Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ady i Mikołaja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem w 22 tyg. ciąży.. termin na 10.08 ale bliźniaki to bardzo często wcześniaki, więc od lipca mam być w gotowości. Na ostatnim USG biedna lekarka męczyła się żeby je pomierzyć bo ciasno mają niesamowicie.. jeden na drugim:) a to dopiero początek:) ja wyglądam już jak moje koleżanki tuż przed porodem.. już w jeansy ciązowe się nie mieszczę....oj będę się kulać do lipca.

ostatnio na budowie bywam gościem.. a mąż zapomnia robić zdjęć, więc nie mam się czym pochwalić. Obiecuję jutro zamieścić aktualizację.

W tym tygodniu przechodziłam przez malowanie obecnego mieszkania.. Ci którzy przeżyli remont w miejscu zamieszkania na 60m wiedzą jakie to zamieszanie..na szczęście już siedzę sobie wygodnie na kanapie i upojam się czystym mieszkaniem.. a ciocia szaleje jeszcze z myciem okien - mąż mi zabronił. Po świętach zamierzam rozpocząć przygotowania na powitanie Leo i Iwo (?) - muszę kupić łóżeczka, foteliki samochodowe i powoli przygotować pokoik dla chłopaków żeby męża nie zostawić z przygotowaniami.

Ka-em ciekawa jestem jak trafiłaś na p.Marka? Wesoło z nim jest:) ale mąż chwali bo naprawdę uczciwy chłopina.. a mnie zadzwia jak zna się na nowych technologiach (chociaż pozory mylą:) i robi tak żeby inwestor nie popłynął za bardzo na tych cudownych wynalazkach. Nam polecił go znajomy, któremy p.Marek robił wszytko i do dzisiaj przyjeżdża jak trzeba "żarówkę wymienić" bo znajomy marynarz i często go w domu nie ma. Wnętrza do dzieło p.Michaliny.. ja na początku obawiałam się takich nowowczesnych przestrzeni, ale z drugiej strony chciałam beton na klatce i tak jakoś wyszło. Myślę, że za kilka lat nie będzie mnie stać na Michalinę:) bo dziewczyna jak nabierze doświadczenia będzie się bardziej cenić. Ciekawa jestem Waszych wnętrz - podejrzałam na stronie Michaliny na facebook'u - nie wiem czy to Wasze wnętrza tam są.. w podobnym klimacie:) te pokoiki dziecięce to moich znajomych - poleciłam im Michalinę i też byli bardzo zadowoleni. Teraz trochę się obawiam realizacji bo diabeł tkwi w szczegółach:) i już musieliśmy obcinać furtkę oraz dostawiać 10cm ścianki:) ale to chyba zdarza się i najlepszym.. w każdym razie miło się z nią współpracuje.

a co do balustrady szklanej - nie będziemy mieć tak wycinanej do schodów, tylko mocowaną do policzków schodów - pan zapewniał mnie że dywany na tym można trzepać:) ale nie będę próbować. Tak mi się podobają.. że podejmę ryzyko. Moja znajoma która ma balustradę z drabinek (no takie szczebelki) ma 2 dziewczynki w wieku 2 lat i mówi że musi jakieś maskownice założyć na schody bo dziewczyny urządzają sobie małpi gaj. W sumie to chyba nie ma idealnych wnętrz stworzonych dla dzieci. .nie da się uniknąć narożników, kantów itp.

Moje chłopaki chyba będą w kaskach chodzić :)

http://allegro.pl/chicco-kask-ochronny-dla-dzieci-nauka-chodzenia-i1550569493.html

jak będziecie potrzebować dobrego i chyba taniego na ile udało mi się sprawdzić szklarza (no chyba że myszonik mnie przebije:) to polecam - http://www.fabryka-fazy.com.pl/index.php - pan norbert andrzejewski - w obecnym mieszkaniu zrobili mi kiedyś lustro na całą ścianę łazienki (dzięki temu łazienka wygląda na duuużo większą) a teraz będą robić lustra i szklane balustrady

Nie zazdroszczę z wielkim brzuchem na lato. Pamiętam zeszłoroczne upały - byłam w 6 miesiącu a czułam się okropnie. Leżałam cały dzień na łóżku pod wiatrakiem i nie miałam siły się ruszyć. Ja na szczęście do połowy 8 miesiąca brzuszek miałam niewielki. Dopieto później zaczęłam rosnąć wszerz zastraszająco szybko.

Życzę porodu po 36 tygodniu:) (wtedy już na pewno bezpiecznie).

Na pana Marka dostaliśmy namiary od p. Zbyszka. Przyznam, że początkowo lekko mnie zirytował - do rozmów i ustaleń podchodził z przymrużeniem oka i ciągle powtarzał, że do momentu aż zacznie wiele rzeczy sie zmieni.... i miał rację.

Później już tylko było coraz lepiej. Bardzo pozytywnie nas zaskoczył: swoją wiedzą, wielką cierpliwością i rewelacyjną pracą. Jesteśmy z niego ogromnie zadowoleni.

Nigdy nie mieliśmy tak czysto na budowie jak teraz;)

Poza tym na każdą wątpliwość ma szereg różnych pomysłów i zawsze stara się zaspokoić moje i męża, często odmienne, wymagania.

Takch fachowców życze wszystkim.

Nie mam konta na facebooku więc nie wiem co p.Michalina tam wrzuciła.

Ogólnie projektuje chyba tak bardzo nowocześnie ale dla nas poszła trochę w kierunku klasyki. Jak na razie to jesmy zadowoleni chociaż nie obyło się bez małych zgrzytów.

Nie mam swojego dziennika - i raczej nie będę mieć bo nie mam na to czasu - a nie wiem gdzie mogę wrzucić jakieć zdjęcia by pokazać co nam zaprojektowała.

Może dopiero po skończeniu domku uda mi się pochwalić na konkretnych wątkach forum.

Odnośnie przeróbek to my cały czas coś zmieniamy. POwiększyliśmy okno tarasowe, robimy jeszcze zmiany w salonie by pomieścić większy kominek. Teraz jeseśmy na etapie powiększania otworu na drzwi wejściowe - okazało się, że 130cm na drzwi na naświetlem to za mało (w wszyscy włączjąc w to architekta wiedzieli, ze chće mieć takie drzwi).

Tak to już jest...:)

ja na pisanie dziennika wkręciłam się dzięki Myszonik - za co bardzo jej dziękuję, bo to motywuje do planowania, poza tym już często zaglądając na początki naszej drogi śmieje się z tego jak to wszystko przerażało..

Pana Marka trudno rzeczywiście "pokochać" od pierwszego wrażenia:) ale my zaufaliśmy rekomendacji.. a teraz z czystym sumieniem mogę go polecać dalej, poza tym jest naprawdę uczciwy, cieszy się jak uda mu się coś kupić taniej i pomaga w wielu innych sprawach - dzięki niemu mamy już gaz (który pewnie bym przeoczyła)...ale gaduła straszna:) mąż daje mu się wygadać.

Zmiany są nieuniknione .. lepiej robić jej na etapie budowy niż później podczas remontu:) u nas z kolei projektant zaplanował za duży otwór na drzwi wejściowe - jak chcesz mieć standardowe i nie robić dopłat to trzeba dopasować otwór do standardowych rozmiarów.

Kiedyś wydawało mi sie że ciąża to sielanka, że kobiety w ciązy to leża do góry brzuchem i czytają poradniki dla przyszłych mam....teraz już wiem jak bardzo się myliłam. Są dni kiedy ogarnia mnie taka słabość że nie wiem jak dam radę pociągnąć do rozwiązania.. w dodatku podejmować decyzje budowlane.. już powoli wkraczam w etap że wszystko mi się podoba byleby mieć ten etap za sobą:) tylko obym nie żałowała tych decyzji.. właśnie ważą się losy wyboru koloru elewacji.

Nie dziwię Ci się.

Ja urodziłam miesiąc po rozpoczęciu budowy. Pamiętam jak w dziewiątym miesiącu latałam z kierbudem po budowie bo nie mogliśmy podjąć decyzji czy podnieś fundamenty o dwa bloczki. Na nieszczęście mąż musiał wyjechać a wszystkie decyzje musiały być podjęte natychmiast(wyścig z czasem i pogodą).

Ostatni tydzień spędziłam w szpitalu i jeszcze tam podejmowałam decyzje odnośnie budowy - codziennie mąż spędzał u mnie kilka godzin z planami, wisząc na telefonie z p. Zbyszkiem;) Piękne czasy, aż się wspomina z łezka w oku:)

A tak na poważnie to zaplanuj sobie łażenie po sklepach, kupowanie wszytkiego dla dzieci już teraz bo później to nie będzie na to siły.

Ja kupiłam wózek(tak jak Myszkonik mam teutonie) już w piątym miesiącu a większość rzeczy załawiałam przez inetrnet. W Poznaniu najlepszy i najtańszy sklep to Akpol - większość rzeczy tańszych niż na allegro. A to się liczy gdy masz wydatki razy dwa...

cha :) też podnosiliśmy fundamenty o dwa bloczki.. i decyzja zapadała przez telefon, bo mąż był na wyjeżdzie a ja nie wiedziałam o co chodzi i czy przypadkiem nie będę po drabinie do domu wchodzić:)

Wózek już zakupiony:) dla bliźniaków to wyzwanie - w sklepach niewiele jest więc korzystałam z dobrodziejstw internetu - Easy Walker Duo (podobno najlepszy dla bliźniaków.. zobaczymy) W Akpolu byłam ale głowa mnie rozbolała od wszystkiego i uciekłam:) muszę wrócić tam z jakąś listą zakupów - dziękuję za rady, chętnie skorzystam z wszystkich bo nie mam pojęcia od czego zacząć a marketingowcy zrobią wszystko żeby wmówić nam ze wszystko jest potrzebne:)

Podziwiam Ciebie jak Ty dałaś radę w tym 9-tym miesiącu latać po budowie... bo ja już zaczynam się obawiać czy zaraz nie urodzę:)

Odpowiadam szybciutko, że my swoje gniazdo wijemy w Szamotułach.

Termin mam na 6 sierpnia, ale wczoraj zaczęłam 25 tydzień. Coś się Tobie chyba Ado z tym liczeniem pokićkało.

Ja na razie mam w ciąży mnóstwo energii, nawet więcej niż przed ciążą... ale już pewnie nie za długo, bo brzuchol rośnie i zaczyna ciążyć ;)

Dla Młodej nie mam jeszcze zupełnie nic (no dobra mam 2 bodziaki, 2 ręczniki i pożyczone łóżeczko u siostry w piwnicy), ale od maja mam się zamiar ostro zabrać za dzieciowe zakupy. Z tym, że pewnie większość rzeczy z netu kupię, jak z wszystkim...

A co do urządzania wnętrz - Wy mając projekty i wizualizacje możecie sobie chociaż wyobrazić jak to wyjdzie. Ja mam tylko wizualizację w głowie i to mocno organiczną własną wyobraźnią. Wszystko będzie wychodzić w praniu... Ale będzie fun:)

Ado pokazuj koniecznie postępy, jestem żądna wrażeń budowlanych:)

Kominkowcy już wybrani?

Bo u mnie stanęło na tych z Zielonej Góry wyszukanych przez ka_em (dzięki:)

ka_em

możesz założyć wątek na wnętrzach i tam wrzucić wizualizacje. Pooglądamy, pogadamy, a potem nie musisz go kontynuować, no chyba, że się wciągniesz... ;)

Witaj

Ale u Ciebie praca wre! Mnie zatrzymała zima (kominy) i dachu nie udało się położyć w zeszłym roku...

Chciałem zapytać o grzejniki kanałowe. Jakiej firmy zamontowaliście? Jakiej są szerokości?

Ja u siebie muszę mieć o szerokości 30 do 34 cm (w zależności od producenta) i boimy się, że będą źle wyglądały. Czy dobrze widzę, czy one są z wentylatorami?

Myszonik -ja chciałabym aby maluchy były w brzuszku jak najdłużej i już ucieszyłam się jak zobaczylam Twój post.. ale sprawdziłam w kalkulatorze http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79533.html i jak wół wychodzi mi 10.08.. ale ja szykuję się już na lipiec.. pewnie zrobimy prezent tacie na urodziny 26.07.

Dziękuję.. mam nadzieję że uda się zrealizować go tak jak sobie to wyobrażamy.. bo już cięcia się zaczynają:) kolor szary.. jak to łatwo powiedzieć.. kurka stoję przed dylematem wyboru koloru na elewacje.. wydawalo mi sie ze juz wybralam, pan zrobil mi probki i jakos mi sie nie widzi... jade zaraz na budowe wybierac ponownie... na górze bedzie kolor bialy.. tak od gzymsu. nie wiem czy to widac na styropianie i kilka pasow elewacji z drewna - modrzew syberyjski. Czy musi być aż tyle odcieni szarości:(

Dziękuję.. mam nadzieję że uda się zrealizować go tak jak sobie to wyobrażamy.. bo już cięcia się zaczynają:) kolor szary.. jak to łatwo powiedzieć.. kurka stoję przed dylematem wyboru koloru na elewacje.. wydawalo mi sie ze juz wybralam, pan zrobil mi probki i jakos mi sie nie widzi... jade zaraz na budowe wybierac ponownie... na górze bedzie kolor bialy.. tak od gzymsu. nie wiem czy to widac na styropianie i kilka pasow elewacji z drewna - modrzew syberyjski. Czy musi być aż tyle odcieni szarości:(

Ja dopiero zaczynam,ale już się głowię jaka elewacja ,jaki kolor dachu- co do okien jedynie mam pewność,że złoty dąb.Reszta,na razie pod wielkim znakiem zapytania :D

Myszonik -ja chciałabym aby maluchy były w brzuszku jak najdłużej i już ucieszyłam się jak zobaczylam Twój post.. ale sprawdziłam w kalkulatorze http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79533.html i jak wół wychodzi mi 10.08.. ale ja szykuję się już na lipiec.. pewnie zrobimy prezent tacie na urodziny 26.07.

Ten kalkulator jakoś dziwnie liczy.

Zobacz według tego to już 25 tydzień

http://parenting.pl/kalkulator-ciazy-porodu.html

ja z kolei mam nadzieję, że nie przenoszę młodej za bardzo, bo pewnie latem z brzuchem będzie mi tak ciężko, że jedynym moim marzeniem będzie urodzić...

2 sierpnia mam urodziny, może sobie prezent zrobię?

Praca wre... Super Ci panowie od elewacji. Taki porządeczek, z własnym odkurzaczem- proszę, proszę. Również poproszę o namiary.

My też planujemy szarą elewację. Mamy grafitową dachówke i ja bardzo chciałam jakieś jasne, ciepłe kolory. Ale meżulek mnie namówił na kolor szary i wydaje mi się, że to dobry wybór. Tylko jeszcze nie wiemy jaki odcień. Myślałam o jakiś dwóch by się coś działo na tej elewacji i nie było za mdło.

Odnośnie agd to sama mam podobny dylemat. Lodóweczkę bardzo chciałam sharpa - taką jak ty wybrałaś. Niestety kosztowo wychodzi to niezbyt miło. Ale poszukam czegoś tańszego - może hotpinta - Ariston Quadrio 4D B/HA (baaardzomi się ona podoba). Największy kłopot jest z okapem - żaden mi się nie podoba.

Jutro idę oglądać kuchnie - może coś znajdę.