Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ady i Mikołaja

Recommended Posts

od strony wiatrołapu stolarz może mi zrobić opaskę białą (a'la ościeżnicę) i będzie rama... no muszę cos wykombinować z ta nakladka bo nie mam co liczyc na to ze stolarz zabłyśnie kreatywnością, już wystarczająco się popisał tymi drzwiami.. a tak coś mi się wydawało że stolarz nie czuje tego i niechętnie brał sie za to zlecenie.. oj trzeba słuchać kobiecej intuicji

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ada mam prawie identyczny uklad wiatrolapu :) Zastanawiam sie czy jest sens dawac tam szafe wnekowa czy nie lepiej zostawic te wneke na jakies siedzisko (pod spodem szafka na buty) i kilka wieszaczkow na biezace kurtki . Piszesz ze bierzesz pod uwage wstawienia zamiast obecnych drzwi przesuwnych.Byly by suwane na sciane czy robilabys dodatkowo na nie kasete?

Moim zdaniem koniecznie trzeba coś zrobić żeby te drzwi ucywilizować - dałabym normalną opaskę - taką jaką masz przy klasycznych drzwiach oraz (o ile się da) jakąś nakładkę imitującą wygląd tych simple.

A jak chciałaś wymienić na simple to wtedy z drugiej strony na fornirowej ścianie te białe drzwi? A co jest w sąsiedztwie tej ściany?

Zgadzam się z dziewczynami - opaska jak do Simple dużo zmieni.

Do tego zrobiłabym dwie wersje:

- pierwsza trochę szalona - drzwi w jakimś kolorze (ale nie szarym:cool:), nawet w paski (mogą być stonowane - oklejone, malowane) lub z jakimś motywem, który przewija Ci się w reszcie domu, żeby nie było smętnie, tylko optymistycznie (to taka wersja oszczędnościowa, która łatwo zmienić/wymienić jak będzie czas, kasa, pomysł)

- druga - ściana dookoła drzwi na grafitowo (na przykładzie czadowej ściany Mosambii:D), a drzwi zostają białe (możesz jeszcze na nich coś napisać lub nakleić na miłe powitanie:)). A gdyby się dało jeszcze schować zawiasy za białym jak radzi e-mól to już by było super!

A w wiatrołapie też mam taki sam układ, tylko po lewej od wejścia mam zostawione więcej miejsca na ławeczkę właśnie (przy dzieciach baaardzo przydatna), a po prawej będą szafy na całej długości.

Balbina - wizja oklejenia bardzo kusząca.. muszę znaleźć coś fajnego, nie wiem czy to jakąś tapetą można wykleić..co prawda nie zmieni to faktu że drzwi są z "dykty".

A co układu - właśnie tak planowałam zrobić ławeczkę pomiędzy drzwiami do kotłowni a weśjciowymi i na wprost szafa - ławeczka miałaby być z szarego materiału który zachodziłby na ścianę pikowaną.. ale muszę jeszcze to rozważyć bo ławeczka wyjdzie u mnie tycinka a szafa trochę przytłoczy ten wiatrołap...ach brakuje spokoju na przemyślenie rozwiązań i robię błędy niewybaczalne i kosztowne:(

Ada,

ta inspiracja na wiatrołap genialna - jak kiedyś za 100 lat będę miała kasę na szafę w wiatrołapie - zgapiam ;)

A co do łóżka to moim zdaniem łóżko z materacem za 1800 to jak półdarmo.

Myślę, że lepiej sprawdzić ten materac, bo taka cena to chyba minimum za dobry i wygodny materac, a gdzie łóżko?

A Ty rozważasz wymienienie ich na simple? i z drugiej strony na fornirowanej ścianie nie będą Cię raziły? Zły pomysł, podrasuj je od strony wiatrołapu tylko, a tam fornir zostaw w spokoju.

A grafit na ścianach zrobiłabym tylko na ścianie z felernymi drzwiami, żeby jakoś zaznaczyć najważniejszy kierunek, a boczne ściany, drzwi, szafy na biało + ta ławeczka wnęka wytapicerowana w graficie takim jak ściana, lub w szalonym kolorze i wtedy felerne podrasowane drzwi też w tym szalonym kolorze.

Zastanów się tylko jak duże zagęszczenie ciuchów będzie w tej wnęce, bo jak na bieżąco będziecie tam używane okrycia wieszać to nie ma sensu ta tapicerka, bo i tak ją "szmaty" zasłonią, ta Twoja inspiracja wygląda pięknie bo jest ładnie "na pusto" zaaranżowana.

A Ty rozważasz wymienienie ich na simple? i z drugiej strony na fornirowanej ścianie nie będą Cię raziły? Zły pomysł, podrasuj je od strony wiatrołapu tylko, a tam fornir zostaw w spokoju.

A grafit na ścianach zrobiłabym tylko na ścianie z felernymi drzwiami, żeby jakoś zaznaczyć najważniejszy kierunek, a boczne ściany, drzwi, szafy na biało + ta ławeczka wnęka wytapicerowana w graficie takim jak ściana, lub w szalonym kolorze i wtedy felerne podrasowane drzwi też w tym szalonym kolorze.

Zastanów się tylko jak duże zagęszczenie ciuchów będzie w tej wnęce, bo jak na bieżąco będziecie tam używane okrycia wieszać to nie ma sensu ta tapicerka, bo i tak ją "szmaty" zasłonią, ta Twoja inspiracja wygląda pięknie bo jest ładnie "na pusto" zaaranżowana.

Zgadzam się całkowicie i we wszystkim!

dziękuję dziewczyny za rady..ufff już mi lepiej że jakoś poskładałam ten wiatrołap. E-mól, Balbina - dziękuję za inspiracje, możecie czuć się autorkami mojego wiatrołpau. Wiem wiem.. nie upilnuję porządku w tej wnęce..ale co zrobić jak mi się to podoba, jakoś będą musiały wystarczyć te szafki, będą tylko bieżące a reszta w szafach do poddaszu, szukam jeszcze tylko fajnej tapety na te felerne drzwi - jeśli macie jakieś fajne źródła na nie, proszę dajcie znać.

A co do łóżka - materac pewnie taki tymczasowy..wiem że sam materac można tyle zapłacić, kiedyś wymienię go na lepszy model (materac:)

Ja to tapety jakoś na tych drzwiach nie widzę, pokaz o czym myslisz, chcesz ją nakleic, na to co jest? To na zawiasach będzie krzywo przecież i będzie się odklejac. Ale jak się upierasz to zobacz co elfir wkleila w galerii o szarosciach

http://opiszemojawawe.blox.pl/resource/malowanetkaniny.jpg

Co wiele głow to nie jedna. Ja bym nie wpadła na takie rozwiązanie. A może byc naprawdę super.

A gdzie podziała sie p. Michalina?:) Widzę, że jak zwykle wyszło, ze wizja to jedno a wykonanie to drugie.Coś czuję, że ani u was ani u nas nie zbierze sobie portfolio ani dobrych rekomedacji.

Ja mam jeszcze jedno pytanko. Wzięłam od ciebie namiary na firmę z allegro od białych listw. Chodzi mi o tę firmę

http://allegro.pl/listwy-przypodlogowe-biale-mdf-12x100x2-8-wz-3-a-i1944497267.html

Czy dobrze pamiętam, że miałaś od nich próbki? Przymierzałaś je moze do drzwi simple jak wypadają kolorystycznie?

ka_em właśnie z wykonaniem jest najgorzej, może byłam za mało wymagająca bo naiwnie założyłam że projektant będzie czuwał nad wykonaniem wizji, ach za dużo debiutantów u nas było. Ciesz się że zrezygnowałaś ze ściany drewnopodobnej (no przynajmniej od tego wykonawcy)

co do listew - miałam próbki..ale gdzie one są?:) ale listew nadal nie mam i nie wiem kiedy się pojawią bo to koszt ok. 2 tys a wolę wydać je na lampy lub cokolwiek innego więc uznaliśmy że listwy zrobimy.. (chyba przy remoncie:) Mam od Mazo kontakt też na pana ktory robił je listwy z montażem - ma fajny profil, lekko ścięte (nie łapią tak kurzu) - p. Kaźmierczak tel. 503174557 i pewnie kiedyś u niego będę je zamawiać (Mazo ma też drzwi Simple a ona jest dla mnie perfekcjonistką więc pewnie dobrze dobrała listwy.

Ach nadal nie wiem co robić z tą nieszczesną ścianą.. chyba szybko zrobię remont domu:) tylko jaki pretekst mam wymyślić żeby z niej zrezygnować żeby mąż to przełknął ... jak na razie to dla mnie moja ściana płaczu:(

e-mól te zawiasy mają być jakoś zamaskowane przez stolarza.. nie wiem co on wymyśli na nie. te panele fajne najchętniej powiesiłabym je na całej ścianie drewnopoodnbje tylko mąż nie przełknie tego że tyle za nią zapłaciliśmy a teraz ją będę przykrywać...buuu buuuu

Ja myślałam o takim czymś na drzwi od str. wiatrolapu, bo prosilas o pomysły na tapetę na te drzwi, możesz zamówić w zakładzie poligraficznym naklejke z takim wzorem.

• 2 weeks później...

Witam

Piękny dom, bardzo dużo pomysłów takich samych jakie mają być u mnie.

Mam wielka prośbę o namiar do wykonawcy kuchni, plis:)

Też ma w projekcie białą z takimi samymi "uchwytami".

I pytanie czy stolarz od kuchni robił jeszcze Tobie jakieś inne zabudowy, szafy itp. - bo u mnie pełno takich rozwiązań

Swoją drogą podziwiam mamę bliźniaków, która ogarnia tyle rzeczy dookoła! Ja mam siostry bliźniaczki młodsze o 14 lat i pamiętam jaki to był koszmar...urodzone w 33 tygodniu, z dużymi problemami, a potem bezglutenowce...moja mam była wykończona i psychicznie i fizycznie. Teraz dziewczyny na studiach i na wcześniaki bynajmniej nie wyglądają:)

pozdr