Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ady i Mikołaja

Recommended Posts

Myszonik -dziękuję za linka.. już przepadłam:) siedzę i wybieram. Mój brzuch niestety juz nie mieści sie w normalne koszule.. więc muszę zakupić jakieś ochydztwo workowate.. a przy moim wzroscie 160 i standardowym rozmiarze S w kierunku do XS to coraz smieszniej wygladam z tym brzucholem. Jazdę mamy na całe.. mąż zapytał się czy nie mogłam sobie tego inaczej zaplanować?:) bo za dużo się skumulowało. Skaczę pomiędzy AGD do tematu wanienki dla dzieci. Właśnie holipa mam dylemat kąpielowy bo podoba mi się taka komoda kapielowa CEBA ale te wanienki w niej są takie sobie i lepsza byłaby taka anatomiczna Ondy bo kąpiel przeraza mnie strasznie, mam drewniane łapy. Ale ta anatomiczna to wielki grzmot.. no i tak właśnie spędzam czas na rozwiazywaniu trudnych dylematow:) dla relaksu zabieram sie za zakupy z Twoich linków - dziękuję:)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli mogę się wtrącić - to tak podpowiem z doświadczenia...

Jesli macie miejsce to polecam komodę na przewijak tzn. komodę na której kładzie się przewijak taki jak na łóżeczko. A komodę wybiera się taką by było miejsce w niej na pieluchy, kosmetyki i ciuszki by wszystko było pod ręką. Ja mam taki i jestem mega zadowolona.

http://www.meble.vox.pl/kolekcje-mebli-baby/romeo-i-julia/pw/komoda-z-przewijakiem,981/

Stoi przy łóżeczku w naszej sypialni i to jest taki kącik maluszka - wszystko w jednym miejscu. Do tego przy komodzie pojemnik na brudne ciuszki i na brudne pieluszki.

Wanienka - najprostsza i największa. Dzieciaczek szybko polubi kąpiele, co wiąże się z pryskaniem czyt. wszystko na około mokre:). U nas jak jest kąpiel to wkładamy wanienkę Bartka do dużej wanny a mąż stoi z rozłożonym ręcznikiem i robi za parawan. A i tak podłoga i my jesteśmy mokrzy.

Poza tym do tych dużych bez problemu wchodzą leżaczki

http://www.patiimaks.pl/Product.aspx?cat_name=krzeselka-do-kapieli&ProductID=3769&producer=tega

co jest bardzo pomocne jak dziecko waży już kilka kilo...

Ciuszki dla chłopców...hmmm...Jak dla mnie w naszym kraju jest straszna dyskryminacja w tej materii:) Na wyprzedażach same ciuszki dla dziewczynek. Dla chłopców kilka regałów - tylko niebieskie:( Jak dla mnie dobre ciuszki, a napewno body, są w H&M. Materiał się nie kurczy, nie spiera. Jedne z najlepszych body jakie miałam. I jeszcze jeden mały sekret: patrzcie by body miały zapięcia na szyi lub były kopertowe. Te inne się rozciągają i później dekolt jest na połowie klatki piersiowej.

A tak ogólnie to jeszcze fajne i dobre jakościowo są ciuszki - o dziwo - w Tesco (np. w tym na serbskiej). Kupiłam kilka rzeczy i jestem bardzio zadowolona a ceny naprawdę dobre.

Koszule sobie podarujcie. W szpitalu nosi się szpitalne, żal swoich bo niestety wszystko jest brudne... Bez szczegółow żeby nie straszyć:)

w domu nosi się to co wygodne. Ja miałam jedną z kopertowym dekoltem i resztę rozpinanych koszulek lub bluzek. Acha a staniki do karmienia najlepsze z H&M (z fiszbinami). Miałam też z innych firm, dużo droższe i niestety nie do noszenia.

Ka_em - dziękuję za wszelkie wskazówki. Ja już panikuję.. boję sie jak diabli tej odpowiedzialnosci, wyzwania logistycznego.. radość przeplata się z paniką, a człowiek boi się jak czegoś nie wie.. więc wszelkie wskazówki doświadczonej mamy mile widziane. Ja niestety nie bedę miała wanny.. więc ta kąpiel mnie przeraza

Co sądzisz o takiej komodzie :

http://allegro.pl/zestaw-wanienka-komoda-przewijak-3w1-ceba-i1587365796.html

wanienka jest mała.. ale to taka na początek, a potem wstawię dużą do kabiny prysznicowej

A co do koszul.. dziękuję za obudzenie zdrowego rozsądku:)

mikiado

dokładnie wanienki jak najprostsze, żadnych cudów na kiju, czytałam, że te wszystkie z bajerami w ogóle się nie sprawdzają.

Przewijak na razie kupuję taki na łóżeczko, nie przewiduję w mieszkaniu kupowania mebli dla dziecka, nie mam na nie miejsca. Jakieś mebelki kupię młodej dopiero do nowego domu, a na razie te parę miesięcy musi przebiedować z łóżeczkiem w sypialni i miejscem w jednej komodzie...

Szczerze to bardzo odradzam - takie komody są bardzo niestabilne. Posłuży Ci ona może przez pierwszy miesiąc - bo tylko takie małe dziecko będziesz wstanie utrzymać w ręku.Później dziecko wariuje, kręci się- a te kółeczka to będzie koszmar...

My na początku kładliśmy wanienkę na dwóch taboretach, siostra do dziś kapie córeczkę w kuchni(taką małą ma łazienkę), na stole.Piszę o dużej wannie by opisać jak wygląda kąpiel kilkumiesięcznego Malucha. I z góry ostrzegam, że taka komoda i mała wanienka sa totalnie niefunkcjonalne.

Ogólnie to staram się przekazać, że są rzeczy w które warto zainwestować (butelki, laktator, elektroniczna niania) a które można sobie odpuścic i wybrać najtańszą i najprostrzą wersję(wanienka, łóżeczko,przewijak).

Na razie tylko kotłownia jest cywilizowana:) Mnie już to denerwuje ze tak dlugo wszystko sie wlecze..co prawda agd ciagle nie wybrane.. wole myslec o wyprawce. Ka_em masz racje - jak bedziecie wybierac sprzet agd to nei robcie tego bledu co ja i nie szukajcie opinii o kazdym sprzecie bo kazdy zawsze jak jest niezadowolony to napisze w necie.. a grono zadowolonych rzadko pisze i tak o kazdym sprzecie mozna przeczytac ze cos tam z nim nie tak..

Ja co do sprzętów to wychodzę z założenia, że jak się ma zepsuć to się zepsuje nawet najlepszej firmy i najlepszy model, a generalnie sprzęty się po prostu nie psują. Teraz mam zwykłe sprzęty z amici, normalnie użytkowane, nic się nie dzieje, więc agd do kuchni będę wybierać wg kryterium: klasa energetyczna i wygląd (wygląd dla tych, które widać).

Myszkonik masz rację. Ja ogólnie szukam wszędzie cięć, więc jeśli chodzi o sprzęt to chcę by widoczne wyglądowo do siebie pasowały, wiadomo- nie były z najniższej półki ale też nie musż abyć super nowoczesne i drogie. Ogólnie na cały sprzęt mam 10 tys. i chciałabym nawet wydać trochę mniej.

Największy problem mam z okapem - wyspowe są drogie.

Cha .. też mi się tak wydawało. Amica już taka tania nie jest.. bo to już jakość Samsunga. Marką tez się nie kieruję.. obecnie mam 15 letnia pralke Candy - nie stosuje zadnych calgonitow...a pralka ani razu sie nie zepsula:) sprzet obecnie tez mam amici - tylko na zmyware narzekam, bo glosna jest. Ka_em - dobre i w przystepnej cene okapy ma firma CIARKO, zobacz tez w Ikei.

No mnie bardziej chodziło o to, że nie muszę mieć sprzętu np. miele:)

Pewnie będę wybierała gdzieś z półki simensa, boscha. Ale na razie nawet boję się zacząć oglądać te sprzęty.

Ado a Ty pewnie już jesteś wtajemniczona. Kiedy te sprzęty trzeba kupić? Przed montażem kuchni pewnie, tak żeby już były kiedy p. Tomek wejdzie montować meble? Bo muszę jakoś ten wydatek w czasie umiejscowić...

spokojnie nie musisz ich jeszcze kupować.. ale musisz dokonać wyboru - zwłaszcza piekarnik i mikrofalę jeśli planujesz w zabudowie kolumnowej bo Tomek musi znać wymiary... no i lodówka - nie musisz dokonywać wyboru modelu chociaz i tak to sie do tego sprowadza.. bo musi podac wymiary (ja jescze nie wybralam lodowki ale obiecalam Tomkowi ze ogranicze sie do standardowej 60x200) A sprzet jest fizycznie potrzebny przed samym montazem kuchni.. tylko nie odkladaj wyboru sprzetu na ostatnia chwile.. zreszta komu ja to mowie - bardziej zorganizowanej osoby to nie znam.

No mnie bardziej chodziło o to, że nie muszę mieć sprzętu np. miele:)

Tak Cię zrozumiałam i też tak myślę:). Oczywiście sprzęt warto kupić dobry ale wiem, że mnie nie stać na sprzęt z wysokiej półki. Będę raczej celować na średnią. Ale np wiem, ze mikrofala musi mieć tylko podstawowe funkcje - podgrzewanie, rozmrażanie- i nie warto dokładać kasy do innych rozwiązań, bo i tak ich nie będę używać. Więc ma ona tylko wyglądać ładnie i pasować do piekarnika.

Odnośnie zmywarki to moi rodzice jakiś czas temu kupili super zmywarkę boscha, dali kupę kasy a ona ciągle się psuła. Wymienili ją teraz na zamiennik(bosch produkowany pod inna marką), dali 900 zł i są bardzo zadowoleni.

Odnośnie zmywarki to moi rodzice jakiś czas temu kupili super zmywarkę boscha, dali kupę kasy a ona ciągle się psuła. Wymienili ją teraz na zamiennik(bosch produkowany pod inna marką), dali 900 zł i są bardzo zadowoleni.

I o to mi właśnie chodziło, że psują sie chyba tylko jakieś pechowe sztuki i wtedy niezależnie od marki. Bo tak w ogóle to ani w rodzinie ani wśród znajomych nie słyszę żeby się komuś AGD psuło nagminnie niezależnie od marek.

A za jakieś 10 lat to już będzie tak anachroniczne, że i tak pójdzie siłą rzeczy do wymiany ;)

O ogrodzie to ja nawet nie myślę...

jak coś kupowałam z rzeczy ogrodowych to najczęściej w lokalnym "centrum ogrodniczym".

A w Poznaniu to chyba mi przychodzi do głowy giełda owocowo - warzywna na Franowie. Tam chyba też ogrodniczymi rzeczami handlują. I chyba gdzieś w Owińskach są jakieś duże centra ogrodnicze, ale ja jestem zupełnie poza tematem, tak tylko piszę, coś mi się po czaszce kołacze, ale nie wiem skąd...

Ci mężowie i ich bojowe zadania...

Mój też mówi tylko "Myszo, znajdź w internecie to i to". A sam umie znaleźć tylko wyniki piłkarskie i nowe modele samochodów, na które nas nie stać ;)

Karpiela - Bułeckę to nam powinnaś sfotografować jak już tak reklamujesz...

W końcu przystojniak na budowie to nie lada gratka. Moi budowlańcy to wizualnie raczej z przeciwnego bieguna:)

Odnośnie przystojnych podwykonawców to ja niestety mam wszystkich w typie pana Marka (elektryka) - Ada wie co mamna myśłi:)

Rozwiany włos, braki w uzębieniu i nieodłączny papieros. Teraz jak rozmawiam z panami od wykończeniówki to przyszedł pan od płytek - biała, obcisła, za krótka bluzeczka, białe spodnie, mokasyny na bose stopy; do tego torebeczka na ramię (typ listonoszki ale na krótkm pasku,przewieszona na ramieniu), cienki papierosiki i boski wąsik... Cudo:)

Aż się marzy taki typowy góral - oczywiście przystojny.

Prace w ogrodzie to raczej na ten rok sobie podaruję. Tzn i tak mam zamiar mieć tylko trawę i tujki Nie jestem typem ogrodniczki i raczej sobotnie popołudnia wolę spędzić na innych rozrywkach niż pielenie.

A wiecie może kiedy można robić pozbruk na podjazd - przed płotem frontowym i ociepleniem domu da radę?