Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ady i Mikołaja

Recommended Posts

Anula, idż ludzi nie dobijaj. Ja mam na tej powierzchni jeszcze kotłownię :cry: w rogu co prawda, piec i zasobnik nieduży, ale zawsze

A moja pralnia to będzie mój konik:) Sama ją zaprojektuję - 3 kosze na pranie - białe, czarne i kolorowe. Na stałe wielka deska do prasowania. Wielki zlew, suszarka, pralka, wielka zabudowa na wszystkie mopy, płyny, bieliźniarka, chemia, wszystko tam upchnę! I Pani do prasowania do tego, jak już wrócę do roboty, a jakże:) Bo ja akurat prasować nie lubię:)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to ile Monia taka garderoba - w sensie te wszystkie półki i bebechy wyjdą na 9-10m2?

Z 5 tysi?

Ale pytasz o IKEA? Czy o stolarza?

Bo ja szczerze chciałabym się w 10-12 tys zmieścić z dwiema garderobami - 9 i 5m2.

Przekażę pałeczkę*dalej, może dziewczyny wiedzą?

Ale myślę że w IKEA by się dało, mam nadzieję :rolleyes:

Wiecie co, no ja nigdy takiej stricte garderoby nie miałam. Tylko taką*przy wiatrołapie i z drzwiami przesuwnymi do szaf.

Zawsze miałam szafę*typu komandor w sypialni i gdyby nie było w niej drzwi, to byłby w środku istny. Jak nie zamknę*którejś częśći to zawsze się*jakiś kotek zakradnie do tej szafy, a taka garderoba ok 10m2 to już spory pokoik, w którym się*kurzy. No nie wiem sama.

Ale dzięki wam się*nad tym w ogóle zastanawiam i bardzo prawdopodobne że posłucham doświadczonych :yes:

A to lustro na szynie - super pomysł! Nie wpadłam na to. Muszę*poprosić wujka by mi takie wymyślił :yes:

A moja pralnia to będzie mój konik:) Sama ją zaprojektuję - 3 kosze na pranie - białe, czarne i kolorowe. Na stałe wielka deska do prasowania. Wielki zlew, suszarka, pralka, wielka zabudowa na wszystkie mopy, płyny, bieliźniarka, chemia, wszystko tam upchnę! I Pani do prasowania do tego, jak już wrócę do roboty, a jakże:) Bo ja akurat prasować nie lubię:)

Brzmi ... bombowo!

W następnym domu :rolleyes:

Ja na razie mam wielki zlew w pralni - czyli wannę 60x100 :lol2: A i tak znajomi śmieją*się, że monia ma wannę tylko do robienia ogórków kiszonych :lol2:

Zaproszę ich do Ciebie :rotfl:

Ja lustro zrobię od wew na drzwiach od garderoby (normalne, nie przesuwne). Anula, jak ostatnio zamawiałam te szafy - 2 lata temu to sprawdzałam w markecie cene metra płyty i wychodziło mi taniej w ikei. Ale może się zmieniło. Daj znać co powie Ci stolarz. Ja do 3 garderób i pokoi chłopców planuję szafy ikeowskie, łamię się tylko nad wiatroĺpem. Myślę, żeby kupić bebechy z ikei i powiedzieć majstrowi, żeby pod nie robił obudowy.

jeszcze do etapu wyceny z ikei nie doszłam.. ale jak tylko cos wylicze podziele sie informacjami ile to wychodzi

Anula taka pralnia to marzenie kazdej housewife.. ja mam tylko pralke wcisnieta do malej kotlowni i zlew gospodarczy..pewnie jakis brudownik sie zmiesci ale 3???!!!! to już marzenie. Mogę tylko pozazdrościć takiej pralni.. chętnie popatrzę jak to wyjdzie u Ciebie i zapamiętam co zrobić w kolejnym domku:)

Dzięki dziewczyny:)

Ja od początku wychodze z założenia, że w domu jest mnóstwo rzeczy "gospodarczych", których nie ma gdzie upchnąć, więc upycha się po trochę: w łazienkach, garderobie, szafach różnych, kuchni, garażu, kotłowni. Więc zarządziłam "czyste" pomieszczenie gospodarcze, w którym mam nadzieję upchnąć wszystko.

I leję tam na posadzkę jaskrawopomarańczową żywicę na połysk:))))) A co!

Mi się wydaje, że stolarz kontra Ikea wyjdzie podobnie, ale może się mylę. Sama nie wiem co robić. A propos dzieci, to konfiguruję właśnie zesatwy STUVA do dzieci, widziałam na żywo, nawet fajne. Choć wolałabym coś bardziej oryginalnego. Zobaczymy jak to wyjdzie. I skąd wziąć takiego stolarza?

No to dobra, próbuję*coś sklecić na stronie IKEA.

Balbina, jak to jest? Tam te szafy można tylko razem z drzwiami przesuwnymi :( :D)

Nie, tam wszystko oddzielnie jest. No właśnie, gdzie znaleźć fajnego stolarza? Anula, też mam sporą pralnie. Ja dostanę się do netu to wrzucę parę inspiracji na pralnię. Jak masz przemyślenia to też pisz. Na razie stukam przez fon;-)

Nie, tam wszystko oddzielnie jest. No właśnie, gdzie znaleźć fajnego stolarza? Anula, też mam sporą pralnie. Ja dostanę się do netu to wrzucę parę inspiracji na pralnię. Jak masz przemyślenia to też pisz. Na razie stukam przez fon;-)

Ale jak chcę wybrać sobie szafę do konfiguracji, to muszę*wybrać z drzwiami :( (rodzaj drzwi, kolor), rozumiem że robię to, ale kupuję bez?

Też muszę znależć stolarza - dobrego, rozumnego i niedrogiego

Też muszę znależć stolarza - dobrego, rozumnego i niedrogiego

Definicja idealnego fachowca. Szkoda, że tak rzadko w przyrodzie występują ;)

A dyskusja o garderobach mnie trochę przeraziła, bo ja odsuwałam te kwestie na dalszy plan, a tu widać powinnam się ostro zabrać za temat. Tylko czy mi jeszcze w ogóle starczy kasy na garderobę?

kurde dziewczyny, zazdroszcze dużych garderób i dużych pralni. moja pralka w kotłowni, a na garderoby szkoda bylo nam troche miejsca, więc poszliśmy w duże szafy, np.

[ATTACH=CONFIG]65225[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]65226[/ATTACH]

mam nadzieję, ze wystarczy.

p.s. pochwale się , że drzewka na ogród czesciowo dojechały:D:D:D

Edytowane przez papisia

Co do pralni, ja mam przewidzianą malutką na górze, ma 4m2 i wydaje mi się, ze jest za mała. A kotłownię mam wielką 10m2, piec zajął bardzo mało miejsca jakieś 1,2m2 i mam kawał wolnego miejsca. Wstawiliśmy już wannę 100 na wysokości umywalki, ale mam chętkę urządzić tu pralnię. Zmieści się wszystko- i suszarka i deska do prasowania i pralka. Tylko- czy w takim pomieszczeniu czuć gaz? Bo to mój jedyny opór.

A co do koszy na brudy: mam teraz 4 szt- ciemne, białe, kolor i Janek i sprawdza się extra!

Szafy do tej pory robił mój mąż i pewnie w domu też się tak skończy. Wybierzemy najfajniejsze moduły z ikei, a resztę prostych półek dorobi małż i skleci w całość. W Castoramie docinają płytę jak się chce za darmo, trzeba coś zapłacić za okleinowanie krawędzi, ale i tak wychodziły nam grosze za szafę.

U nas przy pierwszym projekcie miał być kompromis i pralnia w kotłowni. Na szczęście przeszliśmy na indywisualny i większość kompromisów udało się rozwiązać pozytywnie. Teraz mamy pralnię pod skosem 7m2. Ścianka kolankowa na tyle wysoka, że spokojnie ma tam wejść pralka i suszarka. Do suszarki przekonała mnie kiedyś na forum Madeleine. Zamiast grzejniki w łazienkach na ręczniki to brać suszarkę. Jest też przygotowane miejsce na zlew gospodarczy. Ma się tam zmieścić wszystko to, co Anula wczesniej pisała (może nie podział kolorowy, ale dorośli - dzieci), ale trzeba będzie się bardziej postarać, bo mamy mniej miejsca.

Dla mnie największy plus pralni, że pranie nie będzie mi stać w pokojach/kuchni i wisiec w łazience itd.

To, że pralnia jest "must have" to nie ulega wątpliwości, tylko gdzie ją zlokalizować? Ja miałam w projekcie na górze i więcej tematu nie zgłębiałam i to był błąd. Bo to miejsce jest wg mnie za małe. Tzn. pralka i umywalka się zmieszczą. Podwieszana suszarka też, ale deski do prasowania tam nie widzę :( A w sypialni wolałabym jej nie rozkładać, bo się jeszcze zadomowi...

Muszę poczytać o tej elektronice i wilgotności. Z drugiej strony z tą wilgotnością to nie przesada? Ja mam kratkę od kominka w kotłowni i kaloryfer, plus wentylacja. No nie wiem. Mnie bardziej martwiło to, ze syialnie są na górze a kotłownia na dole. Trzeba będzie biegać. Zsypów nie przewidzieliśmy, bo pralnia miała być na górze.