channel8 25.07.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Ja właśnie sprzatam po malowaniu mieszkania. Nobiles - dla mnie totalna porażka! Aby ściana miała w miare równy kolor musiałam położyć 4 warstwy, a i tak nie jest idealnie jak pada światło widac delikatne smugi. Pokój dzieci malowałam duluxem (kolory świata) - dla mnie bomba! 2 krotne malowanie - równy ładny kolor, dobrze sie malowało. Biała farba - dulux - też świetnie wygląda nic sie nie łuszczy. Wszystkie powierzchnie wczesniej zagruntowalam pedzlem uni gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 25.07.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Na sufity ponoc jest najlepsza KABE (broń Boże rozcienczać z wodą). Lateksowe farby są jednorazowe. Malujesz lateksem i później masz problem.Zagłebiam się właśnie w temacie malowania i fachowcy podpowiadaja mi pewne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.07.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Na sufity ponoc jest najlepsza KABE (broń Boże rozcienczać z wodą). Lateksowe farby są jednorazowe. Malujesz lateksem i później masz problem. jaki problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 26.07.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Pomalowane lateksem ściany, można przemalować również tylko lateksem (czyli malowanie nr 2 po kilku latach). Tak mi powiedzieli w sklepie z farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 26.07.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 bzdury gadają w tych sklepach. i to nie pierwszy i nie ostatni raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.07.2009 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Pomalowane lateksem ściany, można przemalować również tylko lateksem (czyli malowanie nr 2 po kilku latach). Tak mi powiedzieli w sklepie z farbami. głupot ci nagadali...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 26.07.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 a jakie farby gruntujące polecacie? W castoramie maja ich produkt -casto coś tam i jest chyba jeszcze jedna arba ale nie gruntująca tylko podkładowa - a to chyba różnica Tynkarz radził kupić grunt i mieszać ze zwykłą farbą - taa ale jaką jest ich tyle - akryl, lateks itd... Czy wszystkie one można warstwami mieszać tzn. czy jak pomaluję akrylem później można lateksem i odwrotnie? Czy sa jakieś schematy co po czym można? lajkonik jestem na razie w malowaniu a niedługo muszę cały dom opierdzielić jakimś gruntem jak już tynki doschną Do zwykłej białej farby np. Snieżka, dekoral dolej unigrunt wymieszaj i masz dobrą farbę gruntującą. Po farbie akrylowej można malować lateksową i odwrotnie również. Odnośnie tynków, jeżeli chcesz je po zagruntowaniu pomalować to możesz do tego użyć farby gruntującej o której piszę wyżej, jeżeli zaś chcesz po gruntowaniu szpachlować, użyj samego unigruntu np. Atlas bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 26.07.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 a jakie farby gruntujące polecacie? W castoramie maja ich produkt -casto coś tam i jest chyba jeszcze jedna arba ale nie gruntująca tylko podkładowa - a to chyba różnica... My gruntowaliśmy taką, jak pisałam wyżej z efektu jesteśmy zadowoleni. Niestety tej farby nie ma w Castoramie http://www.farbykolor.pl/admin/zdjecia/8ddabfe3c62dd605b52ca735e6a78c61.jpg Ta farba gruntująca jest ok. czasem również jej używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 26.07.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Pomalowane lateksem ściany, można przemalować również tylko lateksem (czyli malowanie nr 2 po kilku latach). Tak mi powiedzieli w sklepie z farbami. Bez problemu możesz malować po lateksowych akrylowymi, nawet następnego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 26.07.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Tomek 70 czy możesz doradzić jak zagruntowac ścianę, którą chcemy pomalować kolorem? Doradzono nam aby do farby gruntującej (śnieżka grunt) dodać odrobinę barwnika i zagruntować z barwnikiem. Następnie do farby akrylowej (dekoral) dodać barwnik (oczywiście ten sam co do farby gruntującej ) i pomalować raz lub dwa w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Czy to jest dobry sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 27.07.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 My gruntowaliśmy taką, jak pisałam wyżej z efektu jesteśmy zadowoleni. Niestety tej farby nie ma w Castoramie http://www.farbykolor.pl/admin/zdjecia/8ddabfe3c62dd605b52ca735e6a78c61.jpg Do nabycia w sieci Leroy Merlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 27.07.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 My malowaliśmy do tej pory gotowymi duluxami. Wg mnie są bardzo dobre. Nigdy nie mieliśmy problemu z kolorami, odpadaniem, równym pokryciem, tym, że na instrukcji co innego a w realu co innego (znajomym zawsze opakowanie wystarcza na jedną warstwę ). Zero problemów, całkowita satysfakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 27.07.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Tomek 70 czy możesz doradzić jak zagruntowac ścianę, którą chcemy pomalować kolorem? Doradzono nam aby do farby gruntującej (śnieżka grunt) dodać odrobinę barwnika i zagruntować z barwnikiem. Następnie do farby akrylowej (dekoral) dodać barwnik (oczywiście ten sam co do farby gruntującej ) i pomalować raz lub dwa w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Czy to jest dobry sposób? Przed malowaniem kolorem docelowym należy ścianę oraz sufity zagruntować np. śnieżką grunt, który ma dwie zalety w jednym, mianowicie gruntuje oraz robi dobry podkład pod kolor, który już po pierwszej warstwie powinien nieźle wyglądać, jeżeli zagruntujesz ściany samym uni gruntem a później zechcesz malować kolorem bez tzw podkładu ( biała farba) mogą wystąpić plamy, niedomalowania, w rezultacie możesz taką powierzchnię malować nawet 3-4 razy aby uzyskać odpowiedni efekt. Sposób, który Ci doradzono też jest dobry, do śniężki grunt dolej trochę farby docelowej i powstanie fajny podkład, ja jednak wybrałbym metodę, którą podałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 27.07.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Tomek 70 czy możesz doradzić jak zagruntowac ścianę, którą chcemy pomalować kolorem? Doradzono nam aby do farby gruntującej (śnieżka grunt) dodać odrobinę barwnika i zagruntować z barwnikiem. Następnie do farby akrylowej (dekoral) dodać barwnik (oczywiście ten sam co do farby gruntującej ) i pomalować raz lub dwa w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Czy to jest dobry sposób? Przed malowaniem kolorem docelowym należy ścianę oraz sufity zagruntować np. śnieżką grunt, który ma dwie zalety w jednym, mianowicie gruntuje oraz robi dobry podkład pod kolor, który już po pierwszej warstwie powinien nieźle wyglądać, jeżeli zagruntujesz ściany samym uni gruntem a później zechcesz malować kolorem bez tzw podkładu ( biała farba) mogą wystąpić plamy, niedomalowania, w rezultacie możesz taką powierzchnię malować nawet 3-4 razy aby uzyskać odpowiedni efekt. Sposób, który Ci doradzono też jest dobry, do śniężki grunt dolej trochę farby docelowej i powstanie fajny podkład, ja jednak wybrałbym metodę, którą podałem wyżej. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris izi 28.07.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 słuchajcie pomocy nie wiem czy dobrze zrobiłem pomalowałem cały salon i kuchnie uni gruntem Atalasa bo tak mi jede gość w markecie doradził. a teraz słyszę ze zrobiłem żle zaznaczam że chcę pomalować farbą Tikurilla i nie wiem czy będzie się trzymać. Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 28.07.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Powinno być ok, ja też miałam zdaje się unigrunt Atlasa i Tikkurila w kuchni trzyma się pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris izi 28.07.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 mam jeszcze pytanko czy ktoś może malował farbą Tikurilla pistoletem Wagnera bo kupiłem sobie taki pistolet i jestem ciekawy jakie są efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 28.07.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 no włąsnie ja dziś też widziałem taki pistolet w castoramie w wawie za 497 zł myślicie że warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 28.07.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 słuchajcie pomocy nie wiem czy dobrze zrobiłem pomalowałem cały salon i kuchnie uni gruntem Atalasa bo tak mi jede gość w markecie doradził. a teraz słyszę ze zrobiłem żle zaznaczam że chcę pomalować farbą Tikurilla i nie wiem czy będzie się trzymać. Dzięki za podpowiedzi Będzie się trzymać i to znakomicie, ale po pierwszej pomalowanej przez Ciebie warstwie koloru mogą ( ale nie muszą ) wystąpić pewne ciemniejsze plamy, niedomalowania i jest ryzyko, że będzie trzeba malować 3-4 razy aby uzyskać zadawalający efekt, dlatego lepiej jest pod farby (kolory) dać podkład w postaci białej farby ( biała farba z dodatkiem uni gruntu lub gotowego produktu " śnieżka grunt") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 28.07.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 U mnie wystarczyły 2 warstwy. Zresztą jak dla mnie to i jedna wyglądała ok, ale malarze się uparli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts