Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

metalowe szprosy międzyszybowe

Jakie są Wasze odczucia na temat szprosów metalowych (międzyszybowych) w oknach?  

74 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie są Wasze odczucia na temat szprosów metalowych (międzyszybowych) w oknach?

• tandeta, kicz, bezgu

Recommended Posts

zaznaczyłam tandeta, ale po zastanowieniu dodam. Jak domek taki mniej więcej z bajki, to nawet moze pasować. Do nowoczesnego domu nie.

Widziałam kilka udanych realizacji (ładnie zgrane z cała elewacją, i dachem, słodkie kwiatki pod oknem i było ok.) i o wiele wiele więcej totalnego badziewia. Np szara, typowa kostka i białe okna ze złotymi szprosami.

Chciałam mieć szprosy, dopóki na targach muratora nie zrozumiałam, że podobałyby mi się tylko prawdziwe szprosy konstrukcyjne drewniane - gdyby nie musiały być aż tak grube (co najmniej 5 cm). Zaś te z metalową listewką pomiędzy szybami... M.zd. to nie jest ładne. Sztuczne. Udaje że jest czymś, czym nie jest.

No więc w projekcie nie mam szprosów, za to [dość duże] okna są podzielone w górnej części (tak gdzieś w 1/5 wysokości).

Joasia.

• 2 weeks później...
U nas projekt przewidywał okna ze szprosami ale kupiliśmy je bez i myślę, że zdecydowanie lepiej wyglądają :D Miałam takie same odczucia co Zbych - czułabym się jak za kratkami a poza tym takie metalowe wyglądają tandetnie. Jeżeli miałabym już kupować szprosy to tylko drewniane nakładane - te jeszcze wyglądają w miarę dobrze no i zawsze można je zdjąć jak już się znudzą :D

• 5 weeks później...
  • 1 month później...

nie lubie podróbek, nie lubie imitacji, nie lubie więc szprosów międzyszybowych

jeśli już, to szprosy obustronnie naklejane (a jeszcze lepiej z profilem międzyszybowym pod szprosem)

tak są np. wykonane szprosy w drziach zewnętrznych dz-12 stolbudu włoszczowa (szpros międzyszybowy + szprosy obustronnie naklejane)

z tego co wiem, szprosy obustronnie naklejane (ale bez międzysybowej ramki) kosztują podobnie jak szprosy międzyszybowe. takie szczeblinki są widoczne nawet, gdy od szyb odbija się światło.

Gość Legalista
Pozdrawiam "większość". W projekcie miałem okna z szprosami i w domku mam okna z szprosami. Okna zewnątrz machoń wewnątrz białe. 9 okien (w tym drzwi 220x180 na taras) cena 8500PLN w 2001.