Croolick 07.07.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Jako, że jestem na etapie wykonatwa kominów systemowych zastanawiam się na kaiej wysokości ma byc umieszczony wlot spalin (trójnik) z kotła na paliwo stałe. Komin Rondo Plus Schiedla. Kocioł? Hmm pewnikiem jakś skubaniec z podajnikiem.. Na jakiej wysokosci macie wstawione trójniki spalinowe u siebie? Czy sa jakies ogólne wytyczne czy kazdy producent kotła ma swoje wymagania? P.S. Wylot spalin z kominka ustawiam na wys. ~ 2,0 m. Tu nie ma problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 07.07.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Odsyłam do tematuhttp://forum.muratordom.pl/wysokosc-czopucha-w-piecu-na-ekogroszek,t100679.htmhttp://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=12176 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 07.07.2009 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Bardzo, bardzo dziękuje. Ganiam ostatnio resztkami sił i czasu więc pomoc bardzo potrzebna. Tak jak przypuszczałem bedzie kłopot niestety. Piec niewybrany a na dodatek jeszcze nie jest pewny i ostateczny poziom wylweki w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jari111 08.07.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Miałem ten sam dylemat. Ostatecznie trójnik wylądował jakies 30 cm od sufitu. miałem swobodę przy wyborze kotła (zero zmartwienia z wysokością czopucha w kociołku). Wybrany kocioł jest na węgiel, połączony długą rurą wykonaną z kwasówy (długa rura dodatkowo oddaje ciepło do pomieszczenia). Jeśli kiedyś zmienię piec na gazowy to wstawię rurę odprowadzajacą spaliny z pieca gazowego w ten sam trójnik a węglowy piec zlikwiduję. To tyle. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 08.07.2009 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Wybrany kocioł jest na węgiel, połączony długą rurą wykonaną z kwasówy (długa rura dodatkowo oddaje ciepło do pomieszczenia). Tez zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem tylko nie wiem czy jest dopuszczalne ze względów bezpieczeństwa i montazu. Tak byłoby najpościej i zostaje alternatywa na przyszłość ( gasss...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts