Gość 01.12.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Cześć, pewnie napiszecie: potrzeba projektu i instalatorów, aby prawidłowo zrobić, ale wolałbym sam, wiec mam pytania: 1. Czy ktoś robił samodzielnie wodne ogrzewanie podłogowe?2. Jak policzyć moc, rozstaw rurek itd (może jakiś program)?3. Z czego (z Hepwortha jest prosto, ale może inne proste rozwiązanie)? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 01.12.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Podtrzymuję temat. Mam te same dylematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 sam zrobiłem projekt ( nie pracując w branży ) i sam zamierzam wykonać podłogówkę. Takie małe hobby. Liczyłem to chyba już z 999x i za cholerę nie chce wyjść już inaczej - czyli JEST DOBRZE ! Zacznijcie Panowie od bilansu cieplnego budynku oraz każdego pomieszczenia. Pomyślcie też co będzie jeśli na tym etapie popełnicie błąd Chętnie odpowiem na konkretne pytania. Ale całości nie sposób tu opisać. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 02.12.2003 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 SAm robiłem, ale elektryczną. Nic trudnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 02.12.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 U mnie instalatrzy dali rurki fi18 co 20 cm firmy KAN. Co prawda potrzebne są specjalizowane narzędzia ale można je wypożyczyć. Podobna jest sytuacja z TeCe tylko że jest droższy. Jak twierdzą gęstsze rozmieszczenie rur nic nie daje tylko zwiększa koszty. Mimo że moc jest wyliczona to i tak mimo mojej niechęci zainstalowali rurki rezerwowe pod grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 02.12.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Do Gościa co sam liczył:bilans cieplny budynku mam, miałem mieć kaloryfery. Chcę zmienić w salonie na podłogówkę i nie wiem, jak przeliczyć długość rurek od podłogowego. Załóżmy, że potrzebuję 2000W na powierzchni 32m2. Ile metrów rurek, jaka grubość wylewki, przy jakiej temperaturze zasilania/powrotu itd. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.12.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Sam robiłem wodne, Hepworth, 80 m2, 4 sekcje (salon 2 sekcje, kuchnia, łazienka+hall+WC). Najpierw liczyłem, potem się konsultowałem, a potem sobie podarowałem i wziąłem się do roboty. Zasada jest prosta - do pomieszczenia trzeba przejść jak najkrótszą drogą w miarę możliwości przez otwory drzwiowe, przy zewnętrznych ścianach. Przez dylatacje tylko niezbędne przejścia, w peszlu minimum po pół metra w każdą stronę. Jedna sekcja max 100-120 mb rury, max 6x6m. ŻADNYCH ŁĄCZEŃ !!! Najpierw wokół pomieszczenia. Przy ścianach zewnętrznych, oknach i drzwiach balkonowych gęściej (ca. co 10 cm), potem do wnetrza pomieszczenia coraz rzadziej (do 30 cm). Sekcje krótkie i blisko kotła będą się mocniej grzały, sekcje dłuższe dalej od kotła słabiej. Ale można to wyrównać zaworami na rozdzielaczu. Przy takiej pogodzie jak teraz (w nocy 5 st.C w dzień 10 st.C) podłoga jest chłodna, na powrocie jest 37-38 st.C Jak były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 02.12.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Jasiu, ale jak się liczy. Ile W daje 10mb rurki? Mając chociaż takie dane mogę obliczyć ile metrów potrzebuję a potem ułożę wg Twoich zaleceń. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.12.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Gadałem z kilkoma instalatorami i wszyscy robią "na oko". Bo jak byś nie liczył to wyjdzie ci średnio 4 mb rury na m2 podłogi, a to oznacza rurkę co 10-30 cm (gęsciej się nie da, a rzadziej nie można bo powstaną "zimne plamy"). Zadzwoń/napisz do Kissana i/lub Hepwortha - jedni i drudzy bez ociągania przyślą ci instrukcje instalatora (BTW: http://www.hepworth.pl/poradnikinst.pdf ). W środku nie znajdziesz za dużo matematyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 02.12.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Jasiu, wszyscy trąbią, że trzeba koniecznie robić projekt podłogówki gdyż błędy są nie do naprawienia a Ty piszesz, że robi się to zawsze na oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 02.12.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 http://www.hepworth.pl/IT3.pdfTutaj jest fajny opis, z mocami na m2 w zależności od temperatury, rozstawami, tabele przeliczania w zależności od materiału na podłodze itp.Wydaje mi się, że jeśli ktoś potrafi zrobić instalację grzejnikową i wodną poradzi sobie z tym.W każdym projekcie jest podane zapotrzebowanie na moc, więc możemy ją wykorzystać. Resztę z tabelek. Unikać łączeń, lepiej zrobić 2 sekcje.I to wszystko (oczywiście teoretycznie - na razie mam fundamenty). Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciplik 02.12.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 GOŚCIU sprawdź tutaj http://www.mikroenergetyka.com.pl/oferta11h.htmla może ktoś wie ile za m2 wodnego ogrzewania podłogowego (montaż wraz z materiałami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 02.12.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Kalkulacja na 1m2 jest trudna, ponieważ nie wiadomo, ile to będzie obwodów itd.Skalkulowałem przed chwilą koszty (na podstawie katalogu Hepwortha i rozmowy z kolegą, który niedawno zakładał) koszt dla powierzchni 32m2:- rura 160mb 832 zł- rozdzielacz kompletny 353- szafka do rozdzielacza 100- pompa 300- termostat 60- zawór 3d 50Czyli ok. 1700zł za materiały. Wyszłoby ok. 50zł/m2, ale np. rozdzielacz na więcej portów nie jest proprcjonalnie droższy, większa pompa też nie itd. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.12.2003 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Gdzieś obiło mi się o uszy, że m2 podłogówki "so wsiem" kosztuje 80,- PLNTaka cena wyjściowa do dalszych negocjacji. PS. Chodzi o same rurki z izolacją p.wilgociową, styropianem (10cm) i posadzką betonową - M+R. Bez rozdzielacza i reszty kotłowni PS.2 A co do projektu to i owszem jest potrzebny ale jego precyzja nie wykracza wiele poza zbiór zaleceń, które już wymieniłem. Cały projekt (samej podłogi) w zasadzie sprowadza się do podziału na sekcje i określeniu odległości między rurkami w różnych punktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karmar 02.12.2003 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Wszystko o podłogówce znajdziesz na stronie http://www.kolmet.com.plJa zrobiłem wedóg opisu i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 02.12.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Możesz zdradzić, gdzie na tej stronie są tego rodzaju informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Na stronie http://www.kolmet.com.pl wchodzisz Press .Sa tam artykuły związane z działalnością firmy.Tam właśnie są artykuły.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2003 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Do Gościa co sam liczył: bilans cieplny budynku mam, miałem mieć kaloryfery. Chcę zmienić w salonie na podłogówkę i nie wiem, jak przeliczyć długość rurek od podłogowego. Załóżmy, że potrzebuję 2000W na powierzchni 32m2. Ile metrów rurek, jaka grubość wylewki, przy jakiej temperaturze zasilania/powrotu itd. Arecki Jak wyżej, bardzo polecam strony Hepwortha i opis w .pdf oraz katalogi ( darmowe ) Kisana. jest tam wszystko co Cię interesuje. Ale bardzo ogólnie ! W łazienkach rozstaw rurek nie mniej niż co 10 cm, raczej nie więcej niż 20cm. W salonie 20-25 cm w hallu 25-30cm Jeśli masz podłogówkę tylko w jednym pomieszczeniu to rozstaw ma niewielkie znaczenie ( na oko jest OK tzn. np. co 20 cm, zachowując zasadę, że przy ścianie i oknach dajesz mniejsze rozstawy ). Najwyżej przykręcisz lub otworzysz zawór. Sprawa się komplikuje, jeśli masz podłogówkę w kilku pomieszczeniach. Bez projektu ani rusz. Wist w tym, że zmieniające się zapotrzebowanie na ciepło, powoduje wzrost/spadek temperatury wody w obiegu. Ze względu na różne długości obiegów i różny rozstaw, inne są wydatki ciepła do pomieszczeń przy różnych temperaturach zewnętrznych. Mówiąc inaczej, jeśli np. przy +10C na zewnątrz będzie wszystko OK, to przy źle dobranych rozstawach, przy -10C w jednym pomieszczeniu będzie OK, w innym za zimno a jeszcze w innym za gorąco. Można temu zaradzić czujnikami przylgowymi ( chyba tak to się nazywa ) i automatycznymi zaworami na rozdzielaczu. Ale nie będę się wymądrzał, bo się na tym nie znam. Robię prosty układ. Na podstawie tego co przeczytałem w dostępnej literaturze, wrzuciłem dane do exela i zrobiłem "pracujący" wykresik w zalerzności od różnych parametrów. I taką zależność właśnie zauważyłem. ( tylko nie proście o to, bo jest strasznie pogmatwane, dotyczy parametrów mojego domu i nijak nie przystaje do innych budynków ) W każdym razie u mnie wyszło tak : salon - co 22 cm kuchnia - co 30 cm łazienka co 18 cm, ( + grzejnik na ręczniki ) hall co 30 cm, wiatrołap - co 12 cm Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2003 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Jasiu, ale jak się liczy. Ile W daje 10mb rurki? Mając chociaż takie dane mogę obliczyć ile metrów potrzebuję a potem ułożę wg Twoich zaleceń. A. Maksymalny wydatek z 1 mb rurki to 0,45W - więcej nie przepuści. Ale pewnie nigdy tyle nie będziesz potrzebował. Obliczając wydatek z 1mb należy uwzględnić : 1) różnicę temperatur pomieszczenia i wody w rurkach, 2)opór podłogi nad rurami ( terakota, panele, dywan ) 3) strata ciepła do gruntu ( opór izolacji ), ad1. czym mniejsza róznica temperatur tym mniej ciepła migruje do pomieszczenia. ad2. czym większy opór podłogi i izolacji +ad1. to tym mniejsza delta zasilania i powrotu, Jeszcze jedna uwaga, Jeśli masz otwartą kuchnię, salon i hall oraz planujesz wydatną wentylację mechaniczną z reku, to migracja powietrza ( ciepła ) jest na tyle duża, że zachowując ogólne zasady układania podłogówki pewnie będzie OK, A w łazience zależy głównie na ciepłej podłodze. Bo i tak dajesz grzejnik dodatkowy ( sama podłogówka nie wystarczy ). Jeśli pomieszczenia są niezależne to zrobiłbym projekt. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 05.12.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Czy ktoś mógłby polecić miejsce gdzie mółbym wykonać taki projekt? Najchętniej w mazowieckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts