Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ady i Mikołaja

Recommended Posts

Jeżeli masz co jeszcze białego staraj się dobierać białe do białego.. bo u nas te płytki wydawały sie białe a przy białych drzwiach zrobiły się kremowe:)

Dzięki za zwrócenie uwagi - w ogóle na to nie wpadłam, że mogę mieć w białej łazence kilka odcieni bieli.

Mam już jedną płytkę Luminę Blanco, jest wieczór i w tym świetle nie wiem jaki to biały..... Myślałam o białych drzwiach do łazienki i nie pomysłałam, że kolory bili mogą mi się różnić....

A było wybrać sobie jakieś "normalne" kolory - beże czy coś ;-)

No pod górkę mam jakoś z tymi łazienkami....

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie duże już te Twoje chłopaki :) Buźki jak aniołki-fajne słodziaki :yes:

Ada skoro już jesteś przy łazienkach powiedz proszę co to za czarne płytki które masz na ścianie prysznica w górnej łazience (i chyba te same na umywalka) Czy zostają na nich ślady wody i ogólnie jak je oceniasz?(są matowe czy z połyskiem)

W drugiej łazience na podłodze też masz coś ciemnego-to te same płytki?

Jeśli możesz to pokaż wiecej tych łazienek bo widać że masz się czym chwalić:) Jak głebokie masz to siedzisko pod prysznicem? U nas wneka ma ok 160 cm i mam zamiar zamontować tam drzwi 120 cm wiec zaczęłam się zastanawiać czy na pzostałych 40 cm nie zrobić takiego siedzonka tylko że chyba będzie za płytkie .Masz może fotki z etapu jego budowy?(jak i z czego była robiona konstrukcja)

kakusek - dziękuję ale jeszcze nie ma się czym chwalić:( dolna łazienka nie skończona, w górnej bałagan:) i nie ma kiedy zrobić zdjęć...

czarne płytki - wszystko zależy od tego jaką masz wodę.. u nas okazała się fatalna, będziemy zakładać filtr, na szczęscie w kabinie czarne płytki sa troche oddalone od "linii rażenia", przy umywalce też jakoś tragedii nie ma na tych płytkach, gorzej z ciemnymi fugami zrobiły się jasno szare:( te duże czarne płytki to Diamodn Gres DAK63021 60x60 , mają fakturę w "krateczkę", w sumie to podłogowe płytki ale można kłaść na ścianę, przez to krateczkę to trudno określić... nie są matowe, troszke polysk..

w dolnej łazience na podłodze to płytka FINN 36N - matowa, wygląda szlachetnie, na razie z tej łazienki mało korzystamy bo nie ma jeszcze zamontowanej umywalki..ale tragedii nie ma na podłodze, trochę obawiałam się o ich praktyczność.

siedzisko super sie sprawdza do szorowania stop:) 40cm wydaje mi sie dość mało.. my mamy 75cm.

zdjęcia z budowy siedziska:

IMG_0034-5.JPG

tylko tyle znalazłam.. jak to było zrobione? nie mam pojęcia.. chyba KG.. podpytam jutro męża

Dziewczyny mnie tu skierowały, jako że wspólną cechą są, a raczej będą bliźniaki, tylko że u mnie dwie panienki, z czego się bardzo cieszę bo dwóch "brzydali" już mam.

Widzę u Ciebie "moje" simple, jeszcze lepiej się prezentują w takim wypasionym domu, zdaje się że to ja byłam prakursorką tego modelu na forum. Powszechny się robi i słusznie.

Podoba mi się Twój dom bardzo ale bardziej twixy :) gratuluję cudnych synków!!

W którym tyg rodziłaś?

e-mól witam w klubie twixów:) jeju ale ty piszesz że już dwójkę masz.. to tym bardziej podziwiam, a będą dwujajowe czy jedno? jeśli wiesz... u mnie dwu- co widać zresztą jak na obrazku. Oj lekko nie jest, ale już się przyzwyczaiłam..podobno pózniej jak bawią sie razem to wreszcie mamuski myslą ze dobrze ze jest dwojka od razu. A swoją drogą to jakaś plaga ostatnio ciąż bliźniaczych, zresztą w książce Marty Kuligowskiej o bliźniakach jakiś lekarz się wypowiadał że podobno ciąż bliźniaczych będzie coraz więcej..takie czasy. Ty już jestem doświadczona mama więc będzie Tobie pewnie łatwiej ale jeśli będziesz chciała pogadać to pisz.

A drzwi Simple prezentują sie piknie - to jeden z najlepszych moich zakupów. Ja zobaczyłam je najpierw na targach Budma i była to miłość od pierwszego wrażenia i całe szczęścia bo w salonach nigdzie w Poznaniu nie było ich na ekspozycji a w katalogu są takie zwyklaki, potem widziałam je też na forum.. być może też u Ciebie. z tym wypasionym domem to nie przesadzaj.. właśnie dopadła mnie dzisiaj dolina że tyle rzeczy nie skończonych i zaczynam się już z meżem o to kłocić:( echh i gdzie ta radość z mieszkania w domku

Ada no co Ty-jakie doły?Masz piekny dom najważniejsze rzeczy porobione a kilka niedokończonych spraw domkniecie nawet nie będziesz wiedziała kiedy;) Powinnaś być dumna że udało Ci sie go wykończyć w tak trudnym okresie jak ciąża:yes:

Dziekuje za info nt płytke.Straznie podoba mi sie Towja górna łazienka a szczególnie drewniane wstawki.Możesz napisać dokłądnie co to za drewno (rodzaj,kolor itd) Cyz jest ono specjlanie impregnpwane ze wzgledu na wilgoc w łazience?

Zauważyłam też że w drugiej łazience masz za wc płyty betonowe-to są te same płyty co na klatce schodowej?

Kompletnie nie znam sie na drewnie wiec jakbyś pamietała jeszcze czym bejcowaliście elewacje zewnatrzna (to modrzew?) oraz schody (dębowe?) byłabym wdzieczna.Widze tylko że kolory mi się podobaja wiec chciałabym znać nazwe preparatów aby móc zrobić takie u siebie:yes:

Z bliżniakami jets podwójna robota ale i pdwójna radość :)Sama mogłabym zostać mamą twixów tylko jakoś nie miałam szczęścia ;)

Ja tam przy drugie ciąży strasznie się ucieszyłam, ze będzi etylko jedno;). Gdybym teraz miała jeszcze twixy to chyba bym zwariowała.

Cieszy mnie to, że te Simple są ładniejsze niż w katalogu. Też ich nigdzi ena żywo nie wybierałam a chciałam białe, proste drzwi - stad wybór padł na Simple.

Już się nie moge ich doczekać- będą u mnie już za miesiąc.

Dziewczyny a gdzie wy w POznaiu oglądałyśnie klamki? Tak z neta to nie chcę kupować bo ja musze sobie je "pomacać"

Monsanbia - jeju jakie trudne pytania zadajesz:) nie mam pojęcia. mogę zmierzyć jak dam radę.. ale nie wiem dokładnie co:)

ja klamki kupowałam tutaj http://handles.pl/p474,klamka-tom-t-1451-121.html sklepik niepozorny, a ekspozycje mają.. można tez ich zapytać o konkretny model poglądowo

Ada w sumie o twixach przyczłapałam się pogadać, ale chętnie bym też coś nowego w domu pooglądała, a tu od miesiąca żadnego nowego wpisu, a zwłaszcza zdjęć nie widzę, na pewno masz czym się chwalić, pociesz nasze oczy.

W sprawie dubla:

-w czym młodzież wozisz

-czy kupowałaś takie mikro ciuszki w razie czego, czy na wariata po porodzie, no i gdzie takie rozmiary na 2kilogramców się znajduje?

-karmisz piersią, jednocześnie?

e-mól - w domu niewiele się dzieje:( czekamy na stolarza..a że pieniędzy brak to nie napieram już tak strasznie. Poza tym twixy nie dają wytchnienia i nie ma czasu na nic, świat kręci się wokół nich ale skoro pytasz co na budowie to muszę zaraz poruszyć jeden temat - potrzebuję rady w kwestii blatu pod umywalkę, ale muszę myśli pozbierać:) i przygotować sie do tego wpisu.

W kwestii twixów:

- długo szukałam w necie dobrego wózka dla twixów i wszyscy piszą : idealnego nie ma! Ja kupiłam easywalker duo - 2obok siebie - jakoś te wersje "tramwajowe" mnie nie przekonują. Niestety wszystkie te wozki blizniacze sa dość wąskie dla 1 dziecka. Wini już ledwo mieści się do gondoli ale on do drobnych sie nie zalicza. Poza tym chwale wnieboglosy ten wozek (nie wiem jak wypadaja inne) ale probowalam jakies w pati maksie i easywalker pomimo tego ze wyglada solidnie:) to prowadzi sie paluszkiem, wchodzi w kazde drzwi i jest niesamowicie zwrotny... jedyny minus cena

- ciuszki - jeju jak to zlecialo juz nie pamietam jak to bylo... ale wiem ze wszystko bylo im za duze:) kupilam troche ciuszkow nexta na allegro, w c&a i kappahlu maja male rozmiary - kiedy będziesz rodzić? nie kupuj duzo bo rosna jak na drozdzach..zreszta sama wiesz

- karmienie piersią - podobno są takie kobiety którym to się udaje.. ja do nich się nie zaliczam, od początku w szpitalu kazali ich dokarmiac i jak poczuli smak butelki to trudno bylo ich przekonac do piersi.. zreszta i tak pokarmu mialam niewiele.. żałuję że nie byłam uparta ale tak mi zależało żeby szybko przybrali na wadze że szybko się poddałam, trochę odciągłam i dawałam z butelki. Mam jakies ksiazki o blizniakach - Joanny Tkacz i Marty Kuligowskiej - ta pierwsza bardziej merytoryczna, ale jak Ty doświadczona mama jesteś to mozesz poczytac tą drugą - miło lekko i przyjemnie podane, trochę można się pośmiać trochę przestraszyć..

co mi pomaga - notowanie godzin i ilości karmienia. Czasami czuję potrzebę rozdzielenia ich do dwóch pokoi, bo jeden nakręca drugiego z płaczem.. więc łóżeczka stoją dwa w ich pokoju, jedno w naszej sypialni, jedno w jadalni, ponadto dwa leżaczki.. ach zbiera się tego wszystkiego

Waga bliźniaków - to się nie do końca zgadza że zawsze mają ok 2 kg. Jak rodziłam jednego z chłopaków to dziewczyna obok urodziła bliźniaki z wagą coś powyżej 3kg. Ja miałam po kolei po jednym dziecku ale te najmniejsze ubranka pożyczałam od koleżanek, albo odkupywałam. Tylko trochę miałam malusieńkich rozmiarów. I Ufff Mała miała mieć ledwo 2 kg (USG 12 h przed porodem, robione na wypadek cesarki), a urodziła się 3,850kg (w końcu rodziłam naturalnie i pod koniec darłam się wniebogłosy, dziwiąc się dlaczego boli rodzenie takiej malutkiej kruszynki - potem wyszło szydło z worka i byłam przekonana że położne mnie wkręcają mówiąc ile Mała waży).

Ale do rzeczy: ja radzę pożyczyć najmniejsze rozmiary, lub odkupić).

Pozdrawiam

Adk o rany 3,850 !!! to jest wyczyn!!! masz racje nie można dawać wiary temu co na usg.. moja kolezanka miala miec dziewczynka a dopiero na ostatnim badaniu pokazał się chłopak. Ciuszki na pierwszy miesiąc to rzeczywiście zbędny wydatek....chociaż moje przez m-c chodziły w tym co im kupiła. Najgorszy problem byl z malusimi pieluchami w koncu znalazly happy rozmiar 0:) wszystkie inne byly za duze.

jeszcze w h&m są malutkie rozmiary dla wcześniaków, chyba bodajże od rozm. 48

Adk, moja pierwsza córcia ważyła 3850, a druga równe 4 kg i to przed terminem :lol2: (a na usg wyszło, że będzie miała ok. 3600g). Z tym, że u mnie obydwa porody (naturalne, bez cięcia i w ogóle bez żadnego szwu) trwały 15 min. - mój lekarz stwierdził, że ja do rodzenia stworzona jestem i że gdybym była trzeci raz w ciąży, to nie gwarantuje, że zdążę dojechać do szpitala, jak mi się skurcze zaczną. Powiedziała dokładnie tak: "przy następnym dziecku pani pierdnie i urodzi" :rotfl:

jeszcze w h&m są malutkie rozmiary dla wcześniaków, chyba bodajże od rozm. 48

Adk, moja pierwsza córcia ważyła 3850, a druga równe 4 kg i to przed terminem :lol2: (a na usg wyszło, że będzie miała ok. 3600g). Z tym, że u mnie obydwa porody (naturalne, bez cięcia i w ogóle bez żadnego szwu) trwały 15 min. - mój lekarz stwierdził, że ja do rodzenia stworzona jestem i że gdybym była trzeci raz w ciąży, to nie gwarantuje, że zdążę dojechać do szpitala, jak mi się skurcze zaczną. Powiedziała dokładnie tak: "przy następnym dziecku pani pierdnie i urodzi" :rotfl:

O Boże Lidzia uśmiałam się do łez :D z ostatniego zdania. To fajnie masz, że tak szybko. Ja z pierwszym i drugim ponad 20 h "rodzenia" każdy. Dokładnie ile nie piszę żeby nikogo nie przerażać. Ale wiem że może być gorzej. Ale muszę się zrehabilitować krzyczałam tylko przy Małej bo ją panie wyciągały bo szyjka była owinięta pępowiną i się bały czekać.

Witam Mikiada ,

przyznam się od razu, że czasami podczytuję twój dziennik, ale jakoś nie miałam śmiałości się ujawnić. Masz bardzo ładny dom, widać że wszystko przemyślane i spójne. najbardziej urzekła mnie elewacja domu - cudo.

A propos waszej dyskusji o twixach, to muszę się ujawnić, że też jestem mamą bliźniaków, tak jak ty mam chłopców. Jak wspomniała adk, nie ma reguły co do wag,i moi ważyli jeden 3650 , a drugi 2800, a urodziłam w 40 tygodniu. Teraz to już 14 letni faceci, ale pierwsze lata były baardzo ciężkie. Zyczę więc wytrwałości

Pozdr. Aga

Potrzebuję konsultacji bo coś mi twixy odebrały zdolność podejmowania decyzji..i chęć wykańczania domu:(

Musimy dokończyć dolną łazienkę, umywalka, bateria - wszystko jest.. tylko blatu nie ma:( początkowo w wersji projektantki był ze szkła ale zmieniłam na lakierowany mdf. Nie wiem czy robić z szufladą czy bez.. oczywiście wersja z szufladą wychodzi jeszcze raz tyle co bez więc małż jest za wersją bez.

Nie wiem też czy zdecydować się na czarny blat - wiem będzie sie rysować ale co zrobić jak taki mi się podoba.. może ktoś ma inny pomysł. Wrzucam jeszcze raz wizkę łazienki. Proszę pomóżcie..

lazienka_dolna_uj2.jpg

tej grafiki nie ma.. bo projektantka nie powiedziała jak umieścić grafikę na płytkach:)

wersje montazu blatu:

1) sam blat na stelażu..

mniej więcej coś takieg:

lazienka8.jpg

2) wersja z maskownicą:

blat%252520z%252520maskownica.jpg

3) wersja z szufladą

modern%25252520italian%25252520bathroom%25252520vanity%25252520design.jpg

wersja 3 jest najdroższa:( i małżonek niestety zamówil juz stelaz (wariant bez szuflady) i denerwuje sie teraz ze zmieniam wersję.. chociaż najbliższa sercu jest mi wersja z szufladą bo zawsze jakiś błyszczyk można tam wrzucić:)

no i pytanie kolejne - płytki na ścianie są czarne, umywalka duzy klocek 16cm wys. biala w srodku czarna.. czy blat robic czarny czy bialy?

962451-1-1-0%25255B1%25255D.jpg

na jakiej wys. powinien byc blat pod umywalke? czy 85cm (najczęsciej podawana wys. blatu) to wys. gornej krawedzi umywalki w moim wypadku?