Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

metalowe szprosy międzyszybowe

Jakie są Wasze odczucia na temat szprosów metalowych (międzyszybowych) w oknach?  

74 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie są Wasze odczucia na temat szprosów metalowych (międzyszybowych) w oknach?

• tandeta, kicz, bezgu

Recommended Posts

A ja mam białe międzyszybowe 1,8cm, okna białe plastiki. Mnie się generalnie szprosy podobają bo pasują do domu. Zwykłe okna kojarzą mi się z mieszkaniem w bloku. Wybrałam międzyszybowe bo:

- w plastikach inne musiały by być zbyt szerokie

- szprosy dzielące szybę utrudniają mycie i zbiera się na nich kurz

Nie wiem, dlaczego moja ankieta, umieszczona jakiś czas temu w Sondażach, nagle wylądwoała w Wymianie Doświadczeń.

Mój dylemat okienny, obecnie już rozwiązany, był taki: w projekcie mamy okna ze szprosami drewnianymi, które bardzo mi się podobają, ale okazały się sakramencko drogie. Osoba, której zdanie w kwestiach estetycznych wysoko sobie cenię, zasugerowała więc szprosy metalowe, których wcześniej w ogóle nie brałam pod uwagę, bo mi się nie podobały. Puściałam sondę na forum, żeby poznać opinie innych - większośc wypowiedziała się w tonie podobnym do moich własnych odczuć.

Ostatecznie, zrezygnowaliśmy w ogóle ze szprosów (nie bez żalu, bo te drewniane nadal bardzo mi się podobają) i zmienilismy nieco rozkład okien - samo odjęcie szprosów spowodowało, że okna zrobiły się "blokowe".

Dziękuje wszystkim za zabranie głosu.

dobrze zrobilas, szprosy metalowe moim zdaniem nie sa gustowne. ja sama mam drewniane, ale takie jak w oknie narysowanym przez dziecko, czyli jeden pionowy i jeden poziomy podzial - wyglada to super.

takl jak niektorzy z przedmowcow mysle, ze szprosy pasuja do okreslonych domow, sama toleruje tylko drewniane.

wiem, ze moze to glupi pomysl, bo zupelnie nie znam sie na budownictwie, ale moze kiedys po prostu nalozycie listewki na wasze okna i sami zrobicie szprosy?!