szerokości, wysokość znam, głębokość też, więc muszę ją sobie tylko wyobrazić jakiej wielkości będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 15.03.2011 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 No ja sobie nie rozpisywałam.. owszem przegadaliśmy i tyle.. ale skoro współpracuję z projektantem to standardowo powinny być przygootwane rysunki mebli.. już się wszystko wyjaśniło - p.Tomek spotkał się z p.Michaliną i czekam teraz na rysunek. Trochę było zamieszanie bo projektantka myślała że jak rozmawiam już z p.Tomkiem to sobie wszystko wyjaśniliśmy, a p.Tomek myślał że ja mam to ustalone z projektantką.. a ja cóż wychodzę z założenia że jak płacę to za konkretną usługę więc pewnie do łatwych klientow sie nie zaliczam bo wymagajaca jestem i upierdliwa i chociaz mam to przegadane to i tak wymagam uporzadkowania tematu... oj lekko ze mna nie mają. Ale wczoraj chyba naprawde byl zly dzien.. powoli wychodze na prostą nie przejmuj się moim narzekaniem. Zreszta p.Tomek powoli przystepuje u mnie do pracy.. wiec zdam Tobie relacje ze wspolpracy.. tez nie chcialabym szukac kogos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts