Rafal_D 07.07.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na tym forum i jezeli zamiescilem temat w zlym dziale t z gory przepraszam.Zastanawiamy sie nad budowa domu.W zwiazku z tym, ze nie mamy zbyt duzo gotowki a w kredyt tez niekonieczniechcemy sie pakowac chcielibysmy wydac okolo 150.000zl.Dzialke juz mamy, media sa w granicy dzialki.Zastanawiamy sie nad domem 85-100m2.Powiedzcie prosze czy jest wykonalne wybudowanie domu w stanie do zamieszkania(bez mebli oczywiscie) za 150.000zl?Nie zalezy nam na domu na 100 lat i zdajemy sobie sprawe, ze dom bedziewybudowany z najtanszych materialow. Zupelnie nie znam sie na budowlance, wiecstad moje pytania.Z gory dziekuje za odpowiedzi. PozdrawiamR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel W 07.07.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Witam Nie chcialbym Cie wprowadzic w blad ale pracuje przy wykonczeniach juz 2 lata i jak na moj maly rozumek to nie bardzo mi sie zdaje zebys ten domek mogl postawic w tym czasie za ta cene ,... Byc moze jest to wykonalne ale jakim kosztem.. Musialbyc zatrudniac jakichs balaganiarzy i np za rok czasu sporo rzeczy poprawiac.. jest sens? Pogadam troszke w pracy i Ci odpisze jak teraz sytuacja wyglada okej?... Do uslyszenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 08.07.2009 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 nie wykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 08.07.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Za tyle wykonasz: albo SSZ, albo wykończeniówkę. Niestety.Chyba że wszystko zrobisz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 08.07.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Nie da sie za te pieniądze wybudować domu.Ale możemy policzyć co i jak:Fundamenty- ok.20000Ściany (BK24) ok.30000Dach min.30000 (blacha trapez?)Okna min. 7000drzwi zewn min. 1500 (metalowe) Czyli SSZ ok. 90000 A teraz się zaczyna najlepsze.Instalacja co. gaz. woda min.24000 (piec co+grzejniki+rurki + robocizna)instalaca elektr 5000tynki wewn. ok. 8000-11000 (480 mkw)wylewki 5000drzwi wewn min. 3500 Ocieplenie poddasza min. 8000 (100 mkw)ocieplenie i tynk zewn. 8000płytki na podłogę i ściany w łazience ?? A gdzie reszta?Przyłącza do domu, i inne rzeczy, które wychodza w trakcie.Moim zdaniem nie da się za 150 000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabrzoza 08.07.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Myślę że 150.000 to jednak za mało na domek.W najlepszym wypadku wystarczy na materiały.... zabrakłoby na robociznę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 08.07.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Też muszę Cię zmartwić - niestety za 150 000 nie da się chyba dziś wybudować żadnego domu Wydaliśmy ok. 70 000tyś. na samą robociznę, a wiele rzeczy robiliśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 08.07.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Rafal_D a ja powiem tak zależy to od wielu, wielu uwarunkowań np: -jaki dom i nawet nie ma znaczenia kilka m2 ale jaka bryła budynku, jak skomplikowany dach, ile okien i oczywiście jakich itp itp itp tematy -jaka lokalizacja, nie od dziś wiadomo że są regiony drogie ale są też regiony tańsze - co jesteś wstanie zrobić sam, oraz co jesteś w stanie zrobić z pomocą np rodziny i przyjaciół wiele można by pisać oj wiele, kiedyś broniłem tezy że można tanio wybudować dom, ale to nie były te czasy, materiały budowlane były w przyzwoitej cenie, robocizna też, choć jak napisałem wyżej rejon kraju ma niebagatelne znaczenie w tym aspekcie Tak więc masz zagwozdkę do przemyślenia, w/g mnie najwięcej można zaoszczędzić na etapie wyboru projektu, wybierzesz skomplikowany projekt to może ci tylko wystarczyć na SSO wybierzesz projekt domu dopasowany do swoich wymagań, potrzeb i możliwości finansowych to za 150 tysięcy można wiele zrobić [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_D 12.07.2009 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi.Mialem nadzieje, ze chociaz cien szansy bede mial, zeby wybudowac swoj dom za 150.000. No, ale trudno.Powiedzcie prosze za ile w takim razie moglbym wybudowac taki dom?Czy zmieszcze sie w 200.000 w takim razie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.07.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Poczytaj troche forum. Jesli sam będziesz robił to uda się za 2000 za metr. Jesli nie masz zdolności, umiejętności, czasu, ochoty - 2,5 - 3,0 za metr..I wszystko zależy od wykończenia i materiałów jakie użyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 12.07.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Poczytaj troche forum. Jesli sam będziesz robił to uda się za 2000 za metr. Jesli nie masz zdolności, umiejętności, czasu, ochoty - 2,5 - 3,0 za metr..I wszystko zależy od wykończenia i materiałów jakie użyjesz. Pomyśl co możesz wykonać sam lub z darmową pomocą kogoś z rodziny, znajomego. Czytając to forum można się wielu myków i knifów dowiedzieć, ale pewne umiejętności trzeba posiadać. Ja też myślałem, że uda się zaoszczędzić - niestety w praktyce okazuje się, że to co Inwestor może zrobić samemu to tak naprawdę mało płatne pierdoły, a co za tym idzie niewielkie oszczędności. Oczywiście zawsze to coś, ale wtedy o zamieszkaniu w domu za sugerowaną kwotę nie ma mowy. Zaoszczędzisz dużo np. samemu murując, robiąc jakąś instalację, zabudowując poddasze, kładąc płytki, tynkując, ocieplając. Pamiętaj że budowa do nie tylko domek, teren też trzeba zagospodarować przynajmniej w minimalnym stopniu. Nie polecam zbytnio optymistycznego podejścia do budowy, chociaż trochę szaleństwa nie zawadzi . Lepiej później uciąć koszty, niż by miało sporo braknąć. Bo wtedy jest kłopot. Napisz nam gdzie chcesz zaoszczędzić, to na pewno ktoś z budujących poda Ci jakąś kwotę (może ja sam się też pokuszę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 12.07.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 wszystko zależy od projektu, ja rozglądałem sie za bardzo prostym domkiem 100m parterowym w systemie szkieletowym z obiciem ścian zewnętrznych styropianem i dostawałem oferty na kwote 170 190tys bez płyty , do wykończenia w środku, tak więc myśle, że z 300tys musisz mieć skromnie na wybudowania jakiegokolwiek domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.07.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Koszty: - fundamenty 32tys - ściany/strop 61tys - dach (z 8 oknami) 59tys - okna/rolety 19tys - drzwi (zewn,garazowe) 10tys - instalacje elektr/LAN/TV (bez gniazdek) 6tys - alarm 4tys - c.o., wod, kan 28tys (podłogówka tylko w łazience,kuchni,holu, bez kaloryferów) - tynki wewn 16tys - wylewki 17tys - inne 30tys (projekt, itd..)- szambo 7tys- przyłącza 15tys (woda, prąd)- elewacja 17tys (narazie mam wycenę)- ocieplenie dachu 10tys- kuchnia 19tys (narazie tylko wycena w tym sprzet AGD)- łazienka 12tys (orientacyjnie)- meble 15tys- podłogi na dole 15tys (panele)- grzejniki 6tysSUMA: 388tysPrzy czym na poddaszu nie mam zrobione nic więcej niż ścianki działowe, drzwi, ocieplenie dachu.Tak wyglądało to u mnie. Dom 275m2. Po podłodze 408m2 (parter, poddasze). Wychodzi jakieś 1400zł/m2.Czyli mozna taniej niz 2tys/m2. Przy czym inny jest rozkład kosztów przy domu który ma 100m2. Wg mnie najlepiej zrobić sobie kosztorys potrzebnych materiałów oraz cen robocizny i wtedy wyjdzie w jakiej cenie się zmieścisz. U mnie rozbieznośc pomiędzy tym co sobie wyliczyłem jest na poziomie 12% (jak narazie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 13.07.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Da sie ale... 1. 70-80% roboty trezba zrobic samemu z pomocą przyjaciół 2. projekt megaprosty i od 50-80 m. kw max....wbrew temu co niektorzy na forum piszą,70 mkw. bedzie znacznie tansze niz 130 mkw.Oczywiscie tylko parter ,z pozneijszą opcją na poddasze. 4.oszczedosc na materiałach tam gdzie warto,czyli ...uwazam ze nie warto oszczedzac nic na podstawowych elementach jak sciany,strop,fundament,dach(konstrukcja),natomiast krocie mozna zaoszczedzic na wykonczeniowce...poniewaz tam najłatwiej naciagnąc klienta z marna wiedzą. To co napisałem dotyczy kwoty 150 tys......za 200tys jest to pewne jak w banku,trzymajac sie planu oczywiscie,zrobienie dokladnego kosztorysu calej inwestycji w granicach powiedzmu pomylki 2-3% jest takze do zrobienia ..i takze wbrew obiegowej opinii na forum...tylko potrezba wiedzy i kompetencji:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 13.07.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Poczytaj troche forum. Jesli sam będziesz robił to uda się za 2000 za metr. Jesli nie masz zdolności, umiejętności, czasu, ochoty - 2,5 - 3,0 za metr..I wszystko zależy od wykończenia i materiałów jakie użyjesz. Witam, nie złośćcie się na moje pytanie, ale którą powierzchnię domu mam brać pod uwagę dla oszacowania kosztów, w projekcie jest pow. użytkowa -137 m2, pow użytkowa + garaż+ strych = 199m2, pow. całkowita = 329m2, pow. zabudowy= 164m2, Ratunku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.07.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Poczytaj troche forum. Jesli sam będziesz robił to uda się za 2000 za metr. Jesli nie masz zdolności, umiejętności, czasu, ochoty - 2,5 - 3,0 za metr..I wszystko zależy od wykończenia i materiałów jakie użyjesz. Witam, nie złośćcie się na moje pytanie, ale którą powierzchnię domu mam brać pod uwagę dla oszacowania kosztów, w projekcie jest pow. użytkowa -137 m2, pow użytkowa + garaż+ strych = 199m2, pow. całkowita = 329m2, pow. zabudowy= 164m2, Ratunku! Na szczęście użytkową + garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 13.07.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 dzięki, teraz już wiem na czym stoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.07.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 dzięki, teraz już wiem na czym stoję Mnóż raczej bliżej 3,0 niż 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 13.07.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 dzięki, teraz już wiem na czym stoję Mnóż raczej bliżej 3,0 niż 2,5 199m2*3000 - nie brzmi to miło , ale to chyba już do zamieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.07.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 dzięki, teraz już wiem na czym stoję Przedewszystkim szukaj. Jak szukasz ekipy do SSO to przepytaj 20 zanim wyłonisz zdobywcę. I tak z każdą. Najlepiej poszukaj ekipę z bliskiej okolicy. Nie zarażaj się ludzmi którzy budują za 3tys zł/m2. Bo można i tak. Wiedz też że musisz włożyć w to dużo własnej pracy bo na tym możesz zyskać najwięcej. Dasza radę. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts